JUSS OG SAMFUNN

BBC: ARM stopper samarbeidet med Huawei

Kan vanskelig fungere uten.

Nesten aller smartmobiler og nettbrett, samt svært mye annen elektronikk, inneholder teknologi designet av ARM. Nå stenger selskapet trolig døra for Huawei.
Nesten aller smartmobiler og nettbrett, samt svært mye annen elektronikk, inneholder teknologi designet av ARM. Nå stenger selskapet trolig døra for Huawei. Bilde: ARM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mai 2019 - 15:02

Det at Google har vært nødt til å stanse Android-samarbeidet med Huawei, kan det kinesiske teknologiselskapet muligens tåle, ved at det selv utvikler egne programvareløsninger og tjenester – noe det allerede er i gang med. 

Det finnes også alternativer til rekken av vestlige brikkeprodusenter som også har stoppet leveransene til Huawei.

Verre er det om selskapet ikke lenger får bruke teknologi fra det det britiske prosessorselskapet ARM. BBC News skal ha fått tak i interne dokumenter som instruerer ARMs ansatte om å stanse alle aktive kontrakter, supportrettigheter og pågående engasjementer med Huawei og selskapets datterselskaper. 

Amerikansk teknologi

Årsaken skal være at ARMs løsninger inneholder amerikansk teknologi. Eksport av dette til Huawei vil sannsynligvis være et brudd på sanksjonene som USA har innført mot det kinesiske selskapet.

Stort sett alle systembrikker for smartmobiler, nettbrett og svært mye annen elektronikk er basert på teknologi designet av ARM. Dette gjelder også systembrikkene som Huaweis datterselskap, HiSilicon, produserer. 

Trolig vil ikke ARMs angivelig beslutning få noen direkte innvirkning på systembrikker som allerede er ferdig utviklet eller i produksjon. Men en stopp i samarbeidet vil trolig hindre HiSilicon i å utvikle nye brikker. 

Ingen reelle alternativer

Huawei kan heller ikke gå til andre leverandører av ARM-baserte brikker, da heller ikke disse har lov til å selge ARM-teknologi til Huawei. 

Det er i stor grad bare Intel som har forsøkt å konkurrere mot ARM i markedet for systembrikker til mobile enheter, uten særlig hell. Andre levedyktige alternativer finnes trolig ikke. 

Hva dette vil si for framtiden til Huawei, kan en bare spekulere i. Selskapet har blitt et viktig forhandlingskort i handelsstriden mellom USA og Kina. Dette kommer i tillegg til sikkerhetsproblematikken rundt selskapet. 

Forbudet mot å selge Huawei amerikansk teknologi har blitt utsatt til august, noe som kan gi både selskapet selv, dets partnere og myndighetene i Kina og USA tid til å finne nye løsninger. Men mye tyder på at enkelte, som ARM, stopper samarbeidet med nokså umiddelbar virkning. 

ARM skal ikke ha bekreftet det som står i dokumentet BBC News viser til, men skal ifølge BBC News ha uttalt at det vil opptre i henhold til alle de nyeste reguleringene fra den amerikanske regjeringen. 

Les også: USA utsetter Huawei-forbud til august

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.