Are Vattekar er senioringeniør i Skatteetaten, og jobber til daglig med etatens applikasjonsplattform i kontorene på Helsfyr.
– Jeg kommer fra utviklerbakgrunn og har kodet i årevis. I 15 år har jeg jobbet i det private, og etter hvert begynte jeg som konsulent i Skatteetaten. Der satt jeg på utviklersiden, og jobbet med plattformer.
– Etter hvert skulle det bygges en ny Kubernetes-plattform, og jeg innså at dette begynner å bli en fin reise. Når jeg gikk gjennom alle godene som Skatteetaten tilbyr, med sommertid, trening i arbeidstiden, begynte jeg her fast, forteller han.
Plattformen han refererer til brukes av alle etatens utviklere, og ble opprinnelig tatt i bruk allerede i 2015. I dag brukes det av fagsystemene i etaten. Folkeregister og skattemelding er bare noen av områdene som kjører på plattformen, og all utviklingen som har skjedd de siste årene har ført til at det er blitt et svært modent, samfunnskritisk produkt.
– Vi skalerer på en helt annen måte nå enn tidligere. Vi har et helt annet trykk. Det er ikke så mange andre i Norge som har opptil en halv million brukere samtidig, som logger seg på systemene sine. Det er en samfunnskritisk rigg. Vi har døgnkontinuerlig overvåking og forsøker være så proaktive som mulig for å unngå feil. I noen tilfeller går det ikke, og da tar vi lærdom av feilene, slik at vi så godt som mulig unngår det en gang til, nevner Are Vattekar.
– Det er nå en av de mest modne plattformene i Norge, vil jeg påstå. Det er noen aktører som er på tilsvarende nivå, men det er ikke mange som holder på i den skalaen som vi gjør.
En stor fordel med en så moden plattform er også at det finnes mye kompetanse rundt den. Vattekar påpeker at det er mye utveksling av kunnskap internt, og mellom forskjellige offentlige etater.
– Vi deler kunnskapen vår, fordi det er til det beste for alle. Hvorfor bruke mer skattepenger enn nødvendig? Vi er interessert i å dele, og vi stiller stort sett opp når det kommer til utveksling av erfaringer.
En moden plattform fører også til effektiv drift for utviklerne.
– Utviklingsteamene våre skal jobbe med det de er gode på. Det er å lage fagsystemer, og tilby verdi til samfunnet. Mens vi jobber med hvordan vi skal få fagsystemene til å gå på en mest mulig smidig måte. Og ikke minst for så lite penger som mulig.
Målet for Are er at Skatteetatens utviklere skal jobbe på en plattform som bare fungerer, uten å bli forstyrret av tekniske utfordringer, noe som til syvende og sist gangner oss alle som bor i Norge.
Are Vattekar har etter hvert en lang fartstid i Skatteetaten, men han ble i sin tid fristet av det fremoverlente IT-miljøet og godene som etaten tilbyr. Hans kollega, Sofie Paramanathan, har bare jobbet i Skatteetaten siden august, men har det samme, gode inntrykket av både arbeidsoppgavene og miljøet.
Selv før hun i det hele tatt søkte seg til stillingen, hadde hun fått høre mye godt om etatens IT-miljø:
– Jeg har master i programmering og systemarkitektur, med fokus på sikkerhet. Jeg ønsket meg en jobb som var trygg og stabil, og følte derfor at Skatteetaten var det riktige stedet å starte for meg. På universitetet snakket vi om hvilke arbeidsgivere som var interessante, og Skatteetaten hadde et godt rykte på seg, som et godt og moderne IT-miljø, sier hun.
Sofie begynte i etaten sammen med 22 andre, og noe av det første hun gjorde var å ta kurs og sertifiseringer.
– Jeg ønsket å jobbe med skyteknologi, og ble sertifisert i forskjellige sikkerhetsteknologier i Azure. Det var et sertifiseringsløp, som det var veldig kult å få tilbud om. Mange tar slike sertifiseringer på egen hånd, men her var etaten villig til å investere i oss og å bygge på vår kompetanse.
I dag jobber hun på avdeling plattform sammen med Are Vattekar, og er samtidig sikkerhetsansvarlig på teamet sitt.
– For øyeblikket jobber jeg på et prosjekt som setter opp internett eksponerte tjenester. Det er et prosjekt med omfattende arkitektur og mange deler. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får jobbe med mange dyktige kollegaer med mye erfaring. En slik erfaring er nyttig på starten av karrieren. Jeg hadde kanskje ikke fått samme mulighet hvis jeg hadde startet et annet sted.
Are utdyper litt:
– Teamet setter opp hvordan vi tar trafikk fra norske borgere inn til webapplikasjoner i sky. De jobber med alt av sikkerhet. Det er tross alt den største angrepsflaten for alt av lumske tredjepartsaktører. Hvis de vil inn i Skatteetaten, er det hoveddøra de går og banker på. Og da må den være helt trygg og sikker.
Å jobbe i Skatteetaten betyr altså både et stort samfunnsansvar, spennende utfordringer og et godt miljø.
– Jeg tror Skatteetaten har blitt mye flinkere på å ta vare på de nyansatte enn tidligere. Vi ønsker jo ikke å miste dem vi ansetter. Da må vi sørge for at de blir tatt godt imot, får spennende oppgaver og muligheten til å utvide kompetansen sin, forteller Are.
– Du har store muligheter for å utvikle deg selv her. Det er viktig. Vi er såpass store at du kan bytte jobb uten å bytte arbeidsgiver, nevner han.
Sofie Paramanathan trekker også frem det gode miljøet:
– De 22 andre tech- og trainee graduates jeg startet sammen med er en fin gjeng. Vi er en gruppe som fullførte studiene i fjor høst, og vi har faglige og sosiale samlinger frem til juni. Det er også andre sosiale aktiviteter i etaten, som for eksempel buldring, som det har vært gøy å utfordre seg selv med. Det er veldig fint å ha kolleger på sin egen alder, i tillegg at det også er fint å ha kolleger som er eldre og erfarne, poengterer hun.
Avslutningsvis nevner hun den sentrale beliggenheten på Helsfyr.
– Det er deilig å kunne gå til fots til jobb fra Ensjø, der jeg bor!