14. mars 2024, 15:54 - Redaksjonen

Fersk dom: Craig Wright er ikke bitcoin-oppfinner

Craig Wright, en australsk informatiker, har lenge har påstått at han er Satoshi Nakamoto, et pseudonym brukt av det mystiske opphavet til bitcoin.

Etter at flere har stilt seg kritiske til påstanden, har en britisk domstol nå fastslått at Wright ikke har skrevet den såkalte hviteboka (whitepaper) om bitcoin. Dette dokumentet, som Craig har publisert på egen hjemmeside, er en teknisk beskrivelse av hvordan kryptovalutaen fungerer og ble publisert i 2008, om lag et år før bitcoin ble tatt i bruk.

Wright har siden 2016 påstått at det er han som står bak pseudonymet Satoshi Nakamoto, oppfinneren av bitcoin. Han har også gitt løfter om at han skal bevise påstanden ved å legge fram tilgang på de tidligste kryptonøklene. Noen slike bevis kom han imidlertid aldri med.

Rettssaken ble initiert av Crypto Open Patent Alliance (Copa), en ideell organisasjon som jobber med å fremme kryptovaluta-teknologier og fjerne patenter fra kryptoteknologier. De gikk til retten med et ønske om å motbevise Craigs påstander om at han er oppfinneren av bitcoin.

Etter en seks uker lang rettssak, så kom kjennelsen overraskende fort, skriver Wired

16:25 - NTB

Vestlige allierte advarer mot russisk nettaktivitet rettet mot Ukraina-støtte

Flere allierte, inkludert Storbritannia og USA, advarer mot en russisk, statsstøttet nettkampanje rettet mot blant annet levering av støtte til Ukraina.

– Denne ondskapsfulle kampanjen fra Russlands militære etterretning utgjør en seriøs fare mot de utsatte virksomhetene, inkludert de som er involvert i frakt av støtte til Ukraina, sier operasjonsdirektør Paul Chichester ved Storbritannias senter for datasikkerhet (NCSC).

Kampanjen har også hatt som mål å angripe forsvar, IT-tjenester, flyplasser, havner og sektorer for lufttrafikkstyringssystemer i flere Nato-land, ifølge NCSC.

Uttalelsen som kom onsdag, ble utsendt fra flere allierte land, blant annet Storbritannia, Frankrike, USA og Tyskland. Der ble flere virksomheter advart og oppfordret til å ta affære for å beskytte seg selv.

– Vi oppfordrer alle sterkt til å gjøre seg kjent med trusselen og rådene som er inkludert i uttalelsen for å bidra til å forsvare nettverkene sine, sier Chichester.

12:57 - Redaksjonen

Det svenske forsvaret vil bruke kommersielle mobilnett

Den svenske Forsvarsmakten vil benytte mobiloperatørenes nett som tillegg til sitt eget telenett. Det gjelder både i fredstid, ved kriser og i krig. Det går fram av dokumenter Telekomnyheterna har sett.

Ambisjonen er å utnytte de nyeste 3GPP-standardene til enhver tid. Forsvaret planlegger å ha hånd om abonnement, brukerdata og applikasjoner i mobilnettet. Det skal gi økt sikkerhet og kontroll. Allerede i 2025 er målet å skille Forsvarsmaktens trafikk fra øvrige brukere i mobilnettene.

En viktig del av satsningen er å sikre kommunikasjon med nabolands forsvar og Nato-styrker. For å møte behovet for robusthet planlegger Forsvarsmakten å forsterke dekningen lokalt og skape autonome nettverk som fungerer uten kontakt med den sentrale kjernen. Strategien har blitt laget i samarbeid med mobiloperatører og myndighetsaktører innen regulering, beredskap og sikkerhet.

11:57 - Redaksjonen

Mubadala vurderer å selge andel i operatøren Du

Det statseide fondet Mubadala i Abu Dhabi eier 15 prosent av den nordiske teleoperatøren Global Connect. Nå vurderer Mubadala å selge sin 10 prosent eierandel i operatøren Du, som har virksomhet i De forente arabiske emirater.

