HELSE-IT

Danskene har kastet seg over koronapass-appen

Hundretusener har lastet den ned på få dager.

Den danske appen Coronapas ble lansert i forrige uke.
Den danske appen Coronapas ble lansert i forrige uke. Foto: coronasmitte.dk
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mai 2021 - 16:00

Mer enn 700.000 danske smartmobilbrukere lastet ned den danske «Coronapas»-appen i løpet av de to første dagene etter lanseringen på fredag i forrige uke. Dette opplyser den danske helse- og eldreministeren, Magnus Heunicke, i en twittermelding, forteller Version2.

Heunicke beskriver det hele som en forrykende start. 

– Takk til dere som henter den. Appen er enkel og sikker og gjør at vi kan passe på hverandre, skriver ministeren. 

Som Digi.no omtalte i forrige uke, viser appen et grønt pass, samt en QR-kode for validering, dersom brukeren enten er fullt vaksinert, nylig har testet seg eller har oppnådd immunitet etter covid-19-smitte. 

Appen kan brukes i Danmark i situasjoner hvor det vil kunne bli krevd at man viser fram gyldig koronapass for å slippe inn, for eksempel på kulturarrangementer. Fra om med 1. juli vil appen dessuten kunne brukes som offisiell dokumentasjon for vaksine, test eller tidligere smitte ved reiser innen EU-området. 

Fikk mer enn 9000 svar på høringen:
Departementet vurderer å anmelde truende høringssvar

Snart også i Norge

En tilsvarende løsning er under utvikling i Norge. Her kalles dette for et koronasertifikat. Den første versjonen av dette er tilgjengelig, men ikke på en måte som enkelt kan valideres. En appbasert løsning kan ventes i løpet av juni. 

Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte fredag en personvernerklæring for koronasertifikatet. Denne beskriver blant hvordan sertifikatet vil fungere i den kommende appen. Blant annet opereres det med et forenklet sertifikat for innenlandsbruk og et mye mer detaljert sertifikat for reiser i EU-området. 

Det forenklede sertifikatet inneholder bare første bokstav i fornavnet og inntil tre i etternavnet, i tillegg til fødselsår og informasjon om gyldighet. En kontrollør får tilgang til å se denne informasjonen når QR-koden i appen skannes. Informasjonen lagres ikke på kontrollørens enhet. 

Vil ikke kreve bruk

I personvernerklæringen er følgende opplyst om bruken av koronasertifikatet:

«Det er fullt ut frivillig om du vil laste ned og bruke koronasertifikat. Det oppstilles ikke noe krav om at du har et koronasertifikat, men i visse sammenhenger vil et sertifikat gi grunnlag for lettelser i ellers gjeldende koronarestriksjoner og derfor gi deg muligheten til å gjennomføre aktiviteter som du ellers ikke har anledning til. Det kan ikke kreves at du fremviser koronasertifikat for å oppnå slike lettelser med mindre det fremgår av lov eller forskrift.»

Ifølge Helsenorge.no er det ennå ikke avklart hva koronasertifikatet kan brukes til i Norge eller ved ankomst til landet.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.