Bygger datasentre for gigantene: – Nå har vi muskler til å ekspandere

LT Datasenter startet som en helt vanlig elektroentreprenør – men endte opp med å bygge datasentre for selskaper som Digiplex og Basefarm.

Juri Throndsen, partner og avdelingssjef i LT Datasenter.
Juri Throndsen, partner og avdelingssjef i LT Datasenter. (Foto: Kurt Lekanger)

LT Datasenter startet som en helt vanlig elektroentreprenør – men endte opp med å bygge datasentre for selskaper som Digiplex og Basefarm.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

SKULLERUD, OSLO (digi.no): De fleste som jobber i IT-bransjen kjenner til selskaper som Digiplex, Basefarm og Green Mountain – alle store innenfor datasentere. Selskapene som bygger datasenterne er imidlertid ikke like kjent. 

På Skullerud utenfor Oslo, like ved Norsk Datas gamle lokaler, holder selskapet Lysteknikk AS til. De leverer det de kaller «nøkkelferdige datasentere», og har bygget en rekke store datasentre i Norge. 

Så hvordan bygger man egentlig et datasenter? Vi tok turen ut til Skullerud for å slå av en prat med Juri Throndsen, som er en av eierne og ansvarlig for LT Datasenter – en divisjon av Lysteknikk.

Throndsen forteller at selskapet ble grunnlagt for 25 år siden – i 1994 – den gangen med tre ansatte. Siden den gang har selskapet vokst kraftig, og er nå oppe i 120 ansatte og en omsetning på rundt 220 millioner kroner i året. 

Blant konkurrentene til LT Datasenter finner vi selskaper som GK, Caverion og DCT (Data Center Technology AS). Sistnevnte ble kjøpt opp av Bulk Infrastructure i 2016. 

Leverer all infrastrukturen frem til rackene

Throndsen forteller at det var da den sorte fiberen kom i gatene at man begynte å flytte datasenterne fra egen bedrift, og etter hvert outsource datasenterdriften til andre og større enheter. Da åpnet det seg et nytt markedet for Lysteknikk – som inntil da hadde vært en tradisjonell elektroentreprenør. 

– I 1999 startet vi med bygging av datasentre. Det første vi bygget var for Song Networks (nå TDC. Red. anm.) i Sandakerveien. Nå er vi totalleverandør av «turn-key-løsninger», og blant de få som kan stå for slike leveranser.

Brannvarslings- og slukkeanlegg er noe av det som er inkludert i et «nøkkelferdig» datasenter. Bildet er fra Basefarms datasenter på Lørenskog.
Brannvarslings- og slukkeanlegg er noe av det som er inkludert i et «nøkkelferdig» datasenter. Bildet er fra Basefarms datasenter på Lørenskog. Bilde: Basefarm

Med totalleverandør menes at selskapet leverer et ferdig bygg med alt som trengs av nettverksinfrastruktur, elektrisk anlegg med nødstrømsgeneratorer, brannvarsling og slukkesystemer, UPS-er, datagulv, brannsikre spesialvegger, og så videre.

Noen ganger bygges datasenterne fra bunnen av – andre ganger er det snakk om å gjøre om et eksisterende bygg til et datasenter. Mottoet til LT Datasenter er «alt i eget hus», og de har derfor egne tegnere og prosjekterende som jobber sammen med kundene for å finne de riktige løsningene på kort tid.

– Det er en grunn til at to av de største og mest seriøse, Basefarm og Digiplex, har valgt oss som leverandør siden 2004, sier Throndsen.

Les også

De fleste datasenterne som bygges i dag er såkalte «co-location»-datasentre, som betyr at selskaper leier plass i datasenteret hvor de plasserer inn sitt eget utstyr – som servere, rutere, svitsjer og annen maskinvare. Dette er altså ikke noe LT Datasenter tar seg av – det er det datasenterets kunder som står for selv. 

– Vi leverer all infrastrukturen frem til rackere, og vi kan også levere selve rackene. Vi har selvfølgelig samarbeidspartnere og underleverandører. Dette er leverandører som kan prosjektprosessen vår slik at prosjektene går smidig for alle involverte. 

Bygger etter spesifikasjoner

Når aktører som for eksempel Digiplex, Basefarm eller andre som driver med co-location-datasentre skal sette opp et nytt datasenter, må de forholde seg til en SLA – Service Level Agreement – fra hvert av selskapene som skal inn i datasenteret. SLA-en beskriver hvilke krav kunden har til datasenteret, som for eksempel oppetid, redundans, og så videre.

– Og så bygger vi datasenteret etter disse spesifikasjonene. 

SLA-en kan være forskjellig fra kunde til kunde, og det betyr at de ulike rommene i datasenteret må bygges litt forskjellig avhengig av hvem som skal inn der. 

I et typisk datasenter er det vanligvis full redundans på både strøm, kjøling og nettverk. Fiberlinjer kommer gjerne inn fra to ulike steder, og det er også to generatorer (strømaggregater). Hvis strømmen skulle forsvinne, vil UPS-er – store batteripakker – ta over inntil generatorene får startet opp og overtar. Til tross for de enorme UPS-ene som gjerne er i et moderne datasenter, leverer de ikke strøm i mer enn 5-20 minutter – men det er tilstrekkelig, for da starter generatorene opp og sørger for elektrisitet frem til strømmen er tilbake igjen.

