Det er tydelig at Nkom, som har ansvaret for konkurransen på telemarkedet i Norge gjennom sin statsfinansierte drift, ikke synes det er noe problem å subsidiere den konferansen de holder, som konkurrerer med private aktører. De synes heller ikke det er et problem at de gjennom konkurransen gir aktiv dødshjelp til private aktører som prøver å selge den samme tjenesten.
Faktum er at Norge i mange år har hatt to fantastiske telekom-medier (Telecom Revy og Inside Telecom), som ikke bare har dekket det norske telemarkedet, men også dekket det som skjer internasjonalt.
I tillegg til den daglige dekningen har de to aktørene også holdt en rekke konferanser som har tiltrukket flere hundre mennesker. Tenk bare på hvor mange som har vært på Telecruise og hvilken innsikt og opplevelser det har gitt deltakerne opp gjennom årene. Jeg kan forstå at den ansatte i Nkom synes det er morsommere å arrangere konferanser enn å forholde seg kritisk til det regulatoriske arbeidet de historisk har gjort.
Disse mediene blir med internasjonale øyne vurdert blant de beste i denne bransjen. Dette er en påstand jeg tør komme med etter 27 år i denne bransjen og som leder av et selskap som med suksess leverer ekspertkunnskap globalt og som daglig blir sitert på alle kontinenter.
Det kan ta 20 år å sikre mobilnettet. Nå vil Nkom ha opp farta
Gamle Sovjetunionen
Når jeg leser forsvaret fra Nkom, får det meg til å tenke på gamle Sovjetunionen, alternativt på Kina, hvor myndighetene vil kontrollere alt, inkludert hvordan folk praktiserer sin religion. Kanskje Nkom bør vurdere hvilke deler av virksomheten deres som kan legges ned, og de bør se om det ikke er mulig å redusere rollen deres til et frekvens- og telefonnummerforvaltningskontor.
Vi er mange som gjennom årene har kritisert Nkom og det arbeidet de har gjort på en rekke områder. Jeg kan ikke huske at Nkom noen gang har kritisert sitt eget arbeid, enn si innrømmet at de har tatt feil når det gjaldt sine analyse og konklusjoner. Begrepet regulatory impact assessment (reguleringskonsekvensutredning) er et kjent reguleringsverktøy, men ikke et verktøy Nkom bruker i sitt arbeid.
Bak lukkede dører
En godt tilfelle, som vi har dekket i detalj, er rollen Nkom tok på seg i Berec i forbindelse med utformingen av nettnøytralitetsreglene i Europa. Det var den prosessen der Berec kjempet for åpenhet og hvor en ansatt fra Nkom inviterte en rekke eksperter sponset av Google til å hjelpe til med arbeidet.
Det hele foregikk naturligvis bak lukkede dører, og uten at folk som oss kunne få tilgang til møtereferater og andre dokumenter. Vi måtte bruke brutale verktøy for å skape den åpenheten Berec og Nkom kjempet imot. Heldigvis lyktes vi etter flere måneder med å skape den åpenheten som vi naturligvis hadde rett på.
Når jeg ser på Norge og nettnøytralitetsreglene som er innført, er det tydelig at de ikke har hatt den positive effekten som Nkom og vennene deres i Big tech trodde de ville. Faktisk har de bidratt til å utvide og sementere markedsposisjonen som Big tech har i Norge og i Europa på bekostning av telekom- og mediebransjen.
I 2023 har vi med utgangspunkt i det engelske markedet gjort en analyse av de negative effektene nettnøytralitetsreguleringen har på markedet. Den engelske regulatoren Ofcom har gjort en lignende analyse, og i fjor valgte de å fjerne deler av nettnøytralitetsreglene som var blitt pålagt dem av EU gjennom arbeidet der Nkom hadde en sentral rolle i Berec.
Leder for ekspertgruppe mener alle kan gå i svindelfella
Overkapitaliserte energiselskaper
Jeg er sikker på at Nkom vil hevde at det er deres arbeid som har sikret nordmenn tilgang til fantastisk fiber og noe av den beste mobile infrastrukturen i verden. Det er ikke tilfelle. Det norske fibermarkedet er drevet av noen overkapitaliserte energiselskaper som ikke har avkastningskrav på samme måte som vanlige teleselskaper. På mobilområdet har de norske operatørene, i motsetning til operatører andre steder i Europa, klart å holde ARPU oppe og gjør derfor noen store investeringer i moderne infrastruktur.
Det er bra at Nkom vil følge med på hva som skjer rundt hjørnet. Så vidt jeg vet reiser de mye rundt i verden for å hente inspirasjon. Neste gang blir det nok til Mobile World Congress i Barcelona, hvor det er ganske mange Nkom-folk hvert år. Man får ikke innblikk i fremtiden ved å invitere naboen, man må ut i den store verden som oss andre og se hva som skjer for å bli inspirert.
Nkom kan og må også delta i debatten når private aktører lager arrangementer. Et Nkom-arrangement er i regi av Nkom, og det er Nkom som setter dagsorden. Det er nok en grunn til at jeg, som er kritisk til Nkom, har har holdt og holder foredrag på mange arrangementer i Norge, men aldri på et Nkom-arrangement.
Finansiert av den norske stat
Fakta er at Nkom ikke har tilført noe nytt til konferansemarkedet, de har kopiert det andre produserer, markedsfører og selger. Det hele skjer selvsagt ved hjelp av tilskudd fra driften, som er finansiert av den norske stat. Det er litt tankevekkende at en myndighet som har ansvar for konkurranse i telemarkedet, bruker skattebetalernes penger til å vri konkurransen i mediemarkedet i Norge.
Synet Nkom har på sin egen rolle i Norge, hører hjemme i det gamle Sovjetunionen eller i land som Kina, hvor myndighetene ønsker å kontrollere alt. Neste steg er trolig at Nkom etablerer en MVNO eller en ISP som videreselger teletjenestene som andre selskaper produserer.
Hvis det er noen faktafeil i det jeg har skrevet her, må Nkom endelig si ifra.
Kraftig investerings-brems – tvilsomt om 5G-mål nås