Du er nest største teleoperatør i UAE, om vi teller abonnenter, melder AGBI. Ifølge Bloomberg er andelen på ti prosent verdt én milliard dollar, for tiden over ti milliarder kroner.

10:44 - Redaksjonen

Øker til 800 Gbit/s med norsk teknologi

Smartoptics, som utvikler og leverer nettverksutstyr til optiske nett, forteller i en pressemelding at Netomnia, en av Storbritannias største fiberoperatører, har tatt i bruk DWDM-utstyr som skalerer fra 100 til 400 og 800 gigabit per sekund.

Netomnia dekker 2,4 millioner husstander med fiber, og har som mål å nå fem millioner mot slutten av 2027. For å forberede kapasitetsbehovet bygger de ringer av regional fiber og knytter dem sammen i et nasjonalt nett. I endene av fiberkablene er altså det norske utstyret plassert.

Administrerende direktør Magnus Grenfeldt i Smartoptics sier det er et skifte mot mer fleksible nettverk, inkludert støtte for åpne standarder og coherent optikk. Dette endrer hvordan internettleverandører og fiberoperatører skalerer for å møte vekst i kundemassen. Selskapene oppgir ikke i meldingen størrelsen på avtalen. (hf)

01:03 - NTB

Fortnite tilbake for Apple-brukere

Storspillet Fortnite er tilgjengelig igjen på Apples mobiler og nettbrett, opplyser spillutvikleren Epic Games.

– Fortnite er tilbake i App Store i USA på iPhone og iPad, og på Epic Games Store og AltStore i EU, står det i en uttalelse fra Fortnite på X og som også er republisert av Epic Games tidlig natt til onsdag.

Nyheten kom etter at Apple tidligere i år, under press fra EU, tok et skritt tilbake i selskapets feide med Epic Games. Apple og Epic Games har i flere år hatt en juridisk krangel gående om inntektsfordeling fra brukernes kjøp av Fortnite-innhold.

Enkelt forklart vil utvikleren Epic ha hele, eller i alle fall en større del av inntektene. Apple har holdt fast ved at de, som eier av App store, har rett til å ta en andel av alle kjøp som gjøres i for eksempel Fortnite.

Konflikten har versert siden 2020, men etter at det nye EU-lovverket Digital Markets Act (DMA) har trådt i kraft, er det blitt bevegelse i saken. Amerikanske Epic kunngjorde onsdag at de lanserte sin egen tjeneste, Epic Games Store, via det svenskregistrerte selskapet Epic Games Sweden AB, altså innenfor EU.

Apple svarte med å inndra utviklerlisensen til Epic Games Sweden AB. Men 8. mars kom meldingen om at Apple hadde snudd.

FNs arbeidsorganisasjon: En av fire jobber kan endres av kunstig intelligens

En ny studie fra FNs arbeidsorganisasjon ILO viser at en av fire jobber verden over «kan være eksponert for generativ kunstig intelligens».

Samtidig viser rapporten at det mest sannsynlige utfallet er at jobbene endres, ikke at de avskaffes, skriver ILO.

Særlig kontorarbeidere er eksponert på grunn av muligheten for å automatisere mange oppgaver gjennom generativ KI.

– Fullstendig automatisering av hele stillinger er imidlertid fortsatt begrenset fordi mange oppgaver fortsatt krever menneskelig innblanding selv om de nå kan gjøres mer effektivt, heter det i rapporten.

I går, 06:21 - Redaksjonen

Droppet mangfold, rettferdighet og inkludering. Fikk OK på oppkjøp

Operatøren Verizon fikk grønt lys for å gjennomføre oppkjøpet av Frontier for 20 milliarder dollar, 207 milliarder kroner. Godkjenningen kom rett etter at operatøren sa at de ville droppe sitt program for mangfold, rettferdighet og inkludering, i USA kalt DEI (diversity, equity and inclusion).

