Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Antallet tilkoblede enheter skyter i været. Vi trenger en infrastruktur som kan holde følge

Mikrodatasentre gir redusert ventetid, økt sikkerhet og bedre robusthet.
Mikrodatasentre gir redusert ventetid, økt sikkerhet og bedre robusthet.
Del

I løpet av noen få år, innen 2025, vil det finnes minst 80 milliarder tilkoblede enheter rundt om i verden, spår Gartner. I dag er antallet rundt 20 milliarder. Med andre ord står vi foran en enorm vekst av store og små enheter som på et eller annet vis trenger å være tilkoblet nettet. Og dette begynner allerede nå å utfordre infrastrukturen.

– Hvordan kan vi håndtere denne veksten, hvordan kan vi løse alle de nye AI-algoritmene, all data som skal frem og tilbake, all strømmingen av innhold og alle de andre kravene som kommer? Vi som forbrukere har veldig høye krav, vi har ikke tid til å vente på at ting skal prosesseres, forteller Erik Gjesdal i Schneider Electric.

– Vi begynner å nærme oss mer enn 80 milliarder globale enheter med stormskritt. Og det er stadig flere typer enheter, ikke bare PCer og mobiler, men også kjøleskapet og bilen. Mange bedrifter har ikke tatt det innover seg at dette kan bli vanskelig å håndtere, sier hans kollega Astri Grov. 

De har begge over lengre tid jobbet med det som kalles Edge Computing, også kjent som lokale datalagringsløsninger, og forteller at dette er en måte å håndtere data på som er skreddersydd for å takle de kommende utfordringer.

Vil du vite mer om hva Edge er for noe? »

Responstid er nøkkelen

Erik Gjesdal, Schneider Electric. <i>Foto:  Silje Bekkevold</i>
Erik Gjesdal, Schneider Electric. Foto:  Silje Bekkevold

Det aller viktigste aspektet med Edge Computing er reduksjonen av forsinkelse - eller latency.

– Det er dette som gjør at vi trenger denne nye infrastrukturen. Det er ofte helt avgjørende med lavest mulig forsinkelse. For eksempel i netthandel gjør hvert millisekund du venter på respons at det er større sjanse for å bli utålmodig og falle av.

– Selvkjørende biler er noe som vil bli mer og mer utbredt, og de må kunne kommunisere lynraskt med infrastruktur i nærmiljøet. De kan ikke bare snakke med en server på andre siden av kloden.

Ikke minst krever utbygningen av 5G at responstiden er så god som mulig. Det er ikke nok med bedre hastighet når dataen kommer fra andre siden av kloden.

Den globale infrastrukturen har på en måte vært enklere før. Man har tradisjonelt sett store datasentre til de store nettskyleverandørene, og det finnes en rekke lokale leverandører, tilbydere av colocation, som er nærmere kundene sine. De har et mer regionalt avtrykk, og er gjerne den forlengede armen til de store datasentrene. Men for å leve opp til de stadig høyere kravene til lav forsinkelse, i forbindelse med nettopp selvkjørende biler, gaming, eller netthandel, trengs det datasentre som er tettere på forbrukerne.

– Det har tidligere ikke vært så stort behov for Edge, da det ikke har vært så mange appliksjoner med høye krav til responstid. Men nå begynner de å komme. Og på sikt kommer det også teknologier vi ikke vet om enda. Vi vet ikke hvilke krav som vil stilles om noen år. Så dette er en veldig fremtidsrettet teknologi, påpeker Gjesdal.

Vi må tenke sikkerhet

Astri Grov, Schneider Electric. <i>Foto:  Silje Bekkevold</i>
Astri Grov, Schneider Electric. Foto:  Silje Bekkevold

Det er et annet viktig aspekt ved lokale datalagringsløsninger, og det er sikkerhet.

– Norske bedrifter bruker ofte skyløsninger i andre land. Veldig mange bedrifter har ikke et forhold til hva de lagrer og hvor. De er ikke forberedt på hva som kan skje, sier Astri Grov.

– Mange i dag velger å sette vekk all datahåndteringen, og blir på denne måten veldig avhengige av datasentre i utlandet. Og hvis noe faller ut, mister du tilgangen. Det er en utfordring både når det gjelder sikkerhet, oppetid og forsinkelse. Hvis man tenker helhetlig og har noe data liggende lokalt og noe i skyen, får man en mye bedre dynamikk. Du får tilgang til data selv om AWS måtte gå ned, forklarer hun.

Raskere tilgang til data, bedre oppetid og bedre sikkerhet er altså de viktigste fordelene med lokale datalagringsløsninger. Men hvor komplisert er det egentlig å investere i denne teknologien?

– Det er viktig å definere hva som er virksomhetskritisk data, som krever lav forsinkelse og høy sikkerhet. Denne dataen trenger lokale, tilpassede Edge-løsninger. Og det kan bare være et lite rack, eller et mikrodatasenter på kontoret. Mange tror at det er utfordrende og komplekst å legge opp IT-infrastruktur, men det stemmer ikke.

– Et rack tar mye mindre plass i dag enn for ti år siden, det finnes løsninger som kan plasseres inne på et kontor eller henges på veggen, og de er enkle å overvåke og drifte, sier Erik Gjesdal.

Skreddersydde, ukompliserte løsninger

Forhåndskonfigurerte mikrodatasentre gir størst fleksibilitet og tilpasningsmuligheter.
Forhåndskonfigurerte mikrodatasentre gir størst fleksibilitet og tilpasningsmuligheter.

Og Schneider Electric bidrar gjerne i en slik prosess:

– Vi leverer veldig mye av det som er rundt serveren. Alt det elektriske, kjøling, strøm, UPS, overvåkning, og selve racket. Serveren kommer fra en av våre partnere. Vi sørger for innkapslingen, dimensjoneringen og designet. Vi jobber sammen med partnerne våre med å lage komplette løsninger, sier Astri Grov.

– Og dette er ikke noe predesinget som du bare kan kjøpe. Vi skreddersyr alt for kundene våre og leverer det gjennom våre forhandlere.

Hun peker på en leveranse som ble gjort for et skoledistrikt i Stockholm. Der var det stort behov for lokal datakraft, fordi det ble brukt mer og mer digitale virkemidler i undervisningen. Det trengtes en dedikert infrastruktur for å håndtere det. Schneider designet et oppsett som deretter kunne kopieres og plasseres på alle skolene.

– Vi lagde en pakke som ble sendt til flere titalls skoler. Når de åpnet pakkene, var alt de trengte på plass. Det handler om at det er enkelt, sikkert, at det funker, at du har lynrask tilgang til data, og er sikret for fremtidig vekst, avslutter Astri Grov.