AWS i Norge

Amazon Web Services åpner i Norge

–Ambisjonen er å stenge alle lokale datasentre.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Robert Scoble)

–Ambisjonen er å stenge alle lokale datasentre.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Torsdag åpner Amazon Web Services (AWS) sitt første kontor i Norge. Hovedkontoret vil huse løsningsarkitekter, support og salgsapparat for å møte det stadig voksende behovet i det norske skymarkedet. 

Det norske medarbeiderne skal ha tilholdssted i Oslo business village på Aker brygge. 

 – Kunder har etterspurt et kontor med norske medarbeidere i en lokal setting. Etter at vi etablerte tilknytningspunktet på Ulven i fjor sommer, var dette det neste naturlige steget for oss, sier administrerende direktør Guido Bartels for AWS’ Norden- og Baltikum–satsing til digi.no.

Navlestreng fra Oslo

Bartels er opprinnelig fra Nederland, men er nå bosatt i Stockholm. Han kom til selskapet i 2017 og har tidligere vært Norden–sjef i IBM. 

I fjor sommer åpnet AWS en navlestreng mot nettgigantens globale infrastruktur hos Digiplex på Ulven i Oslo. Ambisjonen var å bli det primære tilknytningspunktet for alle AWS–tjenester i det norske markedet.

Gudio forteller at AWS sitt Oslo–kontor primært skal bestå av mennesker som kan bidra til å løfte skygigantens tilstedeværelse og ambisjoner i Norge. 

Det norske markedet er viktig for Amazon. Selskapet har flere store norske kunder som Tine, Telenor, Itslearning, DNB og Kahoot på kundelisten allerede. Kundebasen i Norge har vokst jevnt og trutt siden selskapet lanserte skytjenestene i 2006. 

Størst av alle på sky

Globalt er Amazon Web Services større enn alle konkurrentene til sammen, men i Norge  har Microsoft vært størst. 76 prosent av norske virksomheter som befinner seg i skyen bruker Microsofts Azure–plattform.

Guido Bartels og Eric Morales
Guido Bartels og Eric Morales forteller at de kommer til å tilbringe mye tid i Norge fremover. I februar og mars kommer også AWS-teknologisjef Werner Vogels til Norge for å kaste lys over satsingen. Foto: Martin Braathen Røise

Det skyldes nok først og fremst at Microsoft har investert massivt i sitt norske salgsapparat igjennom snart 30 år.

Amazon legger ikke skjul på at de er ute etter å snu trenden når de nå starter opp i Oslo. 

– Norske virksomheter har vært veldig fremoverlent når det kommer til skyen, men flere har etterlyst mer tilstedeværelse fra vår side.

– Den klare tilbakemeldingen har vært at norske kunder ønsker å supporteres lokalt. For oss er det derfor logisk å åpne et norsk kontor for å tiltrekke oss flere potensielle kunder, argumenterer Bartels.

Amazon-sjefen ønsker ikke å gå i detalj på hvor mange medarbeidere den amerikanske giganten har tenkt å ansette ved hovedkontoret i Oslo, men røper at de primært er ute etter å ansette folk fra lokalområdet.

240 000 servere

For å sikre seg at alt går på skinner fra start, har AWS flydd inn medarbeidere fra Stockholm for å bistå det norske kontoret. 

På Oslo business villages hjemmesider opplyser utleieselskapet at de leier ut kontorer i ulike størrelser fra 12 til 80 kvadratmeter. De minste kontorene passer for en til to personer, mens de største kan romme opptil 12 ansatte, skriver selskapet. 

– Vi er ikke så opptatt av hvor mange mennesker vi ansetter i Norge – det mener vi er gammeldags tankegang. Det vi er opptatt av er hvor mange arbeidsplasser AWS skaper når vi hjelper andre selskaper med å vokse videre, argumenterer Bartels til digi.no.

Amazon er et av verdens største selskaper, og AWS–satsingen deres har vist seg å være svært innbringende. I 2018s tredje kvartal omsatte selskapet for svimlende 57 milliarder kroner.

12. desember i fjor satte AWS Stockholm–regionen i produksjon. Et sted mellom 150 000 og 240 000 dataservere inngår i den nye infrastrukturen som er fordelt på anlegg i Eskilstuna, Katrineholm og Västerås i Sverige.

Disse er knyttet til hverandre med mørk fiber, og plassert geografisk litt unna hverandre av hensyn til stabilitet og redundans.

(artikkelen fortsetter under)

Eksteriørfoto av ett av Digiplex' datasentere.
I fjor etablerte Digiplex en «vesentlig oppgradering av AWS-tjenestene som tilbys norske brukere» i form av en direktelinje til Amazons nettsky fra Oslo. Arkivbilde av selskapets datasenter på Ulven.

Teknisk support fra Oslo

Regionen har fått navnet Europe (Stockholm) med API–kallenavnet eu–north–1, og er Amazons femte region i Europa. Selskapet mener pingtiden til Oslo skal være på 11 millisekunder. 

– Store AWS–kunder vil få tilgang til teknisk support fra Oslo. Løsningsarkitektenes jobb er å hjelpe kundene med å bygge gode tjenester i skyen, sier Guido.

Revisjons– og rådgivningselskapet EY (Ernst & Young) kartla i januar i fjor hvor langt Norges største virksomheter i offentlig og privat sektor har kommet i sin bruk av nettskyen.

Utbredelsen i storsegmentet er nokså beskjeden, ifølge rapporten «Norwegian Cloud Maturity Survey 2018 – current and planned adoption of cloud services». Undersøkelsen er basert på svar fra 126 IT–ansvarlige.

Alle de spurte virksomhetene benytter skytjenester, men bare en liten andel av applikasjoner og infrastruktur er foreløpig satt ut til de eksterne driftsleverandørene.  

Skal ta liv av lokale datasentre

– En av våre hypoteser er at Norge har vært ganske flinke til å tjenesteutsette. Dermed har man fjernet kompetanse på drift av IT–infrastruktur. Når man noen år senere skal tenke nytt med sky, så er ikke kompetansen der lenger, argumenterte Sophus Slaatta i EY til digi.no i januar i fjor.

Amazon har tenkt å komme denne trenden til livs. 

Selskapets klare ambisjon er at norske virksomheter skal tenke sky først i årene som kommer. AWS forteller til digi.no at de oppfyller alle krav til informasjonssikkerhet og personvern.

De mener også at norske myndigheter bør se til nettskyen i årene fremover. Både NSB og Oljedirektoratet har flyttet deler av sin virksomhet over på AWS. Amazon–representantene ser ingen grunn til at ikke flere norske offentlige etater skal følge etter.

– Dataene er like trygge hos oss som i hvilket som helst annet norsk datasenter, sier ansvarlig for selskapets startup– og venture–prosjekter, Eric Morales.

Om giganten har planer om å utvide Europa-regionen med nok et datasentre i Norge, vil Amazon ikke røpe det enda, men selskapet legger ikke skjul på at de har store ambisjoner for det norske markedet i årene som kommer.

– For å være direkte. Ambisjonene til AWS på lang sikt er at alle norske datasentre som ikke har maskinvare som sin hovedvirksomhet skal stenge, sammenfatter Morales til digi.no.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen