Hevder å ha hacket Russlands forsvarsdepartement
Hackere knyttet til en etterretningsorganisasjon som på engelsk kalles for Defence Intelligence of Ukraine (DIU), skal ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet ha greid å bryte seg inn i servere som tilhører det russiske forsvarsdepartementet. Der skal de ha funnet og kopiert mengder av dokumenter, i tillegg til sikkerhets- og krypteringsprogramvare.
Ifølge pressemeldingen skal DIU gjennom datainnbruddet fått tilgang til blant annet ordre og rapporter som har sirkulert mellom mer enn 2000 strukturelle enheter innen de russiske hemmelige tjenestene. Dokumentforvaltningssystemet som informasjonen skal ha blitt funnet i, oppgis å hete «byråkrat». Dokumentene skal ha hjulpet ukrainsk etterretning med å identifisere ledere og andre ansatte i det russiske forsvarsdepartement.
Det angivelige datainnbruddet er ikke bekreftet av andre kilder. Som bevis har DIU lagt ved skjermbilder av databaseinformasjon og en brukermanual i pressemeldingen.
Trump la ut bilde av seg selv som pave
Etter å ha spøkt med at han gjerne ville blitt pave, har USAs president Donald Trump har lagt ut et KI-generert bilde der han er utkledd i paveklær og bispelue.
Bildet, som synes å være laget med hjelp av kunstig intelligens, er lagt ut på Truth Social uten noen beskrivelse. På bildet sitter Trump med pekefingeren opp i luta og et gyllent kors rundt halsen.
Denne uka spøkte Trump med at han burde bli ny pave etter pave Frans' bortgang 21. april.
– Jeg vil gjerne bli pave, det ville vært førstevalget mitt, svarte Trump på spørsmål om hvem han synes bør ta over. Han la til at han ikke har noen preferanse, men at det er en kardinal i New York som er «veldig god».
Han kan ha vist til New Yorks erkebiskop Timothy Dolan, som regnes som konservativ og en svoren abortmotstander. Trump deltok i pave Frans' begravelse i forrige uke i det som var hans første utenlandstur siden han tiltrådte i januar.
Rundt 20 prosent av USAs befolkning anser seg som katolikker, og valgdagsmålinger fra valget i november tilsier at rundt 60 prosent av dem stemte på Trump, ifølge AFP.
Konklavet som skal velge ny pave, samles 7. mai bak lukkede dører i Det sixtinske kapell i Vatikanet, der de skal velge pave Frans' etterfølger.
Tolletaten advarer om svindelforsøk med eposter
Mange har fått eposter fra Tolletaten, men egentlig er det uvedkommende som forsøker seg på svindel. Tolletaten advarer.
– Dette er et klassisk svindelforsøk, også kalt phishing. Tolletaten sender aldri ut krav om avgift. Det er transportørene av sendinger som sender ut betalingskrav. Vi oppfordrer alle til å være ekstra på vakt og ikke klikke på lenker eller oppgi betalingsinformasjon, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i vareførselsdivisjonen i Tolletaten.
Ifølge etaten oppgir et stort antall privatpersoner betalingsinformasjon etter å ha mottatt eposter fra uvedkommende som utgir seg for å være Tolletaten. I eposten bes mottakerne om betaling for tilbakeholdt postsending.
Gjengedal opplyser at Tolletatens kontaktsenter har fått flere hundre henvendelser bare det siste døgnet. Meldingen inneholder Tolletatens logo og fremstår som troverdig. I eposten blir det hevdet at en forsendelse holdes tilbake ved Oslo lufthavn. For å få pakken utlevert, blir mottakeren bedt om å betale en tollavgift.
Tolletaten kaller svindelforsøket ekstremt og understreker at de ikke har mulighet til å stoppe dem fra å bli sendt ut.
– Det er viktig at publikum selv er oppmerksomme og ikke lar seg lure, skriver Tolletaten.
