Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Nyheter
TelekomSikkerhetDigitalisering og offentlig ITIT-BransjenKunstig intelligensJuss og samfunn
Meninger
DebattKommentar
Tjenester
TUDigieBladTekjobbKonferanser
Info og kontakt
Om ossBedriftsabonnementAnnonseinfoTa kontaktKundeserviceDebatt retningslinjer
Tips oss
Abonner
Min konto
Nyhetsbrev
Kundeservice
08:20:13Nyhetsstudio
SisteMest lest
I går, 14:53Redaksjonen

TDC-salget er en politisk bombe i Danmark

Sist uke ble det kjent at det kontroversielle australske risikokapital-selskapet Macquarie ønsker å kjøpe ut de danske pensjonsfondene fra teleselskapet TDC for å bli eneeier. Det er politisk sprengstoff i Danmark, skriver Telekomnyheterna.

Den danske regjeringen har vært taus om kjøpet, men både den rødgrønne Enhedslisten og Sosialistisk Folkeparti vil ha en utredning, skriver Børsen. Enhedslisten mener telekomnettet er samfunnskritisk infrastruktur, og at nå ikke er tiden for å selge nettet.  (hf)

07:52Redaksjonen

Fjordkraft mobil økte med 2000 mobilkunder

Konsernet Elmera, som eier majoriteten av mobiltilbyderen Fjordkraft mobil, melder om 2000 flere kunder på mobil i løpet av første kvartal. Dette beskriver de som en endring av en nedadgående trend. Selskapet har nå 113.000 mobilkunder.

Telia eier 39 prosent av Fjordkraft mobil. I kvartalsregnskapet går det også fram at Fjordkraft betalte 37 millioner kroner til Telia for telekom-tjenester. Det er formodentlig betaling for leie av mobilnettet til Telia. (hf)

07:39Redaksjonen

Spania etterforsker cybersvakheter ved små kraftverk

– Spania krever informasjon fra små strømprodusenter om deres cyberforsvar, mens etterforskere som gransker forrige måneds strømbrudd forsøker å finne ut om de var et svakt ledd utnyttet av ondsinnede aktører for å ødelegge landets strømnett, rapporterte Financial Times tirsdag.

Rapporten siterer en person med kjennskap til saken og sier at høytstående myndighetspersoner har «bekymringer» om robustheten til cyberforsvaret ved små og mellomstore kraftanlegg, særlig sol- og vindparker, skriver Reuters. (hf)

07:33Redaksjonen

Stor interesse for å dele mobilmaster, liten for småceller

En utredning fra handelsorganisasjonen Wireless Infrastructure Association trekker fram en økende interesse for samlokalisering i mobilmaster i USA. Samtidig viser de at sektoren er relativt lite interessert i småceller – altså små basestasjoner, skriver Light Reading.

Det snodige er at trenden stammer fra pandemien. Da ble det mindre behov for fortetting med småceller i bykjerner, og mer behov for kapasitet i forstedene i USA.

I USA var det 197.850 utendørs småceller ved årsskiftet, en nedgang fra 212.100 ett år tidligere. Ett tegn på lavere interesse, er at Crown Castle nylig solgte sin småcelleforretning til fondet EQT Active Core Infrastructure for bare 4,25 milliarder dollar, mye mindre enn tidligere estimater. (hf)

07:32Redaksjonen

Nextgentel vil gi kunder rett hastighet via ny app

Nextgentel lanserte nylig en ny kunde-app som viser hvor mye kapasitet og hastighet hver enkelt faktisk bruker på bredbåndet sitt. Målet er å hjelpe kundene med å velge riktig abonnement og avdekke det selskapet omtaler som «hastighetsbløffen» i bredbåndsmarkedet.

Under Telecom World-konferansen i Haugesund sa Trond Bjorøy Larsen at bransjen selger alt for mye kapasitet og hastighet i forhold til det kunden faktisk trenger, skriver Telecom Revy. (hf)

I går, 22:04NTB

Obama bekymret for demokratiets framtid

I møte med verdens utfordringer er Barack Obama bekymret for at unge mennesker skal få en kynisk innstilling til livet.

På scenen i Oslo Spektrum mandag kveld var han innom både kunstig intelligens (KI), Oslo-været, økende forskjeller mellom rike og fattige og utfordringene for demokratiet.

Han kom ikke med direkte kritikk av USAs sittende president Donald Trump. Men noen indirekte spark var det mellom linjene.

– Tror du på demokratiet når partiet ditt taper? spurte Obama retorisk.

– Ikke alle gjør det, la han til.

Han erkjente at noen av utviklingstrekkene i verden i dag kan være skremmende.

– Noe som bekymrer meg, er at unge mennesker skal miste motet og bli kyniske.

