Regjeringen vil forby kommersiell gentesting av barn
Regjeringen vil forby at barn under 16 år kan gentestes kommersielt. – Salg av barnas DNA i ferd med å bli historie, sier Forbrukerrådet.
I 2020 vedtok et enstemmig storting å be om forbud mot gentesting av barn utenfor helsevesenet. Fredag ble lovforslaget lagt fram i statsråd. Forbrukerrådet, som gått i bresjen for forbudet, er storfornøyd og forventer at forslaget vedtas i Stortinget.
– Slik det er nå, så kan kommersielle selskaper dele og selge barns DNA til tredjeparter. Barns helse og privatliv skal ikke være til salgs. Det mente vi, og mange andre også, i 2020, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet, i en epost til NTB.
Regjeringen foreslår at foreldre og andre privatpersoner som bryter forbudet, skal kunne straffes med bøter. De som selger og analyserer slike tester i strid med forbudet, skal kunne straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder.
Ikke til å stole på
Regjeringen vil forby å ta en biologisk prøve av et barn under 16 år og å analysere prøven for sjekke om barn er predisponert for sykdommer eller egenskaper. Regjeringen vil også at forbudet skal omfatte genetiske tester som er ment å gi informasjon om en persons fysiske eller mentale egenskaper og anlegg, og personlighetstrekk.
Tjenester som MyHeritage og 23andMe er blant aktørene som per nå tilbyr genetisk helsetesting for barn under 16 år med foreldrenes samtykke.
Genetiske undersøkelser for å undersøke slektskap, som for eksempel farskapstester, er ikke omfattet av forslaget.
Behandles før sommeren
Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem i helse- og omsorgskomiteen, sier at forslaget skal opp i Stortinget før sommeren.
– Genetiske selvtester for barn åpner for alvorlige inngrep i barnets integritet og kan skape unødvendig angst. Det å være genetisk disponert for en sykdom betyr ikke nødvendigvis at man har høy risiko for å få sykdommen.
– Barn har sterkt vern når det gjelder gentesting i helsetjenesten, mens de ikke har noe vern når det gjelder genetiske tester bestilt på nettet. Dette gjør vi nå noe med, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) i regjeringens pressemelding.
Forslaget har fått bred støtte av blant andre Helsedirektoratet, Datatilsynet, Barneombudet og Bioteknologirådet.