SIKKERHET

Apple lanserer ny nettside som gjør det enkelt å sjekke hvor mange ganger myndighetene har bedt om innsyn i brukerdata

'
' Foto: Skjermdump
23. des. 2018 - 15:00

Apple er blant teknologiselskapene som med jevne mellomrom publiserer det som kalles en transparensrapport, som gir oss informasjon om hvor ofte myndigheter har bedt selskapene om innsyn i brukerdata. 

Nå har Apple sluppet sin nye rapport, og i den forbindelse har de også lansert en ny nettportal som gjør informasjonen mye mer interaktiv og tilgjengelig. Rapporten omfatter første halvdel av 2018.

37 norske forespørsler

Transparensdataene omfatter blant annet data om brukeres enhet, som serienummer, samt kontoinformasjon som Apple ID og e-postdata. I tillegg omfattes finansielle identifikatorer som kreditt- og debitkort og iTunes-gavekort.

Den siste typen forespørsler er relatert til nødstilfeller, som blant annet innebærer tilfeller hvor personer er i stor fare og myndighetene trenger informasjon om hvor vedkommende kan befinne seg.

Norge er altså også inkludert i transparensrapporten. Apple mottok 37 forespørsler om enhetsinformasjon fra norske brukere, ni forespørsler om finansielle identifikatorer og seks forespørsler om kontoinformasjon. Nødstilfelle-forespørsler ble mottatt tre ganger.

Slik ser den norske statistikken ut. <i>Foto:  Apple</i>
Slik ser den norske statistikken ut. Foto:  Apple

Følger Microsoft og Google

Når det gjelder enhetsforespørslene ga Apple fra seg data i 65 prosent av tilfellene her til lands, mens i de to andre kategoriene ga selskapet fra seg opplysninger i henholdsvis 89 og 50 prosent av tilfellene. 

På verdensbasis mottok Apple 32 342 enhetsrelaterte forspørsler, en oppgang på 9 prosent sammenlignet med forrige periode, og disse omfattet til sammen 163 823 enheter.

Med den nye, oversiktlige nettsiden følger Apple etter Microsoft og Google, som begge har presentert denne informasjonen i grafisk, interaktiv form en god stund allerede.

Om man har lyst til å fordype seg i Apples dataer i ren tekstform kan man som før hente ned hele transparensrapporten som PDF-fil fra Apples nettsider.

Les også: Låste enkelt opp mobiler med 3D-skrevne hoder – men iPhone X lot seg ikke lure »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.