Error 53

Apple saksøkt av flere på grunn av «Error 53»

Risikerer gruppesøksmål.

Uautorisert utskifting av Touch ID-sensoren kan føre til at hele iPhonen låses. Nå saksøkes Apple for ikke å ha informert om dette.
Uautorisert utskifting av Touch ID-sensoren kan føre til at hele iPhonen låses. Nå saksøkes Apple for ikke å ha informert om dette. (Bilde: Apple)

Risikerer gruppesøksmål.

Minst fem personer skal ha saksøkt Apple på grunn av funksjonen i selskapets nyere iPhone-modeller som etter hvert gjør seg gjeldende dersom mobilens TouchID-sensor blir skiftet ut av en ikke-autorisert reparatør. Dette skriver blant annet Infoworld og Ars Technica.

Reparasjon

Apple har utstyrt enhetene med en funksjon som i praksis gjør dem ubrukelige dersom operativsystemet oppdager at hjemknappen og fingeravtrykksensoren har blitt erstattet, noe som det kan være behov for i forbindelse med utskifting av skjermen.

Hensikten med funksjonaliteten, kalt Error 53 etter feilmeldingen som vises, er angivelig å sikre brukerne mot misbruk av Touch ID-funksjonen. Enheten kan da ikke brukes mer før Touch ID-sensoren har blitt erstattet på nytt ved et autorisert verksted eller Apple Store.

Error 53 skal i alle fall berøre iPhone 6 og nyere. Den inntreffer ifølge Apple bare når enheten oppdateres eller gjenopprettes.

Ikke blitt informert

I alle fall fem personer skal gjennom et advokatkontor i Seattle-området ha saksøkt Apple som følge av Error 53. Søksmålet handler primært om at Apple ikke har informert iPhone-brukerne om at deres enheter kan bli ubrukelige dersom de selv eller andre, ikke-autoriserte reparatører erstatter skjermen Touch ID-sensoren.

En av dem som har saksøkt Apple skulle ifølge Infoworld bare erstatte selve skjermen, men greide ved et uhell å ryke kabelen mellom Touch ID-sensoren og enheten. Han erstattet dersom også sensoren.

Mobilen skal ha fungert helt fint etter reparasjonen, men da han oppdaterte den til iOS 9.1.2 i desember, ble han møtt med Error 53 under oppdateringsprosessen.

Gruppesøksmål?

I søksmålet er Apple anklaget for blant annet uaktsomhet, uaktsom feilrepresentasjon, urettferdig berikelse og overtredelse av Californias lover om urettferdig konkurranse.

I søksmålet bes det om at saken behandles av en jury og at søksmålet får status som gruppesøksmål. Det innebærer at også andre kan melde seg på uten å måtte representeres av en egen advokat.

Ny feil

I forrige uke ble det også kjent at det er mulig å gjøre iOS-enheter ubrukelige ved å sette datoen til 1. januar 1970. Det skal kanskje mye til før brukerne gjøre dette på egenhånd, men det kan potensielt være mulig å bruke dette som en sabotasjemetode dersom en angriper får kontroll over et åpent, trådløst nettverk og setter opp en tidsserver (NTP) som leverer denne datoen til de tilkoblede enhetene.

Til toppen