Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

De jobber alle med DNBs skytransformasjon. Men veien deres inn er vidt forskjellig

Knut Espen Maurset, Petter Tobias Madsen og Amanda Midttun Søreide jobber med DNBs skytransformasjon fra Bergen.
Knut Espen Maurset, Petter Tobias Madsen og Amanda Midttun Søreide jobber med DNBs skytransformasjon fra Bergen. TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

I Bergen er det stadig flere teknologer som trekkes til DNB-bygningen i Solheimsviken. At tech-miljøet i DNB Bergen vokser raskt, betyr også at det finnes ulike veier inn. Banken tilbyr dessuten en fleksibilitet som åpner nye muligheter for de som allerede er inne.

Fra finans til tech: Knut Espen Maurset hadde jobbet fem år som investeringsrådgiver i DNB da han via intern kursing kom over på migreringsteamet. 

– Jeg har ingen teknisk utdannelse. Men i 2020 søkte jeg og ble tatt opp til et ganske intensivt internt løp.

Dermed ble han en del av DNBs satsing på omskolering av egne ansatte i en situasjon der etterspørselen etter arbeidskraft er skrikende. Stillingsveksten i DNB Bergen det siste året er på hele 17 prosent, hovedsakelig teknologer. 

Maurset sier han har hatt stort utbytte av å ha jobbet i DNB-systemet før han skiftet spor.

 Knut Espen Maurset har bakgrunn som investeringsrådgiver i DNB.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Knut Espen Maurset har bakgrunn som investeringsrådgiver i DNB.  Foto:  TUM Studio

– Det at jeg har domenekunnskap og terminologi inne, er kanskje den største fordelen. Allerede da jeg begynte i DNB tenkte jeg på dette med intern mobilitet og betydningen av å få en fot innenfor.

Tredje dag på jobb

For DNB er det også viktig å kjempe om de beste studentene. Amanda Midttun Søreide og Petter Tobias Madsen er nyutdannede teknologer rett fra skolebenken. Som Maurset jobber de med ulike deler av bankens skytransformasjon.

Madsen hadde en bachelor i datateknologi ved UiB da han i vår valgte å avslutte arbeidet med en mastergrad i maskinlæring for heller å søke seg over i arbeidslivet. Stillingen som Java-programmerer i DNB Bergen var blant de første han søkte på, og tilbudet han fikk såpass attraktivt at han ikke var i tvil.

Etter kun tre dager på jobb er Madsen den aller ferskeste av de mange nyansatte i Solheimsviken.

DNB har over tid bygget opp et allsidig IT-miljø i Bergen. <i>Foto:  TUM Studio</i>
DNB har over tid bygget opp et allsidig IT-miljø i Bergen. Foto:  TUM Studio

Det tidligere industriområdet har i løpet av få år blitt fullstendig transformert. Parallellene til Bjørvika i Oslo er tydelige når man ser hvordan denne delen av byen har vokst og tatt form, med småbåthavn, kafeer og gangbro over Puddefjorden.

– Uansett hvilken retning du kommer fra, ligger det sentralt til. Busser og bybanen stopper rett borte i gata her, sier Madsen.

Førsteinntrykket av arbeidsmiljøet er positivt.

– Jeg har blitt tatt godt imot og føler at oppbackingen er god.

Teamet hans sitter både i Bergen og i Oslo – en løsning som er ganske utbredt i DNB-systemet, og som åpner for flytting mellom de to byene. 

 Petter Tobias Madsen hoppet av masterstudiet for å søke jobb i DNB.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Petter Tobias Madsen hoppet av masterstudiet for å søke jobb i DNB.  Foto:  TUM Studio

Det er likevel ikke slik at mange fristes til å søke seg mot hovedstaden etter en periode vestpå. Tallene viser at det er DNB Bergen som er flinkest til å holde på ansatte over tid.

Fleksibel stillingsprosent gull verdt 

I motsetning til Madsens tre dager har Søreide vært tre år i DNB Bergen. For hennes del startet det med at hun besøkte DNB-standen under en karrieredag ved Høgskulen på Vestlandet. En bachelor som dataingeniør åpnet for internship i DNB. At dette kunne kombineres med master-studiene var svært verdifullt for henne.

