KARRIERE

Bølge av teknologiansatte sier opp jobben i USA

Teknologibransjen er hardest rammet av den store oppsigelsesbølgen i USA.

Millioner av amerikanere sier opp jobben for å finne noe bedre. Prosentvis er det i teknologibransjen The Great Resignation rammer hardest.
Millioner av amerikanere sier opp jobben for å finne noe bedre. Prosentvis er det i teknologibransjen The Great Resignation rammer hardest. Foto: Christina/Unsplash.com
27. okt. 2021 - 19:00

I USA og andre land sier millioner av folk opp jobben sin. Særlig de som er midt i karrieren velger å forlate jobben de har for å finne en ny.

Fra januar til juli 2021 var det 11 millioner mennesker som sa opp jobben sin i USA. Bransjene som merker denne bølgen mest er teknologisektoren og helsesektoren.

I Harvard Business Review forklarer forskeren Ian Cook hvordan han sett på hele ni millioner ansatte hos 4000 internasjonale selskaper, for å finne ut mer om det som kalles The Great Resignation.

Oppsigelser i teknologi- og helsesektoren

I undersøkelsen fant Cook og kollegene store forskjeller mellom selskaper i ulike bransjer. I finansbransjen og innenfor industri gikk oppsigelsene faktisk litt ned i perioden de så på.

I helsesektoren økte antall oppsigelser med 3,6 prosent sammenlignet med året før, mens innenfor teknologi økte antall oppsigelser med 4,5 prosent.

Forskerne fant også at de som sluttet i jobben oftere, jobbet der de hadde opplevd en ekstrem økning i etterspørsel på grunn av pandemien, og antar at etterspørselen har ført til økt arbeidsbelastning og utbrenthet. 

En digital lommebok for oppbevaring og utveksling av elektroniske ID-er på tvers av landegrenser i Europa, kan være virkelig om få år.
Les også

Derfor kan du fortsatt ikke logge inn med norsk eID i utlandet

Hvem er det som slutter?

Ansatte mellom 30 og 45 år har hatt den største økningen i fratredelsesrater, med en gjennomsnittlig økning på mer enn 20 prosent fra 2020 til 2021. Også ansatte fra 25 til 35 og de over 45 skiftet jobb litt oftere, men ikke i like stor grad.

Vanligvis er det de unge som oftest skifter jobb, men det siste året har de faktisk blitt i jobbene sine i større grad enn før. 

Forskerne forklarer dette med at hjemmekontor har ført til at arbeidsgivere ikke har hatt lyst til å ansette unge uten erfaring, fordi det var vanskelig å gi dem opplæring. Dermed ble det økt etterspørsel etter de med en del erfaring, og det kan igjen ha ført til at de har hatt større mulighet til å skifte jobb.

En annen mulighet er at de rett og slett ventet seg gjennom sjokk-året 2020 og heller skiftet jobb i 2021. 

Mye tyder i hvert fall på at folk får seg jobb. 293.000 amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang i ukesperioden frem til og med 9. oktober, skriver Finansavisen. Det er det laveste antallet siden før pandemien.

Få nye arbeidssøkere i Norge

I Norge er situasjonen annerledes. Her er det det få nye arbeidssøkere. Tilgangen av nye arbeidssøkere har ifølge Nav vært veldig lav siden mai.

Nav-tall fra september 2021 viser at det ble registrert 12.700 nye arbeidssøkere. Dette gjelder alle yrkesgrupper.

Andelen av de arbeidssøkerne som oppgir at de har sagt opp eller kommer til å si opp jobben var på 11 prosent. 

 

Fra venstre: Leder Øyvind Vederhus nyansatt direktør Heikki Eidsvoll Holmås og direktør Beate Nossum i Sopra Steria Footprint.
Les også

Tidligere minister går til Sopra Steria

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.