Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Audun (66) tror kunstig intelligens vil få store følger for fremtidens banktjenester

Audun Bakken (66) har jobbet de siste 14 årene i DNB Bergen. Han mener det teknologisk sett er ganske lett å henge med - så lenge man oppdaterer seg kontinuerlig.
Audun Bakken (66) har jobbet de siste 14 årene i DNB Bergen. Han mener det teknologisk sett er ganske lett å henge med - så lenge man oppdaterer seg kontinuerlig. TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

Audun Bakken begynte i DNB Bergen som IT-konsulent høsten 2008. Etter et langt yrkesliv går han snart over i pensjonistenes rekker.

– Det blir veldig rart, men jeg har heldigvis mye å gjøre. Det jeg kommer til å savne er kollegene. Og så er det viktig å utfordre hodet for å holde seg ung mentalt.

IT-arkitekten i DNB Markets er opptatt av fremtiden - både sin egen og hvordan bankløsningene vil endres med ny teknologi.

Intervjuet tar han over skjermen fra en av de ni bygningene på familiegården i Drangedal, med en fleksibel hjemmekontorløsning jobber han tidvis derfra. Men Bakken har bodd i Bergen fra han avtjente førstegangstjeneste i marinen i 1976. Han har samboer og tre voksne barn.

– Bergen er en by du flytter til og ikke fra. Nærheten til sjøen og et trivelig og kompakt sentrum betyr mye. Ole Paus sa en gang noe sånt som at Bergen er Norges største landsby. 

 Audun Bakken har vært en del av det samme DNB-teamet hele veien. Tidvis jobber han fra familiegården i Drangedal. Foto: privat 
 Audun Bakken har vært en del av det samme DNB-teamet hele veien. Tidvis jobber han fra familiegården i Drangedal. Foto: privat 

Siden Bakken kom inn i DNB har det skjedd store endringer på IT-fronten. Det har vært et teknologiskifte fra en gammel webteknologi til en mer moderne, som nå blir faset ut til fordel for skyteknologi.

– Jeg er imponert over hvor flinke de unge er, når du blir eldre flyter du mer på erfaring. Teknologisk sett er det likevel ganske enkelt å henge med. Det kan se ut som ting går veldig fort, men i realiteten er det ikke slik.

 Bakken trekker frem kontinuerlig kompetanseutvikling som nøkkelen til å holde takt med utviklingen.

– I tillegg til kursing så bruker jeg mye tid på å lese selv, det må du for å henge med i dette yrket. Jeg har hele tiden vært heldig å jobbe i firma som har vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Det har kostet litt, men til gjengjeld har det gjort hverdagen mer givende, sier Bakken.

En fornøyelse i 14 år 

Som ung mann utdannet han seg til tømrer og snekker, før han skiftet retning.

– Jeg har jobbet i IT siden 1989 og ikke hatt en bedre arbeidsplass enn DNB. Miljøet er kjempebra. Det er en veldig positiv innstilling, og et supert samarbeid med forretningssiden, sier han og fortsetter:

– Vi har en enkel og agil måte å jobbe på, og ledere som legger til rette for at vi kan være effektive og ha det bra på arbeidsplassen. 14 år i DNB Bergen har vært en fornøyelse.

For DNB er det viktig å skape en mangfoldig arbeidsplass både når det kommer til kjønn, nasjonalitet, bakgrunn og alder.

Selv i dagens hete arbeidsmarked kan alder være et hinder for de som søker nye utfordringer sent i karrieren. Bakken mener at arbeidsgivere flest bør være mer obs på den eldre garde.

Det er dannet et bilde av eldre som litt bakpå teknologisk sett

Audun Bakken, DNB

– Det er dannet et bilde av eldre som litt bakpå teknologisk sett, og at de er treige i hodet. Men jeg kunne sikkert ha fortsatt en stund til, sier han med glimt i øyet.

Han er heller ikke spesielt bekymret for at den teknologiske utviklingen går for fort for brukerne.