– Jeg begynte fulltid i DNB så snart jeg var ferdig med masteren, men nå har jeg gått ned til en deltidsstilling, som jeg kombinerer med forberedelse til doktorgrad, forklarer hun.

Søreide arbeider med å videreutvikle en digital økonomirådgiver der hun koder i Swift. Hun er superfornøyd med fleksibiliteten hun hele tiden har hatt i DNB.

– Ved siden av masteren jobbet jeg 40 prosent. Nå har de latt meg gå ned igjen fra 100 til 60 prosent, i tillegg til at jeg kan arbeide de dagene som passer best for meg.

Ut over det faglige fremhever hun god arbeidsmetodikk og det å bli vant til en arbeidshverdag som noe av det mest verdifulle ved å kunne jobbe parallelt med studiene.

– Det gjør deg også mer selvsikker, smiler hun.

 Amanda Midttun Søreide har nytt godt av et fleksibelt arbeidsforhold under studier og forberedelser til doktorgrad.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
 Amanda Midttun Søreide har nytt godt av et fleksibelt arbeidsforhold under studier og forberedelser til doktorgrad.  Foto:  TUM Studio

Mange brukere, stort ansvar 

Et hovedmål for den pågående skytransformasjonen til DNB er å forenkle og forbedre produkter og tjenester. Banken beveger seg bort fra tradisjonelle prosjektbaserte arbeidsmåter til mer stabile, autonome team med ende-til-ende-ansvar for ett eller flere produkter. Det er DevOps-tankegangen som gjelder. 

Madsen skal i gang med å flytte innhold over til skyen hos Amazon webservices. 

– Jeg liker måten det er organisert på her i DNB, at det er mange små team som jobber med ulike deler av skymigreringen.

Søreide er frontend-utvikler. Bedrift-appen hun arbeider med har hele tiden vært skybasert.

– Det er faktisk den første som har vært skybasert fra dag én. Sånn sett har vi stått friere i valg av teknologi.

Ellers er det en tidkrevende prosess når hele DNB steg for steg skal over i skyen. Maurset jobber mest med dokumentasjon og guider på migrering for de øvrige seksjonene.

– Det er mye som må kartlegges, databaser med mye legacy-kode og gammel funksjonalitet. Spørsmålet er hvordan man skal gå fram; løfte alt over til skyen, plukke elementer av det, eller begynne helt på nytt?

Området i Solheimsviken der DNB Bergen holder til.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Området i Solheimsviken der DNB Bergen holder til.  Foto:  TUM Studio

En av utfordringene er at alt skal fungere underveis. Dette betyr at noen systemer i en periode lever to steder samtidig.

– Nå i starten er det jo litt skummelt. Men det er ganske stilig å tenke på hvor mange som er avhengige av det vi sitter og holder på med. Dette er jo banken til folk, med huslån, lønnsutbetaling, aksjehandel, alt mulig, sier Madsen.

– Nylig rundet vi 50.000 bedrifter som benytter appen vår. Det er litt uvirkelig at det er så mange som bruker det jeg sitter og lager, nikker Søreide.

Ingen av de tre synes at størrelsen på selskapet gjør DNB tungrodd.

– Jeg opplever at det er en flat struktur til å være en så stor arbeidsplass. Det er veldig mange som jobber med veldig mye forskjellig. Samtidig er kommunikasjonen mellom avdelingene god, sier Maurset.

Internasjonalt team med stort aldersspenn

Mange av DNBs tekniske løsninger produseres i stor grad fra Vestlandets hovedstad.

– Selv om de fleste teamene har folk både i Oslo og Bergen, så er det i Bergen mye av utviklingen skjer. At det er 200 teknologer her har mye å si for hele miljøet. Det holdes en del tech-talks og hackathons som gjør at du kan lære og videreutvikle deg, sier Søreide.

Stadig flere teknologer trekkes til Bergen.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Stadig flere teknologer trekkes til Bergen.  Foto:  TUM Studio

Hun trekker også fram mangfoldet blant de ansatte som en grunn til trivsel og godt arbeidsmiljø.

– Vi har en fra Pakistan og en fra Sverige, en som er 50 og en som er 22. Det at vi er et lite, men sammensatt team der det er forskjellige mennesker med forskjellig bakgrunn, gjør sitt til at vi fungerer så bra.

– Det er god takhøyde og god stemning, supplerer Maurset.

Les flere artikler fra DNB