Conficker-viruset slår til igjen

2009 ringer. De vil ha ormen sin tilbake.

Conficker-viruset slår til igjen
Conficker-viruset har blitt oppdaget i kroppsbårne kamera som benyttes av politiet i USA. Bilde: Wikimedia Commons/Colourbox

Husker du conficker-viruset? Det herjet som en pest i 2009. Ormen kom seg inn gjennom sikkerhetshull i Windows, og før Microsoft rakk å tette det - det vil si før kundene rakk å oppdatere PC-ene sine - rammet det millioner av brukere.

Ormen skapte kaos hos politiet i Norge og Helse Vest måtte fjerne den fra 10.000 maskiner.

Forhåndsinstallert på kameraer

Nå har ormen blitt oppdaget hos selskapet iPower i USA, som tester de kroppsbårne kameraene politiet i landet benytter seg av. Da de plugget kameraene inn i PC-er, skal enheten ha forsøkt å kjøre notoriske Worm:Win32/Conficker.B!inf.

Viruset skal ha kommet forhåndsinstallert på kameraene de fikk av leverandøren Martel Electronics.

«Da kameraene ble koblet til en PC, ble viruset umiddelbart fanget opp og satt i karantene av vårt antivirusprogram. Men dersom PC-en ikke hadde hatt et program som aktivt beskyttet den, ville det automatisk begynt å spre seg gjennom nettverket og internett», skriver iPower.

Plagsomt virus

Da ormen herjet i sin tid, ble den kjent for å blokkere nettsider med programvare for å fjerne viruset. I tillegg kunne den blokkere safe mode, automatiske oppdateringer, samt slette anti-malware-programvare.

I tillegg oppdaterte den automatisk til nyere versjoner av ormen, hvor den siste, Conficker E, installerte spambots og scareware på de rammede PC-ene.

En rekke IT-aktører gikk den gang sammen for å stanse spredningen av ormen. Dette klarte de med hell, og dersom du har oppdatert PC-en din etter 2009 trenger du neppe å bekymre deg for å bli infisert.

Skaperne av ormen ble aldri tatt. Dette til tross for at en dusør på 250.000 dollar ble utstedt av Microsoft.

Les mer om: