IT-NORGE

Brask og bram, men ingen løfter

Evry har åpnet sitt nye datasenter.

13. apr. 2015 - 15:58

FET (digi.no): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft fikk æren av å foreta den formelle åpningen av Evrys nye datasenter på Fet i Akershus mandag.

For IT-selskapet er dette første skritt på veien til mer moderne og automatiserte leveranser av sine IT-tjenester. Og det er trolig det mest klimavennlige anlegget på tvers av flere tilstøtende landegrenser.

Her er detaljene fra digi.nos besøk før åpningen.

Ønsket industri

- Vi trenger slik dataindustri hvis vi skal nå våre mål om å kutte klimautslippene og samtidig klare økonomisk vekst, sa statsråden. Hun åpnet senteret i form av et virtuelt fyrverkeri på storskjerm sammen med nybakt konsernsjef i Evry, Björn Ivroth og innhyret konferansier, talkshow-verten Anne Lindmo.

Norgessjef Gisle M. Eckhoff (t.v.) i Digiplex etterlyste redusert el-avgift da miljøministeren gjestet åpningen på Fet. Styreleder Byrne Murphy i den amerikanske datasenterbedriften var fløyet over fra USA for anledningen.
Norgessjef Gisle M. Eckhoff (t.v.) i Digiplex etterlyste redusert el-avgift da miljøministeren gjestet åpningen på Fet. Styreleder Byrne Murphy i den amerikanske datasenterbedriften var fløyet over fra USA for anledningen.

- Kutt el-avgiften

Med en investering på en halv milliard kroner, er dette den største investeringen for Digiplex, som har oppført datasenteret. Etter 15 år i Norge, vil det amerikanske selskapet gjerne ha bedre vilkår en kald luft og grønn kraft å by på.

- Vår budskap til statsråden i dag er at el-avgiften må ned. Apple valgte Danmark, mye fordi avgiften der ligger på en brøkdel av den norske. Det gjør det vanskelig å tiltrekke oss de virkelig store internasjonale aktørene, sier administrerende direktør Gisle M. Eckhoff i Digiplex Norge.

For uten friske penger fra utlandet vil det omtrent bare være norske ressurser som flyttes rundt.

Enighet

Her ligger den store forskjellen mellom næring og myndighet: Regjeringen og næringslivet er på bølgelengde om middel og mål. Datasenterindustri i Norge kan bidra til både miljømål og økonomisk vekst.

Under åpningen på Fet mente Sundtoft at hennes regjering bidrar med å styrke budsjettene til Enova og Innovasjon Norge, samt styrke egenkapitalen til Statnett.

Men det avgjørende virkemidlet er redusert el-avgift, ifølge datasenterindustrien.

Ingen løfter

Her vil ikke miljøministeren gi signaler i noen retning, foreløpig.

- Redusert el-avgift er til vurdering i regjeringen. Inntil det foreligger en avgjørelse, kan jeg ikke si noe mer, sier Tine Sundtoft til digi.no.

 <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Bilde: Espen Zachariassen

Mye flytting gjenstår

Enn så lenge er Evry eneste leietaker hos Digiplex’ anlegg på Fet. Leieavtalen er på 20 år, og senteret skal bli hoveddatasenteret for IT-konsernet, med en solid back up i fjellhallen på Gjøvik.

«Skal bli» fordi det er et år til alle systemene er flyttet over på nye servere.

- Så langt er fem servere i gang, sier Harald Lome. Han er driftsansvarlig for «Server, workplace & network» hos Evry og loser digi.no inn i den første hallen som er tatt i bruk.

Her er det ennå godt om plass, inntil alle rundt 30.000 servere er på plass neste sommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.