BEDRIFTSTEKNOLOGI

YouTube vil slutte å fungere for mange

Nytt grensesnitt betyr mindre kompatibilitet.

Brukerne med inkompatible enheter vil bli advart om at YouTube vil slutte å fungere.
Brukerne med inkompatible enheter vil bli advart om at YouTube vil slutte å fungere. Bilde: Skjermbilde
21. apr. 2015 - 15:21

Det har vært kjent ganske lenge at YouTube vil migrere til et nytt programmeringsgrensesnitt, fra versjon 2 til versjon 3. APIen brukes til å bake inn YouTube-funksjonalitet til andre applikasjoner, og YouTube informerte allerede for over ett år siden at versjon 2 ville deaktiveres i april i år, og kommer til å slutte å fungere kort tid etter. Versjon 3 av grensesnittet lover for øvrig bedre ytelse og rikere funksjonalitet. Meningen er at man skal kunne legge inn full YouTube-opplevelse i egenutviklede applikasjoner, med alle funksjoner det innebærer. 

Over den siste tiden har stadig flere funksjoner blitt migrert til den nye grensesnittet, det inkluderer kommentarer, RSS-varslinger og bildetekster. Den eneste funksjonen som gjenstår er muligheten til å flagge videoer, og det vil implementeres i løpet av dager.

Les også: YouTube er ti år.

Google har gitt utviklerne mange verktøy og ressurser for å migrere til den nye APIen, men det betyr ikke at prosessen vil være smertefri. 

Forbrukere med eldre enheter vil nemlig merke det tydelig, da YouTube vil slutte å fungere på mange produkter. Det vil si de dedikerte YouTube-appene som finnes på disse produktene.

Gjelder mange

Og det er snakk om ganske mange enheter: Flere smart-tver vil miste funksjonaliteten, det innebærer modeller fra Sony og Panasonic, samt flere av selskapenes Blu-ray-spillere. Eldre spillkonsoller vil også omfattes av oppgraderingen. Google påpeker at tver og spillkonsoller lansert etter 2013 vil garantert være kompatible, så her er det snakk om potensielt ganske ferske tver som kan bli utsatt. 

Videre vil Apples enheter få trøbbel: Både iPhone, iPad og iPod Touch vil ikke kunne spille av videoer via den innebygde appen, men kun hvis enheten ikke er oppdatert til iOS 7 eller nyere. Apple TV av andre generasjon eller eldre vil ikke kunne spille YouTube i det hele tatt. Det samme gjelder Google TV versjon 1 eller 2, som heller ikke vil ha støtte for det nye grensesnittet. 

Det finnes omveier: Apple-enheter som ikke er oppdatert til nyeste versjon av iOS vil fortsatt kunne gå inn på YouTube via nettleseren. Det samme gjelder smart-tver som har en nettleser som støtter Flash eller HTML5. 

YouTube forklarer at enhetene det gjelder vil fra og med i dag vise en video øverst i YouTube-spillelisten som advarer om at tjenesten vil snart slutte å fungere. I løpet av sommeren vil deaktiveringen være et faktum. 

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.