Datatilsynet vil stoppe advokater på piratjakt

Advokatfirmaet Simonsen bruker selv ulovlige metoder, mener Datatilsynet.

Datatilsynet vil stoppe advokater på piratjakt

Advokatfirmaet Simonsen bruker selv ulovlige metoder, mener Datatilsynet.

Oslo (NTB): Datatilsynet vurderer om det er mulig å stanse den private jakten på nettpirater som advokatfirmaet Simonsen bedriver.

Advokatfirmaet har sendt brev til en rekke av landets internettleverandører med beskjed om at abonnentene mistenkes for å bedrive ulovlig fildeling av norsk film og musikk på nettet. Nettleverandørene blir bedt om å videresende en egenerklæring til sine kunder.

Nå mener Datatilsynet at det kan være ulovlig hvis internettleverandørene videresender erkjennelsesbrevet fra Simonsen til de angivelige piratene, skriver Aftenposten.

- Advokatfirmaet kan nå miste muligheten til å gjøre denne typen fremstøt i framtiden. Hvis det er mulig for oss å stoppe dem, vil vi høyst sannsynlig gå inn, sier avdelingsdirektør Knut B. Kaspersen i Datatilsynet.

Advokatfirmaet Simonsen overvåker fildelingstjenester på nettet og registrerer norske IP-adresser som advokatene mener har blitt benyttet til ulovlig deling av film og musikk. Simonsen har hittil registrert 316 IP-adresser, men kjenner ikke identiteten til brukerne som har benyttet adressene. Politiet har av ressurshensyn avslått å jakte på de mistenkte piratene.

Som en løsning har derfor Simonsen begynt å sende brev til nettleverandørene, med beskjed om at brevet skal videresendes til abonnentene. Abonnentene må skrive under på at de lover å ikke dele filer ulovlig mer.

Advokatfirmaet har konsesjon til å bedrive overvåking på nettet, men konsesjonen slår fast at en IP-adresse ikke er nok til å identifisere en nettbruker. En slik adresse kan skjule alt fra én enkelt person til en hel bedrift.

    Les også:

Til toppen