IT-BRANSJEN

Ikke tid til å bremse nå – digitaliseringen må fortsette

− Fortsetter trenden fra første kvartal kan det bety at timeprisene vil falle. Men det er ingen grunn til å bremse, skriver Morten Edler Bay i dette innlegget.

− Det er lenge siden IT-bransjen opplevde usikre tider, skriver Morten Edler Bay i dette innlegget.
− Det er lenge siden IT-bransjen opplevde usikre tider, skriver Morten Edler Bay i dette innlegget. Foto: Raymond Engmark / emagine
Morten Edler Bay, Country Manager, emagine
19. mai 2023 - 16:00

Jeg har opplevd et kvartal som har vært avventende, men det er ingen grunn til å bremse opp nå. Likevel har jeg flere åpne spørsmål enn svar etter de tre første månedene av 2023.

emagine er et selskap som tar pulsen på konsulentbransjen. Vi sitter midt i et kjempenettverk av konsulentselskaper. Siden nyttårsrakettene gikk til himmels har vi sett en viss nedkjøling i IT-bransjen.

Konsulentmarkedet endret seg fra starten av 2023.

Hvem holder stand?

Som et eksempel mottok vi forespørsel om fem Java-utviklere i april. Denne ekspertisen er høyt etterspurt, og det er vanligvis få ledige ressurser i markedet.

I forrige kvartal endret det seg, og til fem roller fikk vi 60 ledige kandidater fra nettverket vårt. 50 var høy kvalifiserte og relevante.

Det er sjelden kost!

Men hvor lenge det vil være sånn? Konsulenthusene er velbergede etter gode år, men hvem holder stand? Hva vil endre trenden?

Selv med avventende kunder og konsulenter på benkene stopper ikke behovet for digitaliseringen.

Heldigvis har vi i emagine merket mindre til nedgangen enn mange andre. Vi har en diversifisert kundemiks, og har ikke lagt alle eggene i én kurv.

OSLO 20240410Digital EuropeDigitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Les også

Ber offentlig sektor sørge for at enpersonsforetak ikke ekskluderes

Prosjektledere og utviklere dominerer

I forrige kvartal fikk jeg intern statistikk fra fjoråret, om hvilke kompetanser og roller som var mest etterspurte blant kundene våre. Igjen er det de to store rollene som prosjektledere og utviklere som kommer øverst på kundenes ønskeliste.

  • 27 prosent av alle forespørsler gjaldt prosjektledere
  • Utviklere stod for 30 prosent av forespørslene

Fra 2021 til 2022 hadde andelen forespørsler etter IT-arkitekter gått ned med 50 prosent.

I 2022 opplevde emagine en total økning av kundeforespørsler på hele 66 prosent, tross krig i Europa, så fjoråret var solid.

Kan påvirke konsulentprisene

Inflasjonen er den høyeste siden 80-tallet, skrev Rogalands avis i en artikkel i februar. Renter og priser er på vei opp og har vært en faktor i nedbremsingen av økonomien.

Jeg er såpass gammel at jeg kan huske 1988, og heldigvis er det lang vei til en utlånsrente på 18 prosent.

I en 30 års periode fra 1990 har inflasjonen ligget kontrollert på gjennomsnittet 2,2 prosent. Men siden 2021 har konsumprisindeksen økt voldsomt. Det merkes hos både bedrifter og privatpersoner. Det er dyrere å låne, leie og gjøre innkjøp − også i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det har ikke vært en tilsvarende en til en prisstigning for konsulentytelser i samme periode. Men også i vår bransje følger prisene i takt med etterspørsel og tilbud.

Hvis tilbudet forblir større enn etterspørselen kan det bety at timeprisene vil falle.

Stina Korsbøen, IT-direktør for Kommersielle forretningstjenester.
Les også

De klarte det få andre har klart: En IT-ledergruppe med flest kvinner

Etterslepet og behovet vil øke

Det er lenge siden IT-bransjen opplevde usikre tider.

Jeg kan knapt huske en tilsvarende situasjon. Vi skal nok helt tilbake til 2008, og siden den korreksjonen har jo digitaliseringen gått på steroider.

Behovet for digitalisering har aldri vært større i sivilsamfunnet, i sykehussektoren, for brukerne av digitale offentlige tjenester, i skatte- og pensjonsadministrasjon, i finansindustrien, og ikke minst i infrastrukturen, til energi, veier og baner. Det krever flere hender og kloke hoder.

Jeg kan ikke se for meg at modernisering i digitale offentlige tjenester kan stoppe opp. Nei, heller akselerere.

Økt behov for digitalisering i offentlig sektor bør påvirke de viktige sakene som diskuteres på alle plan for tiden.

De store politiske debattene om innleie av eksperter og rammebetingelsene til konsulentbransjen må orientere seg til virkelighetens behov. For etterslepet i digitaliseringen og behovet for IT-ekspertise vil fortsatt øke i alle sektorer.

Løsningen er innleie

Offentlige etater er avhengig av at de får tilført IT-kompetanse de selv ikke kan dekke med faste ansettelser. Mitt råd er at politikere bruker realøkonomisk analyser, spør sine egne fagetater, lytter til IKT faglige organisasjoner og bruker sunn fornuft.

Derfor forutsetter jeg at innleie av IKT eksperter i det offentlige fortsetter.

Når staten trenger spesialister i en tidsbegrenset periode, er løsningen innleie av eksperter. Da kan staten bruke sine penger smidig når de skal digitalisere og fornye IT-verktøy til gavn for hele samfunnet og ulike sektorer. For deg og meg.

Venstres Alfred Bjørlo forventer at regjeringen rydder opp, og gir klar beskjed til oppdragsgivere at de ikke må kutte kontrakter med enkeltpersonforetak. <span style="font-style: italic; color: rgb(75 85 99/var(--tw-text-opacity)); font-size: 0.875rem;">Foto: Ole Berg-Rusten</span>
Les også

Full forvirring: Mener misforståelser kan koste tusener av IT-folk jobben

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.