01:20 - NTB

NSM-sjefen bekymret for konsentrasjonen av Kina-teknologi i Norge

Den store faren for nasjonal sikkerhet er å bli avhengig av teknologi fra ett bestemt land, mener sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl sier at dette er uheldig uansett hvilket land det handler om. Haugstøyl trekker overfor Aftenposten fram Kina og det han omtaler som konsentrasjonsrisikoen for det norske samfunnet.

– Den store faren for nasjonal sikkerhet er at man kan bli veldig avhengig av teknologi fra ett bestemt land. Det er uheldig uansett hvilket det dreier seg om. Men spesielt land vi ikke har noe sikkerhetssamarbeid med, sier NSM-sjefen.

Dette gjelder ifølge Haugstøyl ikke bare biler, men også blant annet grønn teknologi som vindmøller og solcellepaneler – der Kina er markedsledende.

NSM-sjefen trekker fra debatten om offentlige innkjøp av kinesiske busser. Den enkelte anskaffelsen er ikke et problem i seg selv, men volumet og mengde, sier han til Aftenposten. Enkeltanskaffelser som ikke er sikkerhetsgradert og ikke kan stanses ved å bruke sikkerhetsloven, er utfordringen, ifølge Haugstøyl.

– For eksempel der en fylkeskommune skal anskaffe busser. Likevel vil dette kunne bli en nasjonal sikkerhetsrisiko dersom konsentrasjonen av kinesiske busser nasjonalt blir for høy, sier han.

10:25 - NTB

Nvidia får gjenoppta eksport av databrikker til Kina

Databrikkeprodusenten Nvidia sier de forventer å gjenoppta eksporten av brikker til Kina etter at amerikanske myndigheter har gitt grønt lys.

Selskapets H20-brikke er en nedskalert modell av kraftigere databrikker for kunstig intelligens (KI) og ble laget for å oppfylle tidligere amerikanske regler. Innstramminger i april førte til at brikken likevel ikke kunne selges til Kina.

Mandag skrev Nvidia-sjef Jensen Huang et blogginnlegg om at selskapet vil søke om tillatelse til å gjenoppta salget av H20 -brikker til Kina.

– Amerikanske myndigheter har forsikret oss om at eksportlisensen vil bli innvilget, og Nvidia håper å starte leveransene snart, legger selskapet til.

Oppdateringen kommer etter at Huang nylig møtte president Donald Trump og flere tjenestemenn der han gjentok sin «støtte til administrasjonens innsats for å skape arbeidsplasser, styrke landets infrastruktur for KI og hente produksjon hjem og sikre USA globalt lederskap innen KI».

Både Trump og forgjengeren Joe Biden har begrenset eksporten av enkelte databrikker og utstyr til Kina, med henvisning til rikets sikkerhet.

09:42 - NTB

USAs forsvarsdepartement inngår milliardavtaler om bruk av kunstig intelligens

Flere store selskaper innen kunstig intelligens (KI) har inngått avtaler med USAs forsvarsdepartement der KI skal benyttes for å håndtere nasjonale sikkerhetsutfordringer.

Kontraktene, hver med en øvre grense på 200 millioner dollar, skal bedre departementets evne til å støtte soldater og opprettholde strategiske fortrinn overfor USAs motstandere, heter det i en melding fra Kontoret for digital og kunstig intelligens (CDAO).

Blant selskapene som har fått tildelt kontrakter, er Anthropic, støttet av investeringer fra Google og Amazon, og xAI, eid av teknologimilliardæren Elon Musk.

Avtalene vil utnytte teknologien og talentet til ledende amerikanske KI-selskaper for å fremskynde departementets innføring av avansert KI, skriver CDAO.

– Å utnytte kommersielt tilgjengelige løsninger i en integrert tilnærming vil fremskynde bruken av avansert KI som en del av våre felles oppdragskritiske oppgaver innen krigføring, samt etterretning, forretningsvirksomhet og informasjonssystemer for virksomheten, sier Doug Matty, leder for digital og kunstig intelligens i det amerikanske forsvarsdepartementet.

