Har forlenget fristen for å melde om 2G-utstyr
Nkom har forlenget fristen de har gitt offentlige og private virksomheter for å melde om viktig 2G-avhengig utstyr som vil slutte å virke når 2G-nettene stenger.
– Vi har blitt kontaktet av flere som sa i fra om at den opprinnelige fristen ble for knapp for dem, og har derfor forlenget fristen fra 9. til 15. mai, sier Inger Vollstad som er seksjonssjef i avdeling marked og tjenester i Nkom.
Hun sier at de regner med å få god oversikt over det kritiske 2G-utstyret som fremdeles er i bruk, og forteller at Nkom har fått inn mange meldinger de siste dagene.
Det er imidlertid for tidlig for Nkom å si noe om hvor mye utstyr som vil rammes av 2G-stengingen.
Telia begynner nedstengingen av sitt 2G-nett i høst, og Telenor vil stenge sitt nett fra utgangen av 2027.
Ingen tegn til cyberangrep da Spania mistet strømmen
Det er ikke funnet tegn til cyberangrep mot Spanias nettoperatør REE den 28. april, da store deler av Den iberiske halvøy mistet strømmen.
Spanias statsminister, Pedro Sánchez, sa dagen etter strømbruddet at regjeringen ikke utelukket muligheten for at et cyberangrep var årsaken.
Nå kan likevel landets energiminister Sara Aagesen fortelle at etterforskningen av strømbruddet har utelukket cyberangrep mot REE som årsak.
Etterforskningen er ventet å ta tid, ifølge Aagesen, og det kommer trolig ingen enkle svar på det som ser ut til å være et komplekst problem, sa hun til den spanske nasjonalforsamlingen onsdag.
Strømbruddet berørte hele den iberiske halvøy og – 48 millioner mennesker i Spania og 10,5 millioner i Portugal, ifølge Portugals strømnettoperatør REN.
Microsoft tetter fem nulldagssårbarheter
Microsoft har denne uken rullet ut sikkerhetsoppdateringer som tetter 72 sårbarheter i ulike produkter, hvorav fem allerede er aktivt utnyttet i angrep.
Blant disse er alvorlige svakheter i Windows’ logg- og grafikkbiblioteker samt en feil i Scripting Engine som kan misbrukes gjennom Internet Explorer-modus i Edge. Seks av sårbarhetene er klassifisert som kritiske. Microsoft oppfordrer brukere og virksomheter til å oppdatere systemene sine snarest.
To av de mest alvorlige sårbarhetene påvirker Remote Desktop, og tillater begge en angriper å kjøre vilkårlig kode over nettverket, blir det påpekt i en melding fra Nasjonalt cybersikkerhetssenter.
Se Microsofts nettsider for flere detaljer om månedens pakke med sikkerhetsoppdateringer for mai 2025.
Strand Consult: Hva gikk galt med investeringen i TDC?
Strand Consult har laget en rapport som tar mål av seg å undersøke strategiene bak tre pensjonsfonds investering i 50 prosent av TDC i Danmark i 2018. De tre pensjonsfondene ønsker nå å selge til sin medeier Macquarie, og avslutter dermed et sjuårig partnerskap.
Pensjonsfondene ATP, PFA og PKA kjøpte sammen med Macquarie Danmarks «televerk» fra en rekke investorer for 40,5 milliarder danske kroner i 2018. Selskapet ble splittet i nett (TDC Net) og tjenester (Nuuday). Pensjonsfondene betalte Macquarie årlig for deres telekompetanse.
Strand Consult mener Macquarie ikke hadde kompetansen som var nødvendig for en kompleks og regulert teleaktør som TDC.
Cisco skal bygge kunstig intelligens for Saudi-Arabia
Samtidig som USAs president Donald Trump har besøkt Saudi-Arabia og kunngjort store forsvarskontrakter, forteller Cisco at de har inngått partnerskap i landet som del av et økosystem for kunstig intelligens. Navnet på prosjektet er Humain AI, og inkluderer investeringer i forskning, utvikling av talenter og digitale ferdigheter innen kunstig intelligens.
Det mangler ikke på fyndord i pressemeldingen fra Cisco, ord som kanskje ikke er helt vanlige å bruke om Saudi-Arabia: De skal nemlig ifølge seg selv bygge verdens mest åpne, skalerbare, sikre og kostnadseffektive KI-infrastruktur. Cisco skriver at toppsjefen Chuck Robbins besøkte landet 6. mai, og at produktsjef Jeetu Patel var med i delegasjonen som fulgte Trump.
Link Mobility med to nye oppkjøp
I første kvartal 2025 rapporterer Link Mobility en brutto profitt på 409 millioner kroner. Organisk vekst er ni prosent høyere enn samme periode i fjor. Ebitda er 187 millioner, mens justert ebitda er på 198 millioner kroner, en organisk vekst på 18 prosent, ifølge en børsmelding fra selskapet.
Link har en strategi på vekst via oppkjøp, eller «uorganisk vekst» som de kaller det, og melder samtidig at de har gjennomført to oppkjøp etter at regnskapet for første kvartal er gjort opp: Det gjelder to selskaper fra Storbritannia: The SMS Works og FireText Communications.
Omsetningen i første kvartal endte på 1,7 milliarder kroner, en nedgang på sju prosent. Denne forklares med at de i kvartalet foran avsluttet lav-margin-trafikk, særlig innen globale meldingstjenester.
Forbrukerrådet støtter åpning av bredbåndsnettene
I en høringsuttalelse skriver Forbrukerrådet at en åpning for konkurranse i bredbåndsnettene må føre til en faktisk konkurranse og et bedre tilbud til forbrukere.
– Det må sikres at kobblingssalg, tekniske hindre og krav om kostbart utstyr ikke undergraver konkurransen og fører til høye byttebarrierer.
Videre skriver rådet at åpning av nettene må følges av aktivt og koordinert tilsyn, samt sanksjoner ved eventuelle brudd på prinsippene. Sluttbrukermarkedet må også følges nøye. Forbrukere må sikres god informasjon om tilbud der de bor. Deling av relevant informasjon bør pålegges aktørene via forskrift.
Trump signerte KI-avtale med Saudi-Arabia
Rundt 6000 ansatte hos Microsoft blir sagt opp, varsler tekgiganten. Det utgjør rundt 3 prosent av arbeidsstyrken.
Dette er den største nedbemanningen siden 2023 da 5 prosent av selskapets ansatte måtte gå.
Oppsigelsene kommer til å ramme ansatte på alle nivåer og strekke seg over flere land. Beskjeden kommer kun få uker etter at Microsoft trosset markedsforventningene og viste i kvartalsrapporten til høye salgstall.
Det var i fjor 230.000 ansatte i Microsoft, halvparten av dem i USA. Finansdirektør Amy Wood sa så sent som i april at selskapet har lagt stor vekt på effektivisering og skape en smidigere selskapsstruktur med færre sjefer.
Eurovision-videoer lekket på nett – satellittsignaler trolig hacket
Videoer fra generalprøven før kveldens Eurovision-semifinale har blitt lekket i sosiale medier. Kringkastingsunionen EBU mener satellittsignaler er hacket.
– Hvis noen virkelig ønsker det, så kan satellittsignalet bli hacket. Det er trist at folk gjør dette, men sånn er det med teknologi, sa EBU-direktør Martin Green på en pressekonferanse tirsdag, ifølge TV 2.
Han forteller at kringkastingsunionen har satt sitt sikkerhetsteam og sine advokater på saken.
Saken handler ifølge TV 2 om at videoer fra mandagens generalprøve i Basel i Sveits har blitt lekket i sosiale medier, noe som strider mot regelverket.
Det ser ut til å være opptak fra selve TV-produksjonen fra generalprøven, og ikke bare videoer tatt i salen, som har blitt lekket.
EBU forteller at opptak av semifinalene har blitt sendt til juryene i de ulike landene etter showet, blant annet over satellitt – og at disse signalene altså kan hackes.
Mads Tørklep, delegasjonsleder for Norge i Eurovision Song Contest (ESC), synes det er synd at videoene har lekket.
– Videoene som kom ut i går, er strengt talt uferdige. Både NRK og produsentene her nede jobber fortsatt med showet fram til det er klart for sending, sier han til TV 2.
Den første semifinalen i året Eurovision Song Contest, går av stabelen tirsdag klokka 21. Blant de som skal i ilden er Kyle Alessandro med det norske bidraget «Lighter».
Nkom: 5G-utbyggingen flater ut
I 2024 ble det investert litt over 3,2 milliarder kroner i 5G-utbygging – en svak økning på 1,33 prosent sammenlignet med året før.
Det viser tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
– Etter et kraftig fall i 5G-investeringene fra 2022 til 2023, tyder årets tall på at investeringene nå flater ut. Det kan bety at Telenor og Telia har bygd ut i de områdene de anser som kommersielt mest interessante, sier direktør John-Eivind Velure i Nkom.
Det gjenstår fortsatt å bygge ut dekningen i store områder, og ifølge Nkom er utbyggingstakten til Lyse Tele (ice) saktere enn det som var planen.
Ved utgangen av 2024 har 99,7 prosent av husstandene tilgang til 5G-basisdekning. Likevel er kun 60,8 prosent av landarealet dekket.