Helt nede ved vannkanten på Høvikodden i Bærum, som ligger en 10-minutters kjøretur fra Oslo sentrum, ligger Veritas-senteret. Til dette flotte naturområdet på 300 mål går det daglig egne shuttlebusser fra Skøyen og bussterminalen i Sandvika for ansatte ved Det Norske Veritas (DNV).
– Jeg var litt redd for å bo i Oslo og pendle til Høvik, men det går egne shuttlebusser på starten og slutten av dagen, så pendlingen er veldig behagelig. I tillegg er utsikten og området her så utrolig vakkert, så det er absolutt verdt pendlingen. Når det er fint vær pleier vi å gå en tur på campus eller avslutte dagen med å hoppe i fjorden og ta en frisk svømmetur. Vi har også flere på teamet vårt som tar «kajakklunsj», som ser skikkelig deilig ut.
Det sier Kinga Kocemba, som vi møter Veritas-senteret sammen med kollega Anupma Kumari og deres leder Øyvind Strand en solskinnsdag i september. Alle tre er en del av utviklingsavdelingen i DNVs Veracity Data Platform, og både Kinga og Anupma ble nylig ansatt ved avdelingen.
Veracity er en dataplattform og et økosystem for digital innovasjon og bransjesamarbeid innenfor maritim næring, olje- og gassindustrien, og fornybar energi. Målet deres er å redusere kostnader ved innovasjon, samarbeid og implementering av nye digitale tjenester og løsninger hos brukerne.
Les mer om DNV Graduates 2023 »
Mange kjenner DNV best som verdens største klassifiseringsselskap, men det 150 år gamle selskapet huser også et av Norges største IT-miljøer. Selskapet, som eies av Stiftelsen Det Norske Veritas, verifiserer og tar i bruk kundenes enorme datasett for å gjøre flåtedriften tryggere, smartere og grønnere.
– Jeg leder den norske utviklingsavdelingen i Veracity, som er en del av den globale Veracity-organisasjon. Totalt i er vi nesten 200 personer som jobber med digital tjeneste- og produktutvikling. Mesteparten av disse har base i Norge, men vi har også kontorer i blant annet Kina og Polen, sier Øyvind.
Avdelingen som han leder har menneskene og kunnskapen til å utvikle robuste, skalerbare og brukervennlige digitale tjenester. Han forteller at de alltid er på utkikk etter flere digitale talenter som er nysgjerrige på ny teknologi og ønsker å anvende kunnskapen til å løse små og store utfordringer i industrien - gjerne der tilgang på data og analyser er en viktig del av løsningen.
– Teamet vårt består av alt man trenger, inkludert informatikere, programvareutviklere, prosjektledere, innovasjonsfolk, UX/UI-designere, programvaretestere og dataanalytikere. Det er mye datainteresse i organisasjonen, som er viktig for oss som jobber med datavitenskap, datateknikk og datamodellering. Vi har også mange digitale talenter med bred kompetanse, fortsetter han.
Kinga og Anupma er de siste tilskuddene i teamet, og er ansatt som henholdsvis UX/UI-designer og Full Stack Software Developer.
– Vi lette etter noen som har en lidenskap for å bygge digital ekspertise, kombinert med det å tilegne seg mer domenekunnskap. Vi følte virkelig at vi fant dette i disse jentene, og vi så potensialet deres til å bygge karriere i DNV på en god måte.
Kinga og Anupma kommer opprinnelig fra Polen og India, så de er enig om at det er en stor fordel at forretningsspråket er engelsk.
– Det er bra at norsk ikke er et krav i DNV. Mange steder er det sosiale språket alltid norsk, men her er det en miks. Vi har et veldig mangfoldig team, både når det gjelder kultur, språk og kompetanse. I vårt team samarbeider vi for eksempel veldig mye med Kina og Polen. Alle rundt meg er vennlige og enkle å samarbeide med, og jeg har ikke opplevd noe negativt siden jeg startet, forteller Anupma.