I et co-location-datasenter leier selskaper rom de fyller med eget utstyr. All infrastrukturen rundt (strøm, nettverk, osv.) er det datasenteret som står for. Bildet er fra Basefarms datasenter på Lørenskog.
I et co-location-datasenter leier selskaper rom de fyller med eget utstyr. All infrastrukturen rundt (strøm, nettverk, osv.) er det datasenteret som står for. Bildet er fra Basefarms datasenter på Lørenskog. Bilde: Basefarm

Throndsen forteller at det kreves mye kompetanse for å bygge et datasenter. For å være prosjektleder ved bygging av et datasenter må man ha minst 5 års erfaring, og mange av de som jobber i LT Datasenter har mye lenger fartstid enn dette. 

– Våre utførende har enten sterkstrøm eller svakstrøm i bunn, men har i tillegg gjennomgått nødvendig opplæring slik at de kan tituleres dataromteknikere. Vi er svært nøye med å følge med i den teknologiske utviklingen. Dette krever at vi videreutvikler og kurser alle ansatte, sier Throndsen.

Les også

En elektriker uten erfaringer/opplæring innenfor datasenter kan fort være uheldig og forårsake skader som kan gi store konsekvenser.

– Eksempelvis en ufrivillig utløsning av slukkegass kan fort representere en kostnad på en halv til en million kroner. Er han riktig uheldig og forårsaker at anlegget går ned snakker vi kostnader på titalls millioner på få minutter.

Økt fokus på drift og vedlikehold

I tillegg til å bygge selve datasenterne, er service og vedlikehold en viktig del av forretningen til LT Datasenter. Throndsen tror stadig flere datasentre vil velge å sette bort driftingen, i stedet for å ha egne folk. 

– Vi har rammeavtaler og serviceavtaler med de store datasenterne. Vi satser på våre faste kunder slik at de er de foretrukne leverandørene i dette markedet. Lykkes de, så lykkes vi. Det er ikke rom for feil i denne bransjen.

Artikkelen fortsetter under.

Digiplex' datasenter på Ulven
Digiplex' datasenter på Ulven er ett av de tidligere prosjektene til LT Datasenter. Foto: Digiplex

Kort responstid er viktig når man skal drifte et datasenter, og nedetid kan bli svært dyrt og i mange tilfeller få store samfunnsmessige konsekvenser. I et colocation-datasenter er det gjerne selskapene som leier plass som selv står for service av eget utstyr – men all infrastrukturen rundt må fungere. Slike ting som vannlekkasjer, strømbrudd eller feil på noen av systemene må håndteres kjapt.

– Vi har en egen serviceavdeling med vakt 24/7, og responstid på under en time på mange av datasenterne. Våre folk sitter med arbeidstøy på julaften, sier Throndsen.

DigiPlex' datasenter på Rosenholm.
DigiPlex' datasenter på Rosenholm. Foto: Digiplex

Datasenterne har overvåkingssystemer som kan se trender, og for eksempel oppdage om en motor i et kjøleanlegg begynner å bruke mer strøm – slik at man kan bytte komponenter før de går i stykker. Flere tusen sensorer sørger for at driften er sikker, og man har også preventivt vedlikehold for å sikre oppetiden.

Throndsen forteller at tilstrekkelig overvåking er helt nødvendig for sikker drift. Også når det gjelder videre utbygginger «i fart». Som et eksempel nevner han Skattedirektoratet.

– Vi gjennomførte full modernisering og bygde om hele siten uten at deres systemer eller norske skattebetalere merket det. Vi vant dette anbudet som den eneste som kom opp med en løsning som gjorde at vi kunne bygge om på en sikker måte uten nedetid.

Håper på norske arbeidsplasser

Throndsen er glad for at myndighetene i Norge har lagt til rette for bygging av datasentre i Norge, med blant annet kutt i elavgift. Det har gjort at store selskaper som for eksempel Microsoft nå ser på Norge som et veldig attraktivt land å bygge datasentre i, mener han.

Les også

– Det er billigere energi, og vi har datasentre med grønn profil. Derfor har Norge blitt veldig populært. Det betyr igjen at det er mange store prosjekter som skal bygges. Nå skjer det! 

Han har imidlertid ett stort ønske, og det er at myndighetene som gjenytelse for at datasenterbransjen slipper elavgift, krever at byggingen av datasenterne skal gi norske arbeidsplasser.

Throndsen forteller at Norge har veldig mange strenge krav når det gjelder kvalitet, HMS, autorisasjoner, ansvarsrett og så videre – noe han mener norske selskaper har best forutsetninger til å gjennomføre på en god måte. 

 – Jeg ser det som en forutsetning at når myndighetene legger til rette for at internasjonale selskaper slipper elavgift, så vil det skape norske arbeidsplasser, sier Throndsen.

Foreløpig bygger LT Datasenter kun i Norge, selv om de har blitt spurt om å bygge også i utlandet. Det bygges flest datasentre i Oslo-området, men det skjer såpass mye i markedet nå at markedet krever at vi utvider virksomheten.

Les også

– Vi har foreløpig hatt nok å gjøre i Norge. Vi har valgt å bygge stein på stein. Men nå ser vi at det er tiden for å ekspandere, og at vi har muskler til å ekspandere. Det er caser som gjør at vi kanskje må flytte litt på oss, men det er gutta positive til.

– Jeg har drevet med dette i 20 år, men nå tar det av. Norge har en unik mulighet til å bli den største leverandøren av datasenter i det internasjonale markedet. Grønt, billig, sikkert og forutsigbart gjør at dette kan bli virkelig moro, avslutter Throndsen.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen