JUSS OG SAMFUNN

Båtjakt førte til stort tollbeslag av GPU-kort for utvinning av kryptovaluta

Sterk etterspørsel og høye priser kan ha ført til vekst også i det illegale markedet.

Noen av de beslaglagte GPU-kortene.
Noen av de beslaglagte GPU-kortene. Skjermbilde: TVB News
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. apr. 2021 - 18:00

Tollvesenet i Hongkong gjorde tidligere denne måneden et raid som i omtalen mange steder minner mest om det man for noen tiår siden kunne se i serien Miami Vice. Der ble det jaktet på narkotikasmuglere med raske båter.

Også i Hongkong var en speedbåt involvert, i tillegg til fiskebåten som vises til nedenfor.

Fiskebåten som var involvert i smuglingen av blant annet GPU-kort i farvannet utenfor Hong Kong International Airport.
Fiskebåten som var involvert i smuglingen av blant annet GPU-kort i farvannet utenfor Hongkong International Airport. Foto: Hongkong Customs and Excise Department

Men det var ikke narkotika smuglerne i Hongkong hadde med seg denne gang. Derimot forsøkte de å smugle inn blant annet 300 akselerasjonskort for utvinning av kryptovaluta. Ifølge Digitaltrends, som siterer den kinesiske nyhetssendingen TVB News (fra cirka 30. minutter), er kortene trolig utstyrt med GPU-er av typen Nvidia CMP 30HX, som er spesielt beregnet for utvinning av kryptovaluta.

Les også

Ikke egnet for spill

Kortene skal ikke være utstyrt med noen form for videoutgang, noe som gjør at de ikke kan kobles til noen skjerm, men fungerer fint til kverning av massive data.

De første kortene med CMP (Cryptocurrency Mining Processor) 30HX skal ha blitt lagt ut for salg noen få steder i forrige måned, til priser tilsvarende mellom 6000 og 7000 kroner stykket. Dermed kan verdien på de smuglede kortene ha vært på mellom 1,8 og 2,1 millioner kroner.

Det er ikke blitt oppgitt hvor kortene stammer fra.

Nettopp på grunn av utvinning av kryptovaluta har markedet for grafikkort, og nå også kryptovalutakort, i perioder vært temmelig bunnskrapt, noe som har ført til betydelig prisvekst for mange produkter. Det er kanskje betegnende at nesten ingen av de mest kortene som Komplett oppgir at er de mest solgte, kan leveres for tiden.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.