IT-BRANSJEN

Amazons Jeff Bezos besøkte verdensrommet i egen romkapsel

Med seg hadde han en 18 gammel unggutt fra Nederland, en 82 år gammel NASA-pioner fra Texas og sin egen bror.

Blue Origins rakett New Shepard fotografert før oppskytingen i nærheten av Van Horn i den amerikanske delstaten Texas tirsdag.
Blue Origins rakett New Shepard fotografert før oppskytingen i nærheten av Van Horn i den amerikanske delstaten Texas tirsdag. Blue Origin via AP / NTB
20. juli 2021 - 15:43

Milliardær og Amazon-eier Jeff Bezos ble tirsdag skutt opp i verdensrommet med sin egen rakett New Shepard. 

Bare ti minutter senere hadde kapselen med Bezos og hans følge landet med fallskjerm som planlagt.

Med seg hadde han et «mannskap» på tre, en 18 gammel unggutt fra Nederland, en 82 år gammel kvinne som er en NASA-pioner fra Texas, og sist, men ikke minst, sin egen bror.

Mannskapet: fra venstre Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen og Wally Funk. Foto: AP / NTB <i>Foto:  AP / NTB</i>
Mannskapet: fra venstre Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen og Wally Funk. Foto: AP / NTB Foto:  AP / NTB

New Shepard satte kursen gjennom atmosfæren mot verdensrommet på årsdagen for månelandingen til Apollo 11 for 52 år siden.

Oppskytingen fra Van Horn i Texas skulle skje klokka 15 norsk tid, men ble forsinket i drøyt ti minutter før en vellykket oppskyting ble gjennomført.

Høyere enn Branson

Bezos' romselskap Blue Origins bærerakett skulle etter planen nå 106 kilometers høyde, 16 kilometer lenger ut i verdensrommet enn det Richard Branson klarte 11. juli.

Fire av minuttene på den korte romferden skulle tilbringes utenfor Karman-linjen som regnes som grensen mellom atmosfæren og verdensrommet. Passasjerene kunne oppleve vektløshet i et par minutter.

Romkapselen er fullt automatisert, og det var ikke behov for trente piloter verken på turen opp eller ned. Bransons Virgin Galactic-fly trengte to piloter for å lande.

Bezos' bærerakett landet 3 kilometer fra oppskytingsstedet, mens kapselen landet med fallskjerm.

Kommandomodulen hadde et komplisert instrumentpanel, og det var bare Alan Bean som husket hvor bryteren var.
Les også

Bryteren som reddet Apollo 12 for over 50 år siden, og hva dramaet ennå kan lære dagens IT-bransje

Flere turer

Blue Origin har gjennomført 15 vellykkede ubemannede ferder med New Shepard siden 2015. Hvis turen med passasjerer er en suksess, er det planlagt to turer til i løpet av året.

Blue Origin har ennå ikke begynt å selge billetter til disse turene. Passasjerene vil bli trukket blant dem som deltok i en veldedighetsauksjon om den fjerde plassen på tirsdagens tur. Auksjonen innbrakte drøyt 250 millioner kroner.

Vinneren av denne plassen måtte trekke seg, og dermed ble det åpning for 18 gamle Oliver Daemen fra Nederland som fikk romferden i gave av sin far.

Lillebror

Bezos' yngre bror Mark var også med på turen, det samme var 82 år gamle Wally Funk. Hun var en av 13 kvinnelige piloter som tidlig på 1960-tallet ble tatt inn i NASAs Mercury-program. Men ingen av kvinnene kom seg opp i rommet.

Bezos grunnla Blue Origin i 2000 med mål om å en dag bygge kolonier i verdensrommet med kunstig tyngdekraft, der millioner av mennesker kan bo og jobbe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.