Datasentre vil finansiere fiber til utlandet

Tror internasjonale investorer blir med.

Datasentre vil finansiere fiber til utlandet
Det er interesse for å investere i bygging og drift av fiberkabel parallelt med strømkabel til Tyskland og England. Foto: Ingrid Holm Finseth/Nexans

Statnett kommer til å få rask respons når de skal sjekke om noen er interessert i å anlegge og stå for driften av fiber parallelt med de nye strømkablene til Tyskland og England.

Digi.no får bekreftelse fra én storspiller at det er aktuelt å vurdere et slikt opplegg.

Og ifølge datasenter-lobbyistene i Agder-fylkene er det flere som vil være med.

Les mer: Statnett åpner for utenlandsfiber, men tar ikke regningen selv

Må bygge for å konkurrere

– Vi vil se på dette som et forretningsmessig konsept. Å være med på å drifte slike fiberforbindelser er en naturlig forlengelse av vår datasenter-virksomhet, sier administrerende direktør Knut Molaug ved Green Mountain Datacentre i Rogaland.

Han opplyser til digi.no at selskapet har kontakt med flere infrastrukturfond i Europa som vurderer slike investeringer.

– Hvorfor er dere interessert i dette?

– Datatrafikken øker hele tiden, og Norge trenger mer kapasitet hvis vi skal være med i konkurransen om denne industrien, svarer Molaug.

I Agder-fylkene har begge fylkeskommunene og kommunene dannet en politisk gruppering som under banneret "Regionplan Agder" jobber med blant annet å legge til rette for datasentre og god fiberkapasitet med utlandet.

Her opplyser prosjektleder for Grønne datasentre Trond S. Kristiansen at flere virksomheter flagger sin iver etter å se på mulighetene.

– Det er store aktører som er kommet på banen, og nå håper vi at det viser seg å bli tilstrekkelig med ressurser til at dette kan realiseres, sier Kristiansen til digi.no.

Bakgrunnen for Regionplan Agders engasjement er at mye av kraftutvekslingen skjer herfra, uten at distriktet for noe særlig igjen for de store investeringene som Statnett gjør her.

– Kraftoverskuddet øker, og da ligger vi strategisk til for å gjøre butikk av strømmen, sier prosjektlederen.

Les også: Krav til avgift kan bremse utbygging

Prosjektleder Trond S. Kristiansen i den politiske lobbygruppen Regionplan Agder. Bilde: Pressefoto

Delte meninger

Det er foreløpig delte meninger om hvem som bør være med på driften av sjøfiber til Tyskland og England.

I dag er "alle" enige om at prisen på datatrafikk i stamnettet er for dyrt fordi et par aktører nærmest kan diktere prisen.

I praksis er det snakk om at Broadnet og spesielt Telenor dominerer markedet. Flere aktører vil øke konkurransen og kan gi lavere priser.

Men er det aktuelt å prøve å holde de to utenfor disse fiberprosjektene?

Nei.

– På en forbindelse fra Sørlandet til Frankfurt via Oslo i dag ligger 75 prosent av kostnadene innenlands. Med et alternativ uavhengig av Telenor og Broadnet kan vi koble oss på direkte til en lavere kostnad. Men vi vil ikke forsøke å holde disse unna som deltakere i prosjektene. Hovedmålet er flere, raskere og rimeligere forbindelser, sier prosjektleder Kristiansen i Agder.

Rogaland mener at storspillerne ikke vil være et hinder for å gi mer konkurranse og lavere priser.

– Det er ikke noe poeng å holde Telenor unna. Poenget er å få en bedre konkurranse i dette markedet, og da er det naturlig at slike aktører kommer inn som deleiere, sier Molaug til digi.no.

Litt bakgrunn: – Taper kunder på feil og kostbar fiber

Green Mountain Data Centre, Rennesøy, Rogaland.
Adm. dir. Knut Molaug ved Green Mountain Data Centre er interessert i å vurdere drift av fiberforbindelse til kontinentet og England som en ny forretningsvirksomhet. Bilde: Espen Zachariassen

Usikre kostnader

Kostnadene er foreløpig usikre.

– Vi må få mer informasjon på bordet før vi kan komme med en slik vurdering, sier Green Mountain-sjefen.

I en rapport for Statnett mener analyseselskapet Nexia at lønnsomheten for fiber sammen med kraftkabler til utlandet er lav.

– Vi mener at dette er økonomisk mer interessant enn den rapporten forespeiler, sier prosjektleder Kristiansen i Agder.

Så du denne? Dette gir mindre avlytting av e-post. Og Norge er først i verden

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.