IT-BRANSJEN

Danmarks regjering vil skjerpe reguleringen av IT-gigantene

IT-selskaper som Facebook og Google må reguleres strengere og betale mer skatt, mener den danske regjeringen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og lederne for de tre støttepartiene mener det er nødvendig med mer regulering av IT-gigantene, men det er ingen konkrete lovforslag i anmarsj.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen og lederne for de tre støttepartiene mener det er nødvendig med mer regulering av IT-gigantene, men det er ingen konkrete lovforslag i anmarsj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP/NTB
18. juni 2021 - 09:21

Regjeringen har ikke noe konkret lovforslag på gang, men statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne mener det er nødvendig med mer regulering. Det sier hun i et intervju i Politiken sammen lederne for støttepartiene Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

– Alle samfunnsområder trenger spilleregler. Det har vi i trafikken, det har vi når man gir ut avis. Den samme logikken må jo gjelde for sosiale medier, sier Frederiksen.

Demokratisk funderte spilleregler

Hun sier det er snakk om en strukturell utfordring som ikke løses ved at den enkelte slutter å bruke tjenestene. Spørsmålet er hvordan man kan utforme spilleregler som er demokratisk fundamentert og utvider det demokratiske rommer, mener statsministeren.

De nevner tre eksempler på mulige inngrep: mer åpenhet om forretningsmodellene, innsikt i selskapenes algoritmer og at IT-gigantene skal betale mer i skatt.

Skal lete i verktøykassen

De fire partilederne vil likevel ikke konkretisere hvordan en modell for dette kan se ut.

Næringsminister Simon Kollerup sier til Jyllands-Posten at han ikke er «redd for å bruke hele verktøykassen».

Ifølge Politiken kommer regjeringen til legge fram en såkalt hvitbok i dag, der de går mer detaljert inn i hva som er utfordringene med de store teknologiselskapene.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.