DEBATT

Flere kvinner til tech!

Hvorfor velger kvinner bort IT? Det må vi finne ut av. Raskt.

Save Asmervik er konernsjef i Webstep.
Save Asmervik er konernsjef i Webstep. Foto: LYKT Foto og Film
Save Asmervik, konsernsjef i Webstep
30. okt. 2021 - 06:00

Kvinnene taper, samfunnet taper, og norske selskaper taper på at kvinner velger bort IT- og teknologifag. Teknologer, ingeniører og realister er etterspurt, men kvinnene lar seg likevel vanskelig lokke til vår bransje. Det må vi selv ta ansvar for. Det er vår jobb å knekke kvinnekoden. 

Kompetansemangel

NHO, NITO og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering forsøker å få flere jenter til å søke teknologiutdanning. I Webstep støtter vi dette initiativet 100 prosent. Ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse trenger Norge 40.000 flere sysselsatte med IKT-utdanning innen 2030. Skal vi lykkes med digital omstilling, må IT-bransjen tiltrekke seg Norges smarteste hoder. 

Guro Rørvik, leder for Nasjonalt senter for realfagsrekruttering (NSR) ved NTNU.
Les også

Mener vi utdanner for få: – Viktig å løfte frem at IT ikke bare er å kode dagen lang

Inspirerende rollemodeller

3. november inviterer vi til Jenter og teknologi-dag hos Webstep i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Initiativet kommer fra NHO, og målet er å øke kvinneandelen i teknologifagene på alle nivåer i utdanningssystemet. Våre kvinnelige rollemodeller er sentrale i arbeidet. De skal både inspirere og veilede jenter i 9.-10.-klasse gjennom praktiske oppgaver, spennende kundecase og konkurranser. Bedriftsbesøket hos oss skal gi deltakerne en forsmak på hvordan det er å jobbe med teknologi.

Snakk mindre om teknologi

Tradisjonelt har det vært vanskelig å trekke kvinner til IT. Jeg tror er det viktig å synliggjøre kvinner som trives og gjør det bra i næringen. I tillegg må vi kanskje snakke mindre om teknologi og mer om verdien av den for å få flere jenter til å velge teknologifag. Det burde være enkelt når digitaliseringen skyter fart på nær sagt alle områder og IT-bransjen blir stadig mer sentral for å løse de store oppgavene i samfunnet: helsesektoren, matproduksjon, eldrebølgen, forurensning og klimautfordringer. Listen er lang.

IT handler om mer enn koding

IT-bransjen handler om så mye mer enn koding. Det handler også om å like kommunikasjon og trives med innovasjon. Det handler om å løse store og små utfordringer – og være med på å utvikle morgendagen. Skal vi lykkes i å utvikle inkluderende, bærekraftige og konkurransedyktige løsninger, trenger vi flere jenter på laget. Flere kvinner som velger tech-relaterte fag bidrar til nye ideer, et videre perspektiv og bedre løsninger. 

Alternativet er at store deler av den kvinnelige befolkningen står uten innflytelse i utformingen av nye teknologiske løsninger som kommer til å bestemme over deres liv. Det har vi ikke råd til.

Mozhgan Tavakolifard etter en panelsamtale ved The Conduit om finansiell sikkerhet for selvstendig næringsdrivende kvinner, arrangert av Euro Nordic Funding Alliance.
Les også

KI-ekspert: Mener 90 prosent av selskaper bare eksperimenterer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.