Men Obama ba tilhørerne tenke over følgende spørsmål: På hvilket tidspunkt i verdens historie ville du helst blitt født?

– Tross alle fryktelige ting som skjer, så ville du likevel valgt i dag, sa Obama, som viste til framskritt innen helse og toleranse mellom grupper av mennesker.

– Eller, kanskje for fem år siden, la han til.

Arrangementet i Oslo Spektrum var lagt opp som en diskusjon mellom Obama og forsker, jurist og USA-ekspert Sofie Høgestøl.

I går, 20:26NTB

Obama om KI: – Veldig alvorlig risiko

Barack Obama snakket om de store mulighetene og store risikoene knyttet til kunstig intelligens (KI) i starten av arrangementet med ekspresidenten i Oslo mandag.

– Vi må verne oss mot de veldig alvorlige risikoene, sa Obama på scenen i Oslo Spektrum.

Han pekte blant annet på hvordan typiske middelklassejobber vil gjennomgå store endringer som følge av KI.

Arrangementet i Oslo Spektrum er lagt opp som en diskusjon mellom Obama og forsker, jurist og USA-ekspert Sofie Høgestøl.

De ordinære billettene til arrangementet i Oslo Spektrum kostet mellom 1255 og 5130 kroner. Et begrenset antall VIP-billetter ble også lagt ut for salg.

Tirsdag skal Obama møte kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).– Da blir det en hyggelig lunsj som kongen har invitert til, sa Støre tidligere i dag til TV 2.

I går, 15:01Redaksjonen

Apple vurderer økt pris på Iphone i høst

Apple vurderer å øke prisen på neste generasjon Iphone, som ifølge ryktene skal ha nytt design og nye muligheter, ifølge Wall Street Journal. Aksjemarkedet reagerte på nyheten ved å øke prisen med sju prosent.

Apple ønsker å unngå et scenario der prisøkningen knyttes til tolltariffer mot Kina, der mesteparten av selskapets enheter settes sammen, skriver Reuters.  (hf)

I går, 12:47Redaksjonen

Ligger an til å tape 52 milliarder kroner etter databrudd

Den sørkoreanske teleoperatøren SK Telecom risikerer å tape opptil fem milliarder dollar, nær 52 milliarder kroner, etter et datainnbrudd der kundeinformasjon ble lekket. Ved en nasjonal høring i Seoul torsdag sa konsernsjef Ryu Young-sang at 250.000 kunder allerede hadde flyttet over til konkurrerende operatører, og at han fryktet at tallet snart øker til 2,5 millioner abonnenter.

Anslaget på fem milliarder dollar inkluderer tap av omsetning og tap dersom kundetapet øker til fem millioner abonnenter, noe de frykter. Ekstra vanskelig er tapet av kunder som er inne i en bindingsperiode, men som kan bryte ut av kontrakten på grunn av datainnbruddet, skriver Light Reading.  (hf)

I går, 12:27Redaksjonen

Senator vil spore KI-brikker for å hindre eksport til Kina

Senator Tom Cotton foreslo 9. mai Chip Security bill. Målet er å stoppe illegal eksport og bruk av komponenter for kunstig intelligens. Han ønsker å følge KI-brikkene geografisk, for å unngå at de smugles inn i land der USAs lovverk forbyr bruk av dem.

Cotton ba USAs departementer for handel og forsvar om å studere bruk av sikkerhetsmekanismer for brikker, deriblant mekanismer for posisjonering. Han oppfordrer også selskaper som eksporterer slike brikker om å informere sikkerhetsmyndighetene dersom produktene deres blir omdirigert fra opprinnelig adresse, skriver Mobile World Live.  (hf)

Ansvarlig redaktør:
Kristina Fritsvold Nilsen
Nyhetsredaktør:
Tor M. Nondal
All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten
Bruk av kunstig intelligens i TU Media
Tips redaksjonen:
tips@digi.no
Annonsere:
Informasjon og priser
Abonnere:
Digi Ekstra
Kontakt oss:
Kontaktinformasjon
RSS:
RSS-feed forside
Nyhetsbrev:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Besøksadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Grensen 3, 0159 Oslo
Postadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Fakturaadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Org.nr. 919 646 683
Telefon:
23 19 93 00
© 1996–2025 Teknisk Ukeblad Media AS

Digi.no-redaksjonen:

Journalist:
Heidi Sævold
Direkte telefon: +47 404 90 006
Journalist:
Marianne Gjessing
Direkte telefon: +47 900 66 151
Journalist:
Martin Braathen Røise
Direkte telefon: +47 924 95 943
Journalist:
Marius Jørgenrud
Direkte telefon: +47 908 58 819
Journalist:
Per Helge Seglsten
Direkte telefon: +47 907 99 074
Journalist:
Oskar Hope-Paulsrud
Direkte telefon: +47 902 66 958