– Det er en evig debatt rundt digitalisering og hensynet til de som kan sakke akterut. Men fattern er snart 102 år,  og har PC og nettbrett og ingen problemer med den digitale verden. Selv om ikke alle er som han, blir løsningene stadig mer brukervennlige. Tilgjengeligheten til banken har økt voldsomt, med mobiltilgang og apper der du før måtte bruke desktop eller møte opp i banken personlig.

Mange små sprang 

I starten arbeidet Bakken under Markets IT med online applikasjoner på aksjehandel, deretter var han innom valutahandel, før han i 2014 var med å skrive den første versjonen av aksjehandel på mobil. Senere har han jobbet med oppgraderinger av aksjehandel til en mer tilgjengelig applikasjon, og tilrettelegging for skyteknologi.

Selv om det har vært flere omgripende skifter underveis, ser Bakken på den teknologiske utviklingen som en pågående prosess med mange små sprang.

 Den kranformede kafeen til venstre i bildet henspiller på historien til det tidligere industriområdet. Nå er DNB et fokuspunkt i den nye bydelen Solheimsviken har blitt.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Den kranformede kafeen til venstre i bildet henspiller på historien til det tidligere industriområdet. Nå er DNB et fokuspunkt i den nye bydelen Solheimsviken har blitt.  Foto:  TUM Studio

– I aksjehandel var det en gammel teknologi som het Dynamo da jeg kom inn. Så ble det et skifte til IBM websphere og Java på serversiden, mens det på klientsiden ble tatt i bruk Java serverpages og Javascript. Dette var i 2008-2010. Senere foregikk en gradvis flytting av Javascript-klienten til ren Javascript. All teknologien på serversiden ble flyttet over til Rest-tjenester. Vi har nå byttet på klientsiden fra Dojo og Javascript til et nytt rammeverk som heter React.

– Når alt skal til skyen vil vi beholde React-klienten og løfte den over. På serversiden vil vi kunne ta det vi har av Rest-tjenester og bryte det ned i mikrotjenester. Teknisk sett burde det være en grei jobb å gjøre – for noen andre enn meg, fortsetter ham med et smil.

Aksjehandel mer som spill 

I fremtiden tror Bakken at kunstig intelligens vil få store følger for banktjenester.

– Jeg tenker meg at du for eksempel vil kunne få investeringsforslag basert på kunstig intelligens, og at du har en helt annen interaksjon med banken din når du skal investere og spare. Mulighetene for automatisering er der også, hvis man våger å ta det skrittet.

Du vil kunne få investeringsforslag basert på kunstig intelligens

Audun Bakken, DNB 

– Det sentrale blir reguleringer – hva som er lov og ikke lov. Og hva man kan gjøre uten å risikere søksmål, hvis aksjehandel fremstår mer som et spill. Jeg ser flere spennende problemstillinger rundt dette, sier Bakken.

66-åringen bor i et gammelt trehus på Nordnes og trives veldig godt der. Til jobb tar han buss eller bane, hjem igjen går han som regel.

 Til høyre for broen midt i bildet ligger DNB Bergens kontorer i Solheimsviken. <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Til høyre for broen midt i bildet ligger DNB Bergens kontorer i Solheimsviken. Foto:  TUM Studio

Solheimsviken, der DNB Bergen ligger, er et tidligere industriområde som i løpet av få år har blitt fullstendig transformert.

Det er lett å trekke paralleller til DNBs hovedkontor i Bjørvika i Oslo når man ser hvordan denne delen av byen har vokst og tatt form. Bakken var med på lasset den gang DNB i 2013 flyttet fra Sandsli til Solheimsviken.

– Jeg husker da vi satt på egne kontor med lukkede dører der du måtte banke på. Jeg er blant de som liker åpent landskap, slik vi har det nå. Det er lettere å kommunisere, og enkelt å forholde seg til støynivået. Men free seating kan jeg spare meg for.

Les flere artikler fra DNB