Brask og bram, men ingen løfter

Evry har åpnet sitt nye datasenter.

Brask og bram, men ingen løfter
Konsernsjef Björn Ivroth hadde profesjonell konsulentbistand fra Anne Lindmo under den offisielle åpningen av det nye dataaenteret til Evry. Bilde: Espen Zachariassen

FET (digi.no): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft fikk æren av å foreta den formelle åpningen av Evrys nye datasenter på Fet i Akershus mandag.

For IT-selskapet er dette første skritt på veien til mer moderne og automatiserte leveranser av sine IT-tjenester. Og det er trolig det mest klimavennlige anlegget på tvers av flere tilstøtende landegrenser.

Her er detaljene fra digi.nos besøk før åpningen.

Ønsket industri

- Vi trenger slik dataindustri hvis vi skal nå våre mål om å kutte klimautslippene og samtidig klare økonomisk vekst, sa statsråden. Hun åpnet senteret i form av et virtuelt fyrverkeri på storskjerm sammen med nybakt konsernsjef i Evry, Björn Ivroth og innhyret konferansier, talkshow-verten Anne Lindmo.

Norgessjef Gisle M. Eckhoff (t.v.) i Digiplex etterlyste redusert el-avgift da miljøministeren gjestet åpningen på Fet. Styreleder Byrne Murphy i den amerikanske datasenterbedriften var fløyet over fra USA for anledningen.

- Kutt el-avgiften

Med en investering på en halv milliard kroner, er dette den største investeringen for Digiplex, som har oppført datasenteret. Etter 15 år i Norge, vil det amerikanske selskapet gjerne ha bedre vilkår en kald luft og grønn kraft å by på.

- Vår budskap til statsråden i dag er at el-avgiften må ned. Apple valgte Danmark, mye fordi avgiften der ligger på en brøkdel av den norske. Det gjør det vanskelig å tiltrekke oss de virkelig store internasjonale aktørene, sier administrerende direktør Gisle M. Eckhoff i Digiplex Norge.

For uten friske penger fra utlandet vil det omtrent bare være norske ressurser som flyttes rundt.

Enighet

Her ligger den store forskjellen mellom næring og myndighet: Regjeringen og næringslivet er på bølgelengde om middel og mål. Datasenterindustri i Norge kan bidra til både miljømål og økonomisk vekst.

Under åpningen på Fet mente Sundtoft at hennes regjering bidrar med å styrke budsjettene til Enova og Innovasjon Norge, samt styrke egenkapitalen til Statnett.

Men det avgjørende virkemidlet er redusert el-avgift, ifølge datasenterindustrien.

Ingen løfter

Her vil ikke miljøministeren gi signaler i noen retning, foreløpig.

- Redusert el-avgift er til vurdering i regjeringen. Inntil det foreligger en avgjørelse, kan jeg ikke si noe mer, sier Tine Sundtoft til digi.no.

Bilde: Espen Zachariassen

Mye flytting gjenstår

Enn så lenge er Evry eneste leietaker hos Digiplex’ anlegg på Fet. Leieavtalen er på 20 år, og senteret skal bli hoveddatasenteret for IT-konsernet, med en solid back up i fjellhallen på Gjøvik.

«Skal bli» fordi det er et år til alle systemene er flyttet over på nye servere.

- Så langt er fem servere i gang, sier Harald Lome. Han er driftsansvarlig for «Server, workplace & network» hos Evry og loser digi.no inn i den første hallen som er tatt i bruk.

Her er det ennå godt om plass, inntil alle rundt 30.000 servere er på plass neste sommer.