07:55 - Redaksjonen

Ericsson tjente 7,4 milliarder i andre kvartal

Ericsson har levert et justert driftsresultat før nedskriving av goodwill (EBITA) på 7,4 milliarder svenske kroner i andre kvartal, opp fra fire milliarder i samme periode i fjor.

Telekomprodusentens omsetning falt imidlertid mer enn ventet, fra fjorårets 59,8 milliarder til 56,1 milliarder i år.

I forkant av resultatframleggelsen hadde markedet forventet en omsetning på litt over 59 milliarder også i år, skriver nyhetsbyrået TT.

07:42 - Redaksjonen

Mobilmarkedet falt en prosent i andre kvartal

Det globale mobilmarkedet falt med en prosent i andre kvartal, viser en oversikt fra analyseselskapet Canalys. Det skriver Telecom Revy.

Samsung er fremdeles den ledende mobilprodusenten målt i markedsandeler, med 19 prosent - fulgt av Apple og Xiaomi med 15 prosent hver.

Den marginale nedgangen er det første fallet mobilmarkedet opplever på seks kvartaler.

Ifølge senioranalytiker Runar Bjørhovde i Canalys preges markedet av en avtagende utskiftingsbølge av mobiltelefoner kjøpt i pandemitiden, og fortsatt svak etterspørsel fra forbrukerne. Likevel har de fleste leverandørene levert robuste resultater, mener han.

EU kaller inn X på teppet etter antisemittiske utspill fra KI-chatbot

Europa-kommisjonen har bedt om et møte med X om plattformens KI-chatbot Grok etter at den kom med antisemittiske uttalelser.

Dette skjer etter at flere europeiske land har bedt kommisjonen om å granske plattformen, skriver Politico. Blant annet skal Polens visestatsminister Krzysztof Gawkowski i et brev ha bedt kommisjonen om å gripe inn, og sa at regjeringen ville vurdere å forby appen.

Milliardær Elon Musks kunstig intelligens-selskap xAI gikk i helgen ut med en beklagelse etter at chatboten Grok skal ha kommet med en rekke antisemittiske uttalelser og kommentarer som hyllet Adolf Hitler, ifølge The Guardian.

I beklagelsen skrev de at feilen kom av en systemoppdatering som var aktiv i 16 timer, med en kode som gjorde chatboten var mottakelig for andre brukeres innlegg. Ifølge selskapet har feilen ingenting å gjøre med språkmodellen chatboten er bygget på.

xAI opplyste samtidig at de hadde fjernet koden og innleggene chatboten hadde generert. De forklarte også at de problematiske instruksjonene chatboten fikk, inkluderte: «Du sier det som det er og er ikke redd for å fornærme politisk korrekte folk» og «Forstå tonen, konteksten og språket i innlegget. Reflekter det i svaret ditt.»

Å dele bilder av tyver kan være kriminelt

Har du noen gang delt et bilde av en potensiell tyv i sosiale medier? Kanskje vil du advare nabolaget mot innbrudd? Det er ulovlig, advarer Datatilsynet.

Det har oppstått et problem med deling av bilder og videoer av tyver i lokale Facebook-grupper, melder Smaalenes Avis.

– Du har ikke lov til å dele slike bilder og videoer av andre uten samtykke. Enkelt og greit, advarer fagdirektør kommunikasjon Guro Skåltveit i Datatilsynet.

Hun advarer mot å dele bilder av mennesker som ikke har samtykket til det, og spesielt bilder som ikke er sladdet.

– Det slenges gjerne ut navn i kommentarfeltene på hvem folk tror dette er. Vedkommende kan være skyldig eller uskyldig, men aner ikke at dette er delt i lukkede fora, og har dermed ingen mulighet for å forsvare seg eller oppklare feil, påpeker Skåltveit.

Hun ber om at folk i stedet sender videoene og bildene til politiet, slik at de kan ta skyldige tyver på riktig måte.

Skåltveit understreker at det er lovlig å filme egen eiendom, men at det er bruken av opptakene som er problematisk.

Datatyveriet i Bergen kommune mer omfattende enn først antatt

En ny kartlegging avslører at sensitive opplysninger om innbyggere i Bergen kan være på avveie etter datainnbrudd.

