Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Nyheter
TelekomSikkerhetDigitalisering og offentlig ITIT-BransjenKunstig intelligensJuss og samfunn
Meninger
DebattKommentar
Tjenester
TUDigieBladTekjobbKonferanser
Info og kontakt
Om ossBedriftsabonnementAnnonseinfoTa kontaktKundeserviceDebatt retningslinjer
Tips oss
Abonner
Min konto
Nyhetsbrev
Kundeservice
01:04:36Nyhetsstudio
SisteMest lest
20. aug. 2024, 11:00NTB

Ingeborg Arvola er en av flere med etterlengtet oppfølger i årets bokhøst

Bokhøsten er over oss med hundrevis av nye titler. En av de mange som kjemper om oppmerksomheten, er «Vestersand», den nye boken til Brageprisvinner Ingeborg Arvola.

Cappelen Damm valgte å ha kun én forfatter til stede på sitt høstslipp tirsdag – men til gjengjeld er det Arvola. Hun er blant de skjønnlitterære forfatterne forlaget har størst forventninger til denne bokhøsten.

Ingeborg Arvola vant Bragepris og ble nominert til en lang rekke priser, blant annet Nordisk råds litteraturpris, for 2022-romanen «Kniven i ilden», av anmeldere omtalt som «vidunderlig og storslagen» (VG).

Nå kommer andre bok i serien «Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet». I boken løfter hun fram kvensk og samisk historie fra forrige århundre – og sine formødres historie.

Trilogi

– Nå sitter Brita Caisa i fengsel etter å ha blitt dømt for «forargelig samliv» i første bok. Min tippoldemor blir også født i den nye boken, og jeg skriver om den moderne hvalfangsten som gjør sitt inntog, sier Arvola med et smil om det varierte utbudet som gjorde at første bok slo an blant mange.

Hun føler ikke noen angst for å hoppe etter seg selv og sin egen suksess. Allerede da første bok utkom, visste hun at det skulle bli flere, en trilogi. For romanen hun begynte med, bare vokste.

– Jeg skjønte jeg måtte dele det opp i tre. Dermed visste jeg allerede hva som skulle være i de tre delene, sier Arvola, som fikk sitt store gjennombrudd ute og hjemme med første bok for to år siden. Selv tror hun at det rådet litt flaks rundt timingen.

– Det kvenske og norsk-finske har en blomstring nå.

Også Abid

Ingeborg Arvola er sammen med Abid Raja, også han med en oppfølger, blant Cappelen Damms sterke kort når de legger fram sin høstliste. Den omfatter nærmere 250 titler.

Raja går fra selvbiografi til å skrive med bredere penn blant annet om hvordan nordmenn og innvandrere ser på hverandre, under tittelen «Vår ære og vår frykt. En personlig reise i det muslimske Europa».

På den skjønnlitterære fronten stiller et kjent navn som Lars Saabye Christensen med både romanen «Omagiu» og diktsamlingen «Liten skrift». En annen prisvinner for forlaget er Brynjulf Jung Tjønn, som vant Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Nynorsk litteraturpris for sin 2022-diktsamling. Den følger han opp med «Norsk kjærleik».

Tre debutanter

Blant forfatternavnene som straks er aktuelle med bok er også Trygve Skaug, Karin Fossum, Lotta Elstad, Cecilie Ramona Kåss Furuseth og seks norske krimforfattere. En av dem er Terje Bjøranger med thrilleren «Den ingen ser» om æresvold.

Det finnes tre debutanter: Maria Kinge med «Du lurer ikke meg», om å være dyrlegedatter, Linda Sandbæks «Terapeutens jul – om grenser for kjærlighet og kunnskap», og barnebokforfatteren og manusforfatteren Anne Elvedal, som voksenbokdebuterer med thrilleren «Du kan kalle meg Jan».

Når det gjelder sakprosa, står to temaer sentrale om man ser etter en trend, opplyser forlaget til NTB: Kunstig intelligens og kampen for demokratiet. I alt har forlaget rundt 50 sakprosatitler på årets høstliste.

Ibsen og Swift

Cappelen Damm har en variert barnebokliste, noe forlagssjef for barne- og ungdomsbøker Ragnfrid Trohaug, mener er et ansvar de har som det største forlaget på barnebokfronten.

– I en tid der det snakkes mye om lesekrise og viktigheten av en leselyststrategi, skal vi gjøre vårt for at det finnes bøker som skaper leseglede, som gir fantasien spillerom, og som utfordrer, beriker og øker kunnskapen, sier hun.

På høstlisten finnes både Kåre Conradis første bok ut i en ny serie der han har skrevet om Ibsens teaterstykker for barn for å gi dem ny aktualitet, og «Taylor Swift: Den ultimate fanboken» av en norsk ekspert på området, Kirsti Kristoffersen.

Ansvarlig redaktør:
Kristina Fritsvold Nilsen
Nyhetsredaktør:
Tor M. Nondal
All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten
Bruk av kunstig intelligens i TU Media
Tips redaksjonen:
tips@digi.no
Annonsere:
Informasjon og priser
Abonnere:
Digi Ekstra
Kontakt oss:
Kontaktinformasjon
RSS:
RSS-feed forside
Nyhetsbrev:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Besøksadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Grensen 3, 0159 Oslo
Postadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Fakturaadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Org.nr. 919 646 683
Telefon:
23 19 93 00
© 1996–2025 Teknisk Ukeblad Media AS

Digi.no-redaksjonen:

Journalist:
Heidi Sævold
Direkte telefon: +47 404 90 006
Journalist:
Marianne Gjessing
Direkte telefon: +47 900 66 151
Journalist:
Martin Braathen Røise
Direkte telefon: +47 924 95 943
Journalist:
Marius Jørgenrud
Direkte telefon: +47 908 58 819
Journalist:
Per Helge Seglsten
Direkte telefon: +47 907 99 074
Journalist:
Oskar Hope-Paulsrud
Direkte telefon: +47 902 66 958