NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Azure skal bruke Starlink: Microsoft bringer nettskyen sin til verdensrommet

Kunngjorde sin nye satsing Azure Space

Microsoft Azure skal nå for alvor begynne å ta i bruk satellitter som del av sin infrastruktur.
Microsoft Azure skal nå for alvor begynne å ta i bruk satellitter som del av sin infrastruktur. Foto: Microsoft
27. okt. 2020 - 05:00

På sin offisielle blogg har Microsoft nå kunngjort et nytt initiativ som skal løfte selskapets nettsky-plattform Azure til nye høyder – bokstavelig talt. Det nye fremstøtet heter Azure Space og tar sikte på å bringe plattformen til verdensrommet.

Målet med initiativet er å utvide nytteområdet til Azure-plattformen ved å ta i bruk verdensomspennende satellittnettverk, og gjøre skyplattformen mer og bedre tilgjengelig for både private og offentlige aktører – og ikke minst bedrifter.

Partnerskap med SpaceX

For å oppnå dette har Microsoft nå inngått flere partnerskap, først og fremst med SpaceX, selskapet bak det mye omtalte, satellittbaserte Starlink-nettverket – et prosjekt som stadig gjør nye fremskritt.

SpaceX sin rolle i partnerskapet blir å levere høykapasitets, satellittbasert bredbånd til det Microsoft har kalt Azure Modular Datacenter (MDC), som er en sentral komponent i Azure Space-satsingen.

MDC er en mobil, selvforsynt datasenterløsning som er ment å tilby datasenter-funksjonalitet til områder med dårlig utbygd IT-infrastruktur og hvor slike tjenester er nødvendige. Enhetene er konstruert for å kunne kjøres under tøffe forhold og byr blant annet på RF-isolasjon.

– Vi kan koble sammen et hvilket som helst punkt med et annet punkt på Jorden, som passer godt med teknologiene som Microsoft bygger, særlig med tanke på Azure-infrastrukturen. Samarbeidet vi kunngjør i dag setter oss i stand til å jobbe sammen for å levere nye tjenester for både offentlig og privat sektor på Azure gjennom Starlink, sa operasjonssjef i SpaceX Gwynne Shotwell.

Slik ser de mobile datasentrene ut. <i>Foto:  Microsoft</i>
Slik ser de mobile datasentrene ut. Foto:  Microsoft

Tilbyr også bakkestasjoner

Som ledd i sin nye romsatsing har Microsoft også inngått et samarbeid med blant andre det europeiske telekomselskapet SES om Azure Orbital – bakkestasjoner som setter satellittoperatører i stand til å kommunisere med og kontrollere satellittene, samt prosessere data over Azure-plattformen.

Som helhet skal Azure Space-satsingen fungere som en digital plattform som tilbys til kunder. Prosjektet er ennå i en tidlig fase i utviklingen, så det er ennå uvisst når det hele er oppe og går.

Starlink har gjort store fremskritt den siste tiden. SpaceX sendte opp 60 nye Starlink-satellitter i begynnelsen av oktober, og i en Twitter-melding kunngjorde Elon Musk at det nå er tilstrekkelig med satellitter på plass til å rulle ut en rimelig stor offentlig betatesting av Starlink i USA og Canada.

Tidligere denne måneden rapporterte digi.no at Starlink har fått sine første kunder i form av en indianerstamme i den amerikanske delstaten Washington. Andre land følger på etter hvert som godkjennelse fra lokale og nasjonale myndigheter foreligger.

Starlink har fått sine første brukere.
Les også

Elon Musks satellittbaserte internett har fått sine første «kunder»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.