DEBATT

Med en plan kunne eksamenskaoset vært unngått

Noen timer med forberedelse kunne sørget for at elevene slapp uvissheten rundt eksamen.

Kronikkforfatteren: Modar Ismail, som er teamleder beredskap og øvelser i Defendable.
Kronikkforfatteren: Modar Ismail, som er teamleder beredskap og øvelser i Defendable. Foto: Defendable
Modar Ismail i Defendable
26. mai 2023 - 13:10

De store problemene med eksamensavviklinger over hele landet har fått mye oppmerksomhet de siste dagene. «En varslet katastrofe», uttalte Helle Christian Nyhuus, leder av Norske Lektorlag. Andre har etterspurt bedre beredskap.

Når en forstyrrelse av dette kaliberet oppstår, vil beredskapsplaner være en skrøpelig krykke i møte med kaoset. Vi trenger noe mer enn det.

Hadde det imidlertid eksistert gode kontinuitetsplaner med tiltak som sørger for kontinuerlig drift av kritiske leveranser, altså det man på godt norsk kaller alternative løsninger, kunne alt dette kaoset muligens vært unngått. Det stilles krav om at alle virksomheter under Kunnskapsdepartementet har kontinuitetsplaner. 

Uavhengig av hva som var den konkrete bakenforliggende årsaken, viser situasjonen én ting helt tydelig: Norske virksomheter må bli bedre til å planlegge for at ting går galt. Det trenger ikke være et ondsinnet angrep. Driftsavbrudd og feil kan også ha alvorlige konsekvenser som det må planlegges for.

Norske virksomheter må ha høyere beredskap

I disse dager snakkes det mye om beredskap, og det med god grunn. En fersk rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) viser til at norske virksomheter må forberede seg bedre og ha høyere beredskap.

– Beredskapen må bygges før krisen inntreffer, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm.

Jeg tør å påstå at beredskapsplaner ikke er tilstrekkelig. Beredskapsplaner har tradisjonelt fokusert primært på umiddelbar respons på spesifikke hendelser. Disse planene gir detaljerte retningslinjer for identifisering, vurdering og respons i sanntid på hendelser som dataangrep, brann eller naturkatastrofer. Men de sier ikke noe om hvordan du skal fortsette å levere. De fleste virksomheter er helt avhengige av å opprettholde driften, også mens en krise håndteres.

Det er her kontinuitetsplanene kommer inn. De har en mer helhetlig og omfattende tilnærming til krisehåndtering og skal gjøre at du kan fortsette å levere det du skal, med fokus på å gjenoppta normaldrift så raskt som mulig.

Alle virksomheter er avhengige av spesifikke kritiske ressurser og eksterne leverandører for å opprettholde sin drift. Hvis disse blir utilgjengelige, kan det være vanskelig å levere det man skal – uansett om det er en nasjonal eksamen eller en nettbutikk.

Tidligere NSM-direktør Sofie Nystrøm vurderte risikoen ved lånt som håndterbar, og antok at NSMs budsjetter uansett ville øke.
Les også

Var villige til å kutte årsverk for å håndtere lånerisiko

Forskjellen mellom en ripe i lakken og store tap

Selv om beredskapsplaner og kontinuitetsplaner ofte brukes om hverandre, har de ulike formål innen krisehåndtering. Den ene utelukker ikke den andre, men de utfyller hverandre. Når det er sagt, er det kontinuitetsplanen din som sørger for at «butikken» fortsetter å levere, til tross for forstyrrelser.

Med den økende kompleksiteten og uforutsigbarheten som dagens samfunn innebærer, hvor vi forventer, eller nærmest krever, tilgjengelighet 24/7 i kombinasjon med nulltoleranse for nedetid, er kontinuitetsplaner en strategisk nødvendighet for å sikre overlevelse, blomstre i motgang og komme styrket ut av utfordringer. For mange vil proaktivt sikkerhetsarbeid utgjøre forskjellen mellom en ripe i lakken og store tap.

Bruk fredstiden til å forberede dere, alt annet vil være reaktivt.

Markedet for cyberforsikring har endret seg mye på de snart ti årene det har blitt tilbudt i det norske markedet, skriver Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea, i denne kronikken.
Les også

Håpet er at flere bruker cyberforsikringen når uhellet er ute

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.