SIKKERHET

Australia vil skjerme sensitiv teknologi fra Kina

I et forsøk på å beskytte sensitiv teknologi vil myndighetene i Australia begrense hva myndigheter, industri og universiteter kan dele med utenlandske partnere.

Australias statsminister Scott Morrison vil skjerme 63 kritiske teknologier fra utenlandske aktører.
Australias statsminister Scott Morrison vil skjerme 63 kritiske teknologier fra utenlandske aktører. Foto: Rick Rycroft/AP/NTB
17. nov. 2021 - 15:00

På et nettsikkerhetsforum i Sydney onsdag offentliggjorde statsminister Scott Morrison en liste med 63 kritiske teknologier han vil skjerme fra utenlandske aktører. På lista står blant annet 5G-kommunikasjon, kvanteteknologi, kunstig intelligens, avanserte magneter, 3D-printing, droner og vaksiner.

– Målet er å veie de økonomiske mulighetene til kritiske teknologier opp mot risikoen for nasjonal sikkerhet, sa Morrison.

Det betyr ikke at det blir forbudt å eksportere teknologi, ifølge statsministeren, men man kan måtte gjøre ekstra risikovurderinger. Det kan innebære at uønsket overføring av teknologi blir stanset.

Det er spesielt akademisk samarbeid som har bekymret myndighetene i landet. De siste årene har det også oppstått en isfront mellom Australia og Kina, etter at førstnevnte ikke ville la Huawei operere 5G-nettet i landet.

Statsminister Morrison listet også opp ni teknologiområder som skal være prioriterte for investeringer. På den lista står blant annet atomteknologi. Australia har lenge vært motstander av atomkraft og har bare én forskningsreaktor.

Nylig brøt landet en avtale om å kjøpe dieselubåter fra Frankrike til fordel for en avtale om anskaffelse av atomdrevne ubåter med hjelp fra USA og Storbritannia.

Les også

Storbritannia anklager kinesiske hackere for å ha angrepet valgkommisjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.