FORBRUKERTEKNOLOGI

25 medlemmer av kongressen ber Trump ta tak i Tiktok

Kongressmedlemmene ber Trump om å ta i bruke strenge virkemidler.

President Donald Trump får streng beskjed om å banne Tiktok.
President Donald Trump får streng beskjed om å banne Tiktok. Foto: AP / NTB scanpix
22. juli 2020 - 11:30

I et brev datert 15. juli ber 25 kongressmedlemmer president Donald Trump om å forby Tiktok. Det skriver Livemint.

– Det er på det rene at USA ikke bør stole på at Tiktok, eller andre kinesiske sosiale medier eller apper, tar vare på amerikaneres data, sikkerhet eller privatliv. Derfor ber vi deg om å ta i bruk strenge virkemidler for å stoppe det kinesiske kommunistpartiets sofistikerte spionasjekampanje mot USA og vår nasjonale sikkerhet, heter det i brevet. 

Datainnsamling

Amerikanske myndigheter mener at det kinesisk eierskapet i Tiktok utgjør en sikkerhetsrisiko. Bildet er fra selskapets kontorer i Oslo.
Les også

Tiktok-ere saksøker amerikanske myndigheter

I brevet peker kongressmedlemmene på at India allerede har bannlyst appen av nasjonale sikkerhetshensyn. 

De argumenterer videre for at kineserens datainnsamling ikke er unik for det indiske markedet. 

– Disse populære appene og deres datainnsamlingspraksis, i kombinasjon med kinesiske myndigheters cybersikkerhetslover som krever at alle selskaper som opererer i Kina deler data med myndighetene, utgjør en reel trussel. Derfor ber vi administrasjonen om å handle og beskytte det amerikanske folks privatliv og sikkerhet, heter det videre. 

 

Erna Solberg hadde appen

Mens man i USA frykter at brukerdata fra Tiktok kan bli overført til Kina. Har flere i regjeringen i Norge lastet ned appen – inkludert statsminister Erna Solberg.

I starten av juli innførte India forbud mot appen, og EU, Danmark, Nederland og Storbritannia har allerede pågående saker for å vurdere hva de skal gjøre.

To andre regjeringsmedlemmer som har vært på Tiktok, er olje- og energiminister Tina Bru (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Sistnevnte trekker fram nettopp dansevideoen med Erna Solberg som noe av det som gjorde ham nysgjerrig.

Ingen risikovurdering

Tiktok har over en milliard brukere.
Les også

Bytedance har ingen planer om å selge Tiktok

– Jeg har en bruker på Tiktok rett og slett fordi jeg måtte sjekke hva det var, sa Asheim til NTB 11. juli.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forteller til NTB at det ikke er gjort noen spesifikk vurdering av hvor trygt det er for regjeringsmedlemmer å ha Tiktok.

– Vi gir råd til myndighetspersoner, og bruk av sosiale medier er noe vi snakker om der. Men da gir vi råd som ofte er tilpasset hver enkelt myndighetsperson, med utgangspunkt i trusselbildet rundt personen og hvilke sosiale medier denne personen bruker, sier Bernsen til NTB.

Ifølge ham gjør PST ingen teknisk vurdering av konkrete apper.

– Det vi sier, er at vi oppfordrer myndighetspersoner, men også andre personer som har yrker og stillinger der de kommer borti sensitiv informasjon, til å ha et bevisst forhold til hva de legger ut, og hvilke plattformer de bruker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.