MICROSOFT

Denne kjente appen forsvinner nå fra Windows – etter nesten 30 år

Microsoft har bekreftet at Wordpad er ved veis ende.

WordPad er en av Windows' gamle travere, men nå er det omsider slutt for den kjente tekstapplikasjonen.
WordPad er en av Windows' gamle travere, men nå er det omsider slutt for den kjente tekstapplikasjonen. Bilde: Digi.no/skjermdump
5. sep. 2023 - 20:58

Wordpad er et navn de fleste Windows-brukere vil nikke gjenkjennende til. Det enkle tekstprogrammet har vært en integrert del av Microsofts operativsystem i snart 30 år, men nå er det omsider slutt.

Som blant andre The Verge rapporterer har Microsoft kunngjort at Wordpad vil bli pensjonert i en fremtidig Windows-versjon. Kunngjørelsen kom uten stor ståhei på Microsofts egne nettsider.

Anbefaler Notepad eller Word

– Wordpad blir ikke lenger oppdatert og vil bli fjernet i en fremtidig Windows-lansering. Vi anbefaler Microsoft Word for rike tekstdokumenter som .doc og .rtf og Windows Notepad for rene tekstdokumenter som .txt, skriver Microsoft i oppdateringen.

Svært mange virksomheter benytter seg av Outlook-klienten, som er del av Microsoft 365-pakken.
Les også

Kritisk sårbarhet i Outlook – lar seg utnytte selv uten å åpne e-posten

Wordpad er et enkelt tekstredigeringsprogram som er mer avansert enn Notepad, men mindre avansert enn Microsoft Word. Programmet ble først lansert som en del av Windows 95 i 1995, hvor det erstattet Microsoft Write, og har vært inkludert i samtlige Windows-versjonen siden.

Microsoft har ikke oppgitt en spesifikk grunn til at Wordpad forsvinner, og det er uvisst om det er manglende popularitet som er hovedgrunnen. Nettstedet Bleeping Computer spekulerer i om årsaken delvis kan være sikkerhetsrelatert, da en sårbarhet i Windows 10-versjonen av WordPad tidligere i år ble utnyttet av den beryktede Qbot-skadevaren.

Oppdaterte nylig Notepad

Microsofts kunngjøring kom for øvrig bare dager etter at selskapet meldte om oppdateringer av Notepad-appen. Oppdateringen omfatter blant annet en funksjon som automatisk lagrer arbeidet ditt, slik at man kan lukke programmet og fortsette senere der man slapp uten dialogvinduer.

I tillegg vil faner man tidligere har åpnet bli gjenopprettet, sammen med innhold og redigeringer som ikke er lagret i de åpnede fanene. Funksjonen kan slås av i innstillingsmenyen om man ønsker en ny start hver gang man åpner Notepad, sier Microsoft. Den er foreløpig kun tilgjengelig for deltakere i Windows Insider-ordningen.

Windows Copilot vil formodentlig endre måten man bruker Windows på ganske drastisk i tiden fremover.
Les også

Snart kan «alle» bli Windows-eksperter ved hjelp av kunstig intelligens

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.