– Vår kartlegging viser at noen avviksmeldinger unntaksvis kan inneholde sensitive opplysninger om samfunnsbyggere, tidligere ansatte og nåværende ansatte, sier seksjonssjef Agnar Tveten ved seksjon for- og beredskap i Bergen kommune i en pressemelding.

Bergen kommune har utført den første kartleggingen av datainnbruddet som rammet deres leverandør Extend AS i forrige uke. Resultatet viser at situasjonen kan være mer alvorlig enn først meldt.

Informasjonen som kan være på avveie, er navn, beskrivelser av skade og innbyggeres relasjon til kommunen. Programvareselskapet leverer kvalitetssystemer til kommunene. Den stjålne informasjonen kan dreie seg om rutiner, meldinger om ulike typer avvik, beredskapsplaner og sårbarhetsanalyser.

Bergen kommune har meldt saken til Datatilsynet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Statsforvalteren i Vestland. Dataangrepet er politianmeldt av leverandøren.

– Vi tar dette svært alvorlig og har satt i verk umiddelbare tiltak for å håndtere situasjonen, inkludert økt overvåking og samarbeid med relevante myndigheter, sier Tveten.

Datatyveriet ble først kjent 7. juli. Også kommunene Kristiansand, Drammen og Ringsaker er rammet av det samme datainnbruddet.

Malaysia skjerper kravene for handel med amerikanske KI-brikker

Malaysia strammer nå inn på eksport, omlasting og transitt av alle amerikanske KI-brikker for å stanse ulovlig handel, blant annet til land som Kina.

Washington har tidligere uttrykt bekymring for omlasting av amerikanske KI-brikker, spesielt med tanke på risikoen for at sensitive komponenter kan bli omdirigert til Kina.

En KI-brikke er en databrikke som er særskilt beregnet på å brukes av kunstig intelligens.

– Med umiddelbar virkning er all eksport, omlasting og transitt av høyytelses KI-brikker med amerikansk opprinnelse underlagt en strategisk handelstillatelse, heter det i en uttalelse fra Malaysias departement for investering, handel og industri.

Regjeringen sa i forrige måned at de undersøkte rapporter om at et kinesisk selskap kan ha omgått amerikanske eksportrestriksjoner ved å bruke servere med brikker fra den amerikanske teknologigiganten Nvidia plassert i det sørøstasiatiske landet.

Kinesiske ingeniører skal ha fløyet til Malaysia med harddisker som inneholdt data for å bygge kunstig intelligens-modeller i malaysiske datasentre. Ingeniørene planla deretter å ta KI-modellene med tilbake til Kina, ifølge rapporten.

I går, 07:47 - Redaksjonen

Danmark lanserer ny nødnummer-løsning etter massivt teleutfall

28. november i fjor førte en feil hos teleoperatøren TDC Net til at rundt tre millioner dansker plutselig ikke kunne ringe eller bruke data.

Utfallet varte i flere timer og var også av en slik art at det førte til til at de tre tiltakene som skal sikre at danskene kan ringe nødetatenes felles nødnummer 112, ikke ble aktivert. Dermed kunne mange dansker ikke ringe nødnummeret for å tilkalle hjelp fra ambulanse, brannvesen eller politi.

Nå har de tre landsdekkende teleoperatørene i Danmark blitt enige om å iverksette en fjerde løsning som skal sørge for at noe lignende ikke skjer igjen, skriver den danske bransjeorganisasjonen, Teleindustrien.

Løsningen kan virke merkelig. Den går nemlig ut på at teleoperatørene får mulighet til å blokkere alle 112-anrop i nettverket sitt.

Men en av grunnene til at 112-nummeret ble utilgjengelig under utfallet i november, var nemlig at utfallet ikke var totalt. Dermed ble ikke roaming-løsningen som skal sørge for at 112-samtaler blir rutet til andre operatørers nettverk, aktivert.

Når operatørene fra første august får mulighet til å blokkere 112-anrop, sikrer man at denne roaming-funksjonen aktiveres automatisk.