3D-printing langt unna «allemannseie»

Til tross for stor interesse, skriver Gartner.

3D-printing langt unna «allemannseie»
3D-printing er fortsatt for dyrt og komplisert for «folk flest», mener Gartner Bilde: Makerbot

Selv om det har vært veldig mye snakk om 3D-skrivere de siste årene, og selv om stadig flere skaffer seg slike til privat bruk, mener analyseselskapet Gartner at det fortsatt er lenge til disse blir et vanlig syn.

Ifølge en ny rapport kalt Hype Cycle for 3D Printing er vi fremdeles fem til ti år unna virkelig allmenngjøring av 3D-printing. Gartner sier at det i dag finnes rundt 40 produsenter som tilbyr profesjonelle 3D-printere, i tillegg til at det finnes rundt 200 selskaper som selger enklere 3D-skrivere ment for vanlige kunder. Flere av disse selger produkter som koster bare noen hundre dollar.

Selv noen hundre dollar er for mye for «vanlige» kunder, mener Gartner, til tross for mye medieinteresse og bred tilgjengelighet.

Gartner har identifisert to problemstillinger basert på sine undersøkelser.

Det første er at det er større forskjell på profesjonell og forbrukerorientert 3D-printing enn man skulle tro ved første øyekast. Mange selskaper med behov for 3D-printing satser på rimeligere printere, før de innser at deres behov krever mer avanserte - og dyrere - løsninger.

Det andre er at selve prosessen er mer kompleks enn den virker. 3D-printing kombinerer syv forskjellige teknologier, skriver Gartner, og innebærer et komplekst økosystem av maskinvare, programvare og materialer. Det er ikke like enkelt som å trykke «print», sier Gartners Pete Basiliere.

Basiliere mener at selskaper som ønsker å ta i bruk 3D-skriving må først undersøke hvilke behov de har når det gjelder kvaliteten på det ferdige produktet, deretter avgjøre hvilken printeteknologi de trenger, og til slutt velge riktig maskinvare.

Gartner forventer at i løpet av de kommende to til fem årene vil vi se stor vekst av 3D-printing i medisinske miljøer, samt andre profesjonelle områder. Men bredere utrulling av teknologier er fremdeles flere år unna, konkluderer analytikerne.

    Les også: