FORBRUKERTEKNOLOGI

Apples kart får stor oppgradering

Endelig blir det også norske rutetider. Det bekrefter kilde til digi.no.

Ruteopplysninger kommer til Apple Kart. Det inkluderer også norske rutetider.
Ruteopplysninger kommer til Apple Kart. Det inkluderer også norske rutetider. Bilde: via 9to5mac
22. mai 2015 - 09:56

Karttjenester er en killer-applikasjon på smarttelefonen. Det er noe alle leverandørene satser mye tid, krefter og penger på. Men det er store forskjeller. Å tilby gode og oppdaterte kart er krevende, noe Apple måtte erkjenne for noen år siden.

Da gikk det til gjengjeld virkelig galt. Kartfiaskoen i 2012 står igjen som et av de flaueste øyeblikkene i selskapets historie.

Nokia (Ovi Maps, senere omdøpt til Here) var en tidlig leder, men det er liten tvil om at Google er blitt gullstandarden etter å ha nedlagt betydelige ressurser på området.

Les også: Derfor droppet Apple TV-planene

Tar innpå

Konkurrentene sitter derimot ikke stille. Det foregår en kamp om å levere stadig bedre kartfunksjoner, noe som kommer alle mobilbrukere til gode.

Apple forbereder nå et betydelig løft. iOS 9 vil etter alt å dømme foreligge til høsten. Apples mobile operativsystem får da sin årvisse oppgradering, som typisk slippes noen dager før neste iPhone blir lansert.

Planene blir trolig formelt avduket under utviklerkonferansen WWDC i San Francisco neste måned, skriver nettstedet 9to5mac.

Les også: Apple kjøper supernøyaktig GPS-teknologi

Norske rutetider - Googles format

Rutetider for buss, bane og tog er blant det som da vil bli inkludert i Apple Kart for første gang. Dette er noe Google har tilbudt i flere år, som nå også Apple vil innføre.

Det inkluderer norske rutetider. Og Apple er så pragmatiske at de vil bruke en standard Google har drevet fram…

– Apple har gjort en sondering internasjonalt om å bruke GTFS (General Transit Feed Specification) som dataimportformat. Dette foreligger allerede som åpne data fra en rekke aktører, får digi.no opplyst av en kilde med kjennskap til saken.

NSB og Ruter - det offentlig eide selskapet som er ansvarlig for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, er blant de som tilbyr slike åpne data, som kommer til å berike Apple Kart. 

GRFS Data Exchange gir en global oversikt over hvilke transportselskaper som tilbyr slike data.

Les også: Slik kan Apple gjøre hjemtasten enda mer nyttig

– Større ikoner

Ifølge 9to5mac vil Apples kart også inneholde større ikoner enn de vi er vant til i Google Maps, noe som muligens gir bedre brukervennlighet når man skal finne igjen flyplasser, t-banestasjoner og buss- eller togstasjoner.

I likhet med Google skal også Apple tilby en planleggingsassistent eller -funksjon som gjør det mulig å få opp relevante forslag til reiseturen fra A til Å.

Innendørs kartlegging av større bygninger som for eksempel kjøpesentre er også en ambisjon for Apple, ifølge nettstedets kilder. Også dette er noe Google lenge har tilbudt.

Kartoppføring for norske bedrifter

Denne uken har Apples pr-byrå sendt en pressemelding til digi.no, for å informere om at de har foretatt en mindre oppdatering av Apple Kart.

Meldingen lyder at tjenesten «Maps Connect for Small Business» for første gang er tilgjengelig i Norge. Det innebærer at de som eier eller leder en mindre bedrift kan legge til, eller korrigere informasjon om virksomheten i deres kart.

Dette krever en Apple ID og gjøres fra denne adressen.

Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.