Hurtigrutens nettsider inneholder en rekke feil
Hurtigrutemuseet ligger i Tromsø, ifølge rederiets egne nettsider. Det er ikke kjent for tromsøværingene.
Museet ligger nemlig i realiteten i Stokmarknes, skriver iTromsø.
Hurtigrutens nettsider inneholder beskrivelser av hver av de mange havnene de er innom i løpet av en seilas. Rederiets pressekontakt Tarjei Kramviken er kjent med at ikke alle beskrivelsene treffer blink.
Noen av de mener han er skrivefeil eller redigeringsfeil, mens andre er han mer usikre på. Han tror likevel ikke det er brukt kunstig intelligens, men forteller at Hurtigruten skal rette opp, skriver avisa.
Ved siden av feilaktig plassering av eget museum inneholder nettsiden også beskrivelser av både Hammerfest og Longyearbyen som verdens nordligste byer, og at Narvik omtales i bestemt form som Narvika.
– Hvordan det har skjedd vet jeg ikke. Jeg tror ikke disse har blitt laget med kunstig intelligens, sier Kramviken.
Microsoft øker prisen på Xbox
Microsoft øker prisen på spillkonsollen Xbox for kjøpere verden rundt, slik Sony har gjort med sin Playstation 5. Selskapet viser til omstendigheter i markedet.
Microsoft planlegger også å øke prisene på enkelte nye spill som er utviklet av datterselskaper.
– Vi forstår at disse endringene skaper utfordringer, og de gjøres etter nøye avveininger i lys av markedsomstendighetene og økte utviklingskostnader, skriver selskapet på sine nettsider.
Selskapet viser ikke spesifikt til USAs president Donald Trumps tollpolitikk, men de skjerpede tollsatsene har skapt utfordringer for spillindustrien.
Xbox-konsollene blir primært produsert i Kina. Trump har økt tollen på mange varer derfra til 145 prosent, og i USA blir de to Xbox-modellene henholdsvis 27 og 22 prosent dyrere, mens den billigste blir 17 prosent dyrere i Europa.
Sony kunngjorde i april at prisene økes for flere Playstation-modeller flere steder, blant dem Europa, men ikke i USA. Også de blir for det meste produsert i Kina.
Sterkt kvartalsresultat for Microsoft
Microsoft gjorde det bedre enn analytikerne forventet i tredje kvartal, viser IT-gigantens resultatrapport.
Omsetningen økte med 13 prosent til 70,1 milliarder dollar, særlig drevet av sterke tall innen kunstig intelligens og skytjenester.
For skytjenester var veksten på hele 33 prosent i forrige kvartal.
Resultatet økte med 18 prosent til 25,8 milliarder dollar sammenlignet med samme periode i fjor. Det utgjør 3,46 dollar per aksje, betydelige høyere enn analytikeres anslag på 3,22 dollar.
Microsoft føyer seg inn i rekken av store teknologiselskaper som har vært gjennom en periode med usikkerhet og børsuro etter at Donald Trump ble president igjen. Selskapets aksjekurs har falt nesten 8 prosent siden innsettelsen, men lå på rundt 395 dollar da børsene stengte i USA onsdag.
Investorene var tilsynelatende fornøyd med resultatet, og kursen spratt opp 6 prosent i etterhandelen.
Microsoft fyller i år 50 år.
Bedre enn ventet fra Samsung
Elektronikkgiganten Samsung rapporterte tirsdag en økning i driftsresultatet på 1,2 prosent i første kvartal, drevet av gode salgstall for selskapets nyeste smarttelefoner
Samtidig skaper tilspisset handelskonflikt med USA økt usikkerhet for den sørkoreanske teknologigiganten.
Driftsresultatet i første kvartal endte på 6,68 billioner won – tilsvarende rundt 48,5 milliarder kroner – en oppgang på 1,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nettoresultatet økte med hele 21,7 prosent til 8,22 billioner won (60 milliarder kroner) mens omsetningen vokste med 10 prosent til 79,14 billioner won, 574,5 milliarder kroner. Tallene var bedre enn ventet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.
Samsung Electronics, som er verdens største produsent av minnebrikker og flaggskipet i Sør-Koreas største industrikonglomerat, har likevel en krevende tid foran seg. Handelskonflikten mellom USA og flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, gjør fremtiden usikker.
Washington og Seoul forsøker å forhandle fram en ny avtale innen 8. juli, da pausen i Trumps varslede tollsatser utløper.
Meta lanserer KI-app
Facebook-eier Meta lanserte tirsdag sin første app med en såkalt KI-assistent.
Appen blir en konkurrent til OpenAIs ChatGPT og skal la brukerne benytte selskapets kunstig intelligens-verktøyer på flere måter.
– En milliard mennesker bruker Metas KI i våre apper nå, så vi lagde en ny frittstående KI-app som dere kan sjekke ut, sier Meta-sjef Mark Zuckerberg i en video på Instagram.
Frankrike anklager Russland for en lang rekke dataangrep
Russisk etterretning har stått bak en lang rekke dataangrep mot Frankrike i løpet av det siste tiåret, ifølge franske myndigheter.
