SIKKERHET

Den nyeste Windows-oppdateringen har ødeleggende feil

8. juli 2019 - 11:53

Windows-oppdateringer er sjeldent hundre prosent problemfrie, og nå er det oppdaget en feil i den seneste oppdateringen som blant annet kan medføre sikkerhetsproblemer for folk som benytter seg av VPN-løsninger. Det melder blant andre Forbes.

I en nylig oppdatert melding på sine støttesider opplyser Microsoft at oppdatering KB4501375, som ble sluppet den 27. juni, har en feil som kan føre til at den såkalte Remote Access Connection Manager-tjenesten (RASMAN) slutter å fungere.

Håndterer VPN-oppkoblinger

RASMAN er tjenesten som håndterer hvordan PC-en kobler seg opp på Internett gjennom tjenester som blant annet VPN (virtuelt privat nettverk) og andre typer eksterne oppkoblinger.

Ifølge Microsoft inntreffer feilen kun dersom VPN-profilen er konfigurert som «always on» (alltid på), og rammer ikke manuelle VPN-profiler- eller oppkoblinger.

Mange brukere, spesielt i bedriftsmiljøer, benytter imidlertid førstnevnte, og derfor er feilen verdt å ta på alvor – særlig med tanke på den enorme Windows 10-brukerbasen.

Slipper fiks i slutten av måneden

Det finnes en midlertidig fiks for problemet av teknisk art som innebærer å endre noen av gruppepolicy- og registernøkkelverdiene, men Microsoft skriver at de jobber med å reparere feilen og vil komme med en endelig fiks i slutten av juli måned.

VPN-tunneler er et svært populært personvernverktøy som i de fleste tilfeller fungerer effektivt, men som også har sine egne sikkerhetsutfordringer.

Som digi.no meldte i april i år er det for eksempel funnet sårbarheter i en rekke VPN-applikasjoner som innebærer at applikasjonene lagrer informasjonskapsler ukryptert. Mange gratis VPN-apper er heller ikke til å stole på.

Les også: Vil du bruke Netflix fra et annet land? Disse VPN-tjenestene blir ikke blokkert »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.