Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Det vi nå gjør med sky, er virkelig et paradigmeskifte

Martin Sværen og Tonny Gundersen jobber med sky i Accenture. Her forteller de om hvorfor skyteknologi er så spennende og hvorfor de trives så godt i Accenture.
Martin Sværen og Tonny Gundersen jobber med sky i Accenture. Her forteller de om hvorfor skyteknologi er så spennende og hvorfor de trives så godt i Accenture.
Del

– I mitt lange liv som konsulent, har vi forholdt oss til forskjellige måter å gjøre systemutvikling på. Men det vi gjør nå med sky, er virkelig et paradigmeskifte.

Ordene kommer fra Tonny Gundersen i Accenture som svarer på spørsmålet om hvorfor det er så spennende å jobbe med sky og skytransformasjon. Gundersen, som har 22 års fartstid i selskapet, leder nå Cloud First-satsingen til Accenture i Norge, og bruker dermed det meste av sin tid til å hjelpe norske virksomheter med overgangen til sky.

– Vi kan sitte og diskutere businesscase og forretningsfunksjonalitet med kunden, og når vi har kartlagt hva de ønsker å gjøre, har vi en enorm verktøykasse med muligheter på sky som kan tas i bruk, sier han, og sikter til alle tjenestene som ligger i skytilbudet fra aktører som Microsoft, Google, Oracle, IBM og Amazon.

Tonny Gundersen leder skysatsingen i Accenture. Nå trenger han flere flinke folk på laget.
Tonny Gundersen leder skysatsingen i Accenture. Nå trenger han flere flinke folk på laget.

– Denne følelsen av uante muligheter i skyen, som lar oss lage innovative løsninger for kundene våre, gjør skyteknologi utrolig spennende å jobbe med. Skyen tilbyr her et bredt spekter av svært spennende tjenester innen en software (SaaS, infrastruktur (IaaS), plattform (PaaS) og mye mer, legger han til.

Gundersen får støtte av kollega og sikkerhetsekspert Martin Sværen. Han er opptatt av at sikkerhet i skyen ikke er noen bremsekloss, men som heller gjør det mulig å skape forretningsverdi på en nye, innovative måter.

Vil du jobbe med sky i Accenture? Se ledige stillinger her

Skyen som døråpner

– Sky gir også masse muligheter innenfor sikkerhetsområdet, ikke bare innenfor det funksjonelle. Det er det som gjør sky og skysikkerhet så interessant for meg, sier Sværen.

Som eksempel trekker han fram alle som nå jobber hjemmefra med en Microsoft 365- eller Google-løsning, og kan samarbeide sømløst med kolleger fra alle mulige lokasjoner. Løsningene gir brukerne kommunikasjonsplattformer som også legger opp til gode sikkerhetsløsninger. Vi kan kryptere og dele dokumenter på en kontrollert og brukervennlig måte.

– Det er en kjensgjerning at nivået av sikkerhet som skyleverandører leverer er bedre enn det de fleste kan få til selv. Men det betyr ikke at sikkerheten er håndtert av seg selv bare du kjøper skytjenester av  en skyleverandør. Det å finne ut hvilke skytjenester hver enkelt virksomhet ønsker å ta i bruk, for så å se på hva man trenger av  sikkerhetskontroller i de ulike tjenestene, er veldig interessant, sier Sværen.

Ifølge de to konsulentene har pandemien fungert som en øyeåpner for mange norske virksomheter. Mange har for alvor blitt oppmerksomme på hvilke muligheter som ligger i skyen, som de tidligere ikke var klar over.

– Korona har vært en «enabler», og har nok tvunget fram noen diskusjoner som enkelte virksomheter ikke har vært villige til å ta tidligere, sier Gundersen.

Vi satser stort på sky. Er du vår nye sikkerhetsspesialist på sky?

Martin Sværen i Accenture er ekspert på skysikkerhet. – Sikkerhet i sky er ingen bremeskloss, sier han.
Martin Sværen i Accenture er ekspert på skysikkerhet. – Sikkerhet i sky er ingen bremeskloss, sier han.

– Mange skeptikere har nok snudd litt og sett at skytjenester er akseptabelt i forhold til de aller fleste virksomheters risikoappetitt. Alt skal ikke til sky, for eksempel på grunn av regelverk, men også det tror jeg kommer til å bli utfordret. Et veldig godt eksempel her er Altinn 3, hvor alle infrastruktur-komponentene er skybasert.   

Hva er egentlig en konsulent?

Som konsulent tilbringes det meste av tiden ute hos kunder, men konsulentlivet er likevel ikke et ensomt liv løsrevet fra miljøet i selskapet man er ansatt i. Gundersen og Sværen forteller tvert imot om et tett og godt Accenture-miljø der man møtes ofte for å bygge kultur og kompetanse. 

– Du har derfor teamfølelsen internt i Accenture, samtidig som du jobber i team med Accenture-kollegaer ute på prosjekt i tett samarbeid med kunde, sier Sværen.

Både Gundersen og Sværen har vært lenge i Accenture, og er blant de mange som har valgt å gjøre karriere i selskapet. De to peker på tre grunner til at de trives så godt i Accenture.

– Det første er folkene, både de man jobber med på prosjektene og våre ledere som er veldig opptatt av utvikling. Det andre er kontinuerlige utfordringer og at man får utvikle seg hele tiden, enten ved nye type prosjekter og/eller nye interne roller. Det tredje er at vi har kunder og prosjekter som er med på å skape positiv endring i samfunnet. «Jobb i hjertet av endring» er kjernen av alt vi gjør, og det gjelder virkelig for kundene vi får jobbe med.

I tillegg til å være opptatt av å realisere forretningsverdi for kundene, er Accenture også veldig opptatt av den enkelte medarbeiders karriereutvikling. For å sikre dette har alle en erfaren karriereveileder som ikke er nærmeste leder. 

– Jeg som har jobbet i Accenture i hele karrieren min, har sett på dette som en stor fordel. Jeg har gjennom hele min karriere hatt rollemodeller som jeg har sett opp til, og som har formet meg til den arkitekten og lederen jeg er i dag. Jeg har hatt mange gode diskusjoner med mine karriereveiledere gjennom min karriere for å sikre min kompetansebygging, at jeg jobber på de riktige prosjektene og at jeg bidrar på de riktige områdene internt, sier Gundersen

Vil du jobbe med sky?

Cloud First, som ledes av Gundersen, består av folk som jobber med sky i både Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Gundersen og Sværen trenger flere flinke folk på laget i alle disse byene, f.eks. erfarne skyarkitekter og erfarne skysikkerhetseksperter.

– For å ta unna alle de svært spennende oppdragene som kommer inn nå, ansetter vi i alle kategorier, både skyinfrastruktur, skyrådgivning, skyarkitektur, skyutvikler osv. Vi sikter bredt og er opptatt av å sikre mangfold i erfaringsbasen. Vi trenger både kvinner og menn, samt ulike utdanninger og kompetanser. 

 –Starter man å jobbe med sky hos oss så vil man få tilgang til å samarbeide med de største kundene i det norske markedet for å sikre store endringer på deres skytransformasjon. Vi investerer også mye i tett samarbeid med de mest brukte skyleverandørene, og sørger for at man får bygget kompetanse på hele spekteret av forretning, teknologi og sky, avslutter Gundersen.