Telemyndigheten i USA, Federal Communications Commission (FCC) har sendt ut en uttalelse der de noterer seg at Verizon har forpliktet seg til å avslutte «DEI-relatert praksis». FCC lanserte i februar en undersøkelse av Verizons praksis innen mangfold. FCC-leder Brendan Carr har sagt han er forberedt på å stoppe fusjoner og oppkjøp som promoterer uhyggelige (invidious) former for DEI, skriver Fierce Network.

Verizon er ikke alene om å følge Trump-administrasjonens angrep mot mangfold. T-Mobile, den andre av de tre store teleoperatørene i USA, gjorde noe liknende for å få godkjent kjøpet av Lumos. Verizon ledes for øvrig av svensken Hans Vestberg, tidligere leder i Ericsson. Vestberg er for øvrig også en av initiativtakerne bak World Economic Forums Edison-allianse for digital inkludering og del av ITU/Unesco bredbånd-kommisjon for bærekraftig utvikling. (hf)

I går, 06:21 - Redaksjonen

– Dette er ikke tiden for å droppe mangfold, rettferdighet og inkludering

Journalist, musiker og skribent for Fierce Network, Tommy Clift, forteller i en kommentar hvordan fokus på mangfold, rettferdighet og inkludering plutselig ble fjernet fra agendaen på konferanser han skulle delta på etter at Trump kom tilbake som president i USA.

I USA har områder med dårlig utbygd bredbånd fått støtte i det statlige programmet BEAD – Broadband Equity, Access and Deployment. Clift skriver i kommentaren at BEAD uten Equity bare er BAD.

Han peker på at «alle» er enige om at programmet er fornuftig, selv om det i praksis har vist seg å favorisere samfunn med fargede, med lav inntekt og i spredt befolkede områder – også kalt inkludering. (hf)

I går, 06:09 - Redaksjonen

Ansatte lekker sensitiv info til språkmodeller

Oppstartselskapet Prompt Shields bygger et beskyttende lag mellom ansatte og kunstig intelligens-tjenester som Chat GPT, skriver Kode24.

– I dag brukes generativ AI bredt av ansatte – ofte uten tilsyn. Det fører til at sensitive data potensielt kan lekke til tredjepartsleverandører uten at ledelsen har innsikt eller kontroll.

Det sier Tage Ringstad, driftssjef i det nyoppstartede selskapet Prompt Shields, til Kode24. Han sa nylig opp jobben som investeringssjef i investeringsselskapet Antler for å bygge opp Prompt shields sammen med Jun Seki, som er daglig leder i selskapet. Med Prompt Shields hevder de to å kunne hindre at data kommer på avveie når ansatte bevisst eller ubevisst sender data ut av bedriften via KI-tjenester som for eksempel Chat GPT. (hf)

19. mai 2025, 07:03 - Redaksjonen

Hvor er plan B: – Når BankID er nede, stopper Norge

BankID er blitt samfunnskritisk infrastruktur. Likevel finnes ingen plan B, ingen helhetlig strategi og ingen med overordnet ansvar, skriver sju professorer og forskere ved Universitetet i Oslo og NTNU i et innlegg i DN.no.

Når én og samme eID fungerer som en universalnøkkel til hele samfunnet, er konsekvensene store. Både for dem som stenges ute og for dem som får sin identitet misbrukt. Vinnerne i dagens system er de som får enklere hverdag og sparte kostnader. Taperne er de som holdes utenfor, og de som må rydde opp etter feil og svindel.

Vi trenger en digital infrastruktur der Bendik med downs får tilgang til de samme tjenestene som alle andre. Der Magnhild slipper å utsettes for ID-tyveri, eller i det minste får rask hjelp. Der samfunnet ikke lammes dersom BankID svikter. Og der staten tar ansvar for både inkludering og sikkerhet – i stedet for å overlate dette til markedet alene. Dette er ikke bare et teknologivalg. Det er et politisk valg. Et demokratisk valg. Og det haster.