Les mer om DNV Graduates 2023 »
De tre har gjort seg noen tanker om hva som skal til for å lande attraktive IT-jobber i dag, og deler sine fem beste jobbsøkertips.
Øyvind, som selv ansatte både Kinga og Anupma, forteller at det er en del
grunnleggende ting som bør være på plass.
– Noen ting er grunnleggende, men kanskje desto viktigere. Møt opp til intervju i god tid, spesielt om du aldri har vært der før. Skulle du være uheldig og gir beskjed om at du blir forsinket, så har vi forståelse for det. Samtidig så betyr førsteinntrykk mye, så ikke gi inntrykk av at du ikke er pålitelig. Les alle e-postene som du får fra rekruttereren nøye og forbered deg godt. Blir du bedt om å løse en oppgave eller forberede noe til intervjuet, så bruk denne muligheten til å imponere, oppfordrer Øyvind.
– Det første jeg gjør er å lese CV-ene til søkerne og se på deres sammendrag og høydepunkter. Jeg må som regel gå igjennom mange CV’r, så det er viktig med en ryddig og oversiktlig CV som gjør det enkelt å huske deg og hvem du er, sier Øyvind.
– Det er viktig å få fram hvem du er. Det er en stor fordel om du er tydelig interessert og klarer å kommunisere dine egne ønsker og forventninger. Det er vanskelig å finne drømmejobben om du ikke vet, eller ikke klarer å være tydelig på, dine egne ønsker. Kanskje finnes ikke akkurat din drømmejobb enda, og da er vi nødt til å forme den sammen, sier Øyvind.
I DNV sin karrieremodell er alle karriereveiene like verdifulle, enten det er en teknisk karriere eller en tradisjonell lederkarriere. Modellen er fleksibel, og det er fullt mulig å endre karrierevei for de som måtte ønske det underveis i karrieren. Selskapet har et stort internt arbeidsmarked som inkluderer over 100 kontorer rundt om i verden, som er et fantastisk springbrett karrieren for nyutdannede.
– Jeg tror at i mitt tilfelle så var det min iver etter å få jobben som gjorde forskjellen. Jeg prøvde å vise fram mine beste egenskaper og ferdigheter, tok oppgaven som jeg fikk utdelt under intervjuet på alvor og håndterte den godt. Samtidig var jeg bestemt, som jeg også tror er viktig, sier Anupma.
Her får Anupma støtte fra lederen sin.
– Definitivt. Vi valgte deg fremfor mange mer erfarne mennesker, og mye av det handlet om stemningen du skapte med å være positiv og nysgjerrig. Du fikk også frem hva som er viktig for deg, at du er pålitelig, og at du er en person som er i stand til å strekke deg litt, som passer med vår måte å tenke på, legger Øyvind til.
Les mer om DNVs Trainee-program »
– Vis at du er en god kollega og lagspiller. Vi ser etter de menneskene som presterer bra for kolleger og teamet som helhet, og som virker hyggelige å jobbe med. Fellesnevneren mellom Kinga og Anupma er at de både er bestemte og har godt humør, de er nysgjerrige og ivrige etter å lære av kollegaene sine, og sist men ikke minst er de pålitelige. De bidrar rett og slett til et godt arbeidsmiljø, sier Øyvind.
– Jeg tror du kommer langt om du klarer å holde deg rolig, være trygg på dine egne ferdigheter, og gjøre ditt beste under intervjuet og med oppgaver som du blir utfordret med. Tenk at det er en grunn til at du har blitt kalt inn til intervju, og de som intervjuer deg ønsker at du skal gjøre det best mulig, sier Kinga.
Hun forteller videre at det å starte i ny jobb i DNV heller ikke er noe å bekymre seg for, siden de har et godt opplæringstilbud for nyansatte som blir tilpasset hver enkelt.
– Man får utdelt både en erfaren veileder som følger deg opp på det faglige, og en buddy som hjelper deg med alle andre praktiske ting. Kollegaene på teamet har også vært veldig hjelpsomme, og responderer alltid raskt når det er noe jeg trenger hjelp med, avslutter Kinga.