Det franske utenriksdepartementet sier tirsdag at den russiske etterretningstjenesten (GRU) har utført dataangrep mot ministre, fransk forsvarsindustri, franske tankesmier og en rekke andre personer, bedrifter og institusjoner.
Målet har angivelig vært å destabilisere Frankrike. Dataangrep skal blant annet ha vært rettet mot Emmanuel Macrons valgkamp i 2017.
– Siden 2021 har angrepene blitt brukt til å angripe eller kompromittere et titall franske interesser, sier utenriksdepartementet i en uttalelse.
Dette er første gang at franske myndigheter offentlig anklager GRU for å stå bak hackingen.
Antallet Spotify-abonnenter øker – 678 millioner brukere globalt
Spotify har nå 678 millioner brukere i måneden globalt, en økning på 10 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.
Antallet såkalte premiumabonnenter økte med 12 prosent til 268 millioner månedlig.
Det er noe bedre enn Spotifys egen prognose som tilsa en litt lavere økning i premiumabonnenter.
Spotify er blant vinnerne på Wall Street så langt i år med en kursøkning på 34 prosent. Samtidig har konkurrenter som Apple, Amazon og Google-eier Alphabet falt kraftig som følge turbulensen rundt president Donald Trumps tollpolitikk.
Cyberangrep foreløpig utelukket som årsak til strømbruddet i Spania og Portugal
Den spanske strømoperatøren Red Electrica utelukker cyberangrep som årsak til det omfattende strømbruddet i Spania og Portugal, ifølge en foreløpig vurdering.
Strømmen er nå tilbake som normalt både i Portugal og Spania etter det landsomfattende strømbruddet mandag.
Tidligere tirsdag meldte den portugisiske strømoperatøren Ren overfor nyhetsbyrået AFP at strømmen var tilbake til normalt i Portugal.
Nå opplyser Red Electrica at strømnettet fungerer på en normal, stabil og korrekt måte i Spania.
I en foreløpig vurdering sier strømoperatøren at de kan utelukke at et cyberangrep er årsaken til strømbruddet.
Kommunetopp må gå av etter KI-skandale i Tromsø
Kari Henriksen slutter i stillingen sin som avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune etter KI-avsløring.
NRK omtalte saken først.
Avgangen kommer etter det ble avdekket at kilder som ble brukt i forslag til ny skolestruktur i Tromsø kommune ikke eksisterte. Kommunedirektør Stig Tore Johnsen innrømmet at KI ble brukt som et hjelpemiddel i kunnskapsgrunnlaget.
– Det er en leders oppgave å ta ansvar i situasjoner hvor det skjer tjenstlige feil i ansvarsområdet, jeg vurderer derfor at det videre arbeidet med barnehage- og skolestruktur må skje med en annen ledelse, uttaler Henriksen i en pressemelding.
Avsløringen, som av mange ble omtalt som en skandale, medførte at høringsprosessen til forslaget ble stanset i et halvt år.
Monica Bjørnsborg vil inntil videre fungere som leder for avdelingen, men kommunen opplyser at de starter prosessen med å rekruttere ny direktør umiddelbart. Frem til rekrutteringen er gjennomført kommer det til å bli konstituert ny direktør, som vil avklares innen kort tid.
Johnsen opplyser også om at Henriksen vil fortsette som rådgiver i kommunen.
Nye grep skal hindre KI-juks på eksamen
Utdanningsdirektoratet fjerner forberedelsesdelen og strammer inn tilgangen til hjelpemidler for årets eksamen på videregående.
I fjor ble det innført flere endringer for å hindre bruk av kunstig intelligens på eksamen. I år strammes reglene inn ytterligere. For å hindre bruk av KI eller andre ikke-tillatte hjelpemidler er det nå stengt for tilgang til internett på eksamen. Det er bare mulig å bruke noen få nettbaserte hjelpemidler, som ordbøker, skriver Utdanningsdirektoratet (Udir) i en pressemelding.
Det er heller ikke forberedelsesdel, slik det har vært tidligere år. Denne er fjernet fordi det ville vært mulig for en elev å lage flere tekster med bruk av KI under forberedelsesdelen, som de så tok med seg på eksamen.
– Eksamen skal vise hva du kan, og da må vi være sikre på at det er du – og ikke kunstig intelligens – som har skrevet besvarelsen, sier direktør Morten Rosenkvist i Udir.
De siste årene har eksamen i videregående vært rammet av dataproblemer både sentralt og lokalt. Rosenkvist kommer med følgende råd til elevene dersom det skulle oppstå:
– Hvis det blir noen problemer, så prøv å puste dypt og ta deg litt mat, prøv å beholde roen. Husk at alle ønsker ditt beste, og vi jobber for at du skal få vist hva du kan, sier han.
Iran sier de er utsatt for et større cyberangrep
Iran har tatt grep for å avverge «et av de største og komplekse cyberangrepene» mot landets infrastruktur, melder det statlige iranske nyhetsbyrået Tasnim.
Hvem som står bak, er foreløpig ikke kjent. Iran har tidligere anklaget sin erkefiende Israel for å stå bak slike angrep.
Cyberangrepet skjer samtidig som Iran har hatt tre runder med atomsamtaler med USA og i kjølvannet av en eksplosjon i havnebyen Bandar Abbas der årsaken fortsatt ikke er klar.