Chrome for Android får en smak av den fysiske weben

Google bygger inn «beacon»-støtte i neste versjon av nettleseren.

Chrome for Android får en smak av den fysiske weben
Først når man klikke på varselet som vises på skjermen til venstre, blir man vist meldingene som kringkastes av beacons i nærheten. Bilde: Google

Google kunngjorde i går at kommende Chrome 49 for Android vil kunne motta varsler fra beacons – små, Bluetooth-baserte sendere – som kan være utplassert på steder hvor mennesker oppholder seg. Varslene kan typisk bestå av relevant informasjon om noe som er i nærheten av brukeren, for eksempel en reklameplakat eller en tjeneste.

Allerede i fjor sommer fikk Chrome 44 for iOS støtte for dette, som av mange kalles for den fysiske weben.

Hvorfor det har hatt et halvt år lengre tid på Android enn på iOS, er uklart. Men funksjonaliteten skal i stor grad være den samme. Det er det åpne beacon-formatet Eddystone som støttes.

Hvordan dette vil fungere, vises i videoen nedenfor.

Stille varsel

I hovedtrekk vil det fungere slik at når Android- eller iOS-enhet for første gang kommer i nærheten av en beacon, vil de bli spurt om de vil aktivere den fysiske weben. Ved framtidige nærkontakter med slike enheter, vil brukerne bli varslet om dette på enheten til skjermen. Men varslene skal ikke få enheten til å vibrere. 

Det som faktisk overføres fra beacon-enheten, vil typisk være en komprimert URL til en webressurs med oppdatert informasjon. Tjenesten fungerer dermed ikke så ulikt QR-koder, men skal være mer praktisk å bruke for mottakerne.

Nytteverdi?

Noen mener at beacons – som noen kaller for nettvarder på norsk – og den fysiske weben er en løsning som leter etter et problem. Andre mener det er en fantastisk måte informere mennesker, på en relativt lite forstyrrende måte, om tilbud som er tilgjengelige i den umiddelbare nærheten.

Eksempler på dette er hva som er dagens rett på restauranten over gaten, neste arrangement på teateret man passerer, eller at en leilighet i etasjen over der man er på besøk, er tilgjengelig for utleie.

Busstoppen man står ved kan fortelle når neste buss kommer, og bussen kan fortelle hva som er neste stopp. Alt direkte på brukerens smartmobil, og uavhengig av om skjermen på busstoppen eller i bussen fungerer eller ikke.

En brusautomat eller et parkometer kan på sin side kringkaste sin respektive, unike URL til en mobilbruker, som kan bruke mobilen som brukergrensesnitt til å bestille en brus eller parkeringstid.

Flere muligheter, inkludert å gjøre mobilen til en dronefjernkontroll, finnes på denne siden hos Mozilla. Microsoft planlegger på sin side støtte for Beacon API i Edge.

Også Opera Software er i ferd med utvikle støtte beacons i mobilnettleseren. Den underliggende teknologien er felles, men presentasjonen av varslene er forskjellig.