Dersom man får en slik epost fra Tolletaten, er dette rådene:
• Verifiser avsenderen
• Ikke klikk på lenken
• Ikke oppgi betalings- eller personopplysninger
• Slett eposten
(©NTB)
Ice har satt ut kundeservice i 10 år og deler erfaringer
Ice deler erfaringer fra et samarbeid som årlig håndterer over én million kundehenvendelser – med gode resultater og høy kundetilfredshet.
Fordelingen på selskapets henvendelser er 75 % telefoner, 20 % chat og 5 % e-post. I tillegg svarte kundesenteret på henvendelser fra NiceMobil som tidligere i år ble ice-kunder. Alle inngående henvendelser besvares av samarbeidspartneren Transcom, skriver Kundeserviceavisen.
– Vi gjorde dette valget for 14 år siden da ice kun solgte mobilt bredbånd. Flere i ledelsen for selskapet hadde bakgrunn og erfaring med outsourcing fra Tele2, inkludert meg selv. Vi ønsket å flytte ressurser fra operasjonelle oppgaver til å satse på salg og markedsføring for å fylle nettet vårt med kunder.
Manglet mobildekning. Måtte kjøre for å ringe nødetatene ved drukning
En nabo måtte kjøre flere minutter for å ringe nødetatene etter at en mann druknet i påsken. Slike områder uten mobildekning finnes over hele landet, skriver NRK.
Flere områder i Norge, inkludert Åmli kommune, sliter med dårlig eller ingen mobildekning, noe som kan være et beredskapsproblem i nødstilfeller, mener ordføreren.
Ifølge Nkom har 83,3 prosent av Norge mobildekning, men teleselskapene har selv ansvar for dekningen. Fylkesberedskapssjef i Agder, Yngve Årøy, mener at samfunnet blir stadig mer avhengig av mobilnettet, også i nødssituasjoner.
Telenor estimerer at det vil koste rundt 5 millioner kroner å sette opp en mobilmast i Skjeggedal i Åmli.
Apple: Tollsatsene kan koste 900 millioner dollar i kvartalet
Apple anslår at amerikanske tollsatser kan påføre selskapet økte kostnader på opptil 900 millioner dollar i inneværende kvartal.
Apple-sjef Tim Cook sier at tollsatsene særlig rammer varer importert fra Kina, hvor mange av selskapets iPhoner produseres.
– Hvis dagens politikk fortsetter, anslår vi at kostnadene øker med 900 millioner dollar ut kvartalet, sa Cook da han torsdag la fram resultatene for første kvartal.
Han understreket at det er vanskelig å forutsi det nøyaktige omfanget av kostnadene tollsatsene vil føre til.
Cook opplyste samtidig at et økende andel av iPhoner som selges i USA, snart vil komme fra India i stedet for Kina.
President Donald Trump har økt tollen på mange kinesiske varer til 145 prosent. Kina har svart med å innføre 125 prosent toll på amerikanske produkter.
Apple omsatte for 95,4 milliarder dollar i årets tre første måneder, tilsvarende rundt 996 milliarder kroner. Det er en økning på 5 prosent fra samme kvartal i fjor.
Problemer med GPS-signaler i Østersjøen
Mange fartøy har siden forrige helg hatt problemer med GPS-dekningen i Østersjøen, og det svenske Sjöfartsverket tror noen saboterer signalene.
Sjöfartsverket tror noen med overlegg forstyrrer GPS-signalene i området, noe som fører til at fartøyenes posisjon ser ut til å hoppe fram og tilbake, skriver Aftonbladet.
– Vi har ikke opplevd dette så ofte og fått så mange rapporter fra den midterste delen av Østersjøen, sier Sjöfartsverkets talsperson Sebastian Wigmo.
GPS-problemene skal ikke gå ut over sikkerheten til fartøy i området, men Sjöfartsverket har sendt ut en advarsel.
– Vi oppfordrer til ekstra forsiktighet, sier Wigmo.
Russland er tidligere anklaget for å ha forårsaket GPS-forstyrrelser i Østersjøen, ifølge Aftonbladet.
(©NTB)
Microsoft øker prisen på Xbox
Microsoft øker prisen på spillkonsollen Xbox for kjøpere verden rundt, slik Sony har gjort med sin Playstation 5. Selskapet viser til omstendigheter i markedet.
Microsoft planlegger også å øke prisene på enkelte nye spill som er utviklet av datterselskaper.
– Vi forstår at disse endringene skaper utfordringer, og de gjøres etter nøye avveininger i lys av markedsomstendighetene og økte utviklingskostnader, skriver selskapet på sine nettsider.
Selskapet viser ikke spesifikt til USAs president Donald Trumps tollpolitikk, men de skjerpede tollsatsene har skapt utfordringer for spillindustrien.
Xbox-konsollene blir primært produsert i Kina. Trump har økt tollen på mange varer derfra til 145 prosent, og i USA blir de to Xbox-modellene henholdsvis 27 og 22 prosent dyrere, mens den billigste blir 17 prosent dyrere i Europa.
Sony kunngjorde i april at prisene økes for flere Playstation-modeller flere steder, blant dem Europa, men ikke i USA. Også de blir for det meste produsert i Kina.
Sterkt kvartalsresultat for Microsoft
Microsoft gjorde det bedre enn analytikerne forventet i tredje kvartal, viser IT-gigantens resultatrapport.
Omsetningen økte med 13 prosent til 70,1 milliarder dollar, særlig drevet av sterke tall innen kunstig intelligens og skytjenester.
For skytjenester var veksten på hele 33 prosent i forrige kvartal.
Resultatet økte med 18 prosent til 25,8 milliarder dollar sammenlignet med samme periode i fjor. Det utgjør 3,46 dollar per aksje, betydelige høyere enn analytikeres anslag på 3,22 dollar.
Microsoft føyer seg inn i rekken av store teknologiselskaper som har vært gjennom en periode med usikkerhet og børsuro etter at Donald Trump ble president igjen. Selskapets aksjekurs har falt nesten 8 prosent siden innsettelsen, men lå på rundt 395 dollar da børsene stengte i USA onsdag.
Investorene var tilsynelatende fornøyd med resultatet, og kursen spratt opp 6 prosent i etterhandelen.
Microsoft fyller i år 50 år.
Bedre enn ventet fra Samsung
Elektronikkgiganten Samsung rapporterte tirsdag en økning i driftsresultatet på 1,2 prosent i første kvartal, drevet av gode salgstall for selskapets nyeste smarttelefoner
Samtidig skaper tilspisset handelskonflikt med USA økt usikkerhet for den sørkoreanske teknologigiganten.
Driftsresultatet i første kvartal endte på 6,68 billioner won – tilsvarende rundt 48,5 milliarder kroner – en oppgang på 1,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nettoresultatet økte med hele 21,7 prosent til 8,22 billioner won (60 milliarder kroner) mens omsetningen vokste med 10 prosent til 79,14 billioner won, 574,5 milliarder kroner. Tallene var bedre enn ventet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.
Samsung Electronics, som er verdens største produsent av minnebrikker og flaggskipet i Sør-Koreas største industrikonglomerat, har likevel en krevende tid foran seg. Handelskonflikten mellom USA og flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, gjør fremtiden usikker.
Washington og Seoul forsøker å forhandle fram en ny avtale innen 8. juli, da pausen i Trumps varslede tollsatser utløper.
Meta lanserer KI-app
Facebook-eier Meta lanserte tirsdag sin første app med en såkalt KI-assistent.
Appen blir en konkurrent til OpenAIs ChatGPT og skal la brukerne benytte selskapets kunstig intelligens-verktøyer på flere måter.
– En milliard mennesker bruker Metas KI i våre apper nå, så vi lagde en ny frittstående KI-app som dere kan sjekke ut, sier Meta-sjef Mark Zuckerberg i en video på Instagram.