IT-NORGE

Derfor måtte Atea-sjefen slutte

Ville bestemme for mye.

Lederstilen til Norgessjefen i Atea skapte enkelte interne konflikter som gikk utover de økonomiske resultatene.
Lederstilen til Norgessjefen i Atea skapte enkelte interne konflikter som gikk utover de økonomiske resultatene. Illustrasjonsfoto: Espen Zachariassen
24. apr. 2015 - 07:43

Fredag morgen er det allmøte i Atea Norge, der de ansatte får detaljene om den noe plutselige avskjeden til sin sjef.

I dette intervjuet snakker konsernsjef Steinar Sønsteby åpent om hvorfor han avsatte Norgessjef Dag Fodstad.

Etter at Fodstad fikk beskjeden i forrige uke, ble nyheten kjent torsdag. Selv oppgir han at konsernsjefen ikke var fornøyd med resultatene Fodstad har oppnådd.

Sentral styring

Sønsteby bekrefter dette, men tegner også et mer detaljert bilde:

– Min beslutning er basert på den måten Dag har ledet og strukturert selskapet på, med for tung sentralisering. Jeg mener at det har ført til negativ vekst de siste kvartalene. Det går ikke på ham som person, og det er ikke snakk om en konflikt. Jeg har stor respekt for Dags styrker, sier han til digi.no

– Jeg har snakket med ham om dette, og han forstår det jeg sier. Dag er ikke enig og skulle ønsket seg mer tid.

Så du denne? Ny sjef for IT-bransjen

For mye makt

– Hva er kjernen i problemene med lederstilen?

– I Atea har vi utviklet en kultur over mange år med ekstremt desentraliserte beslutninger, langt ut i organisasjonen. Det henger nøye sammen med at vi er spredt på mange kontorer - 25 av dem bare i Norge. For at det skal gå rundt, mener jeg at beslutningene må tas av dem som berøres av avgjørelsene, forklarer konsernsjefen.

Konsernsjef Steinar Sønsteby tar selv rollen som sjef for Atea Norge og holder allmøte med de ansatte fredag morgen. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Konsernsjef Steinar Sønsteby tar selv rollen som sjef for Atea Norge og holder allmøte med de ansatte fredag morgen. Bilde: Espen Zachariassen

Tungrodd

Her har Norgessjefen havnet i en kulturkonflikt:

– Dag har satt seg på toppen av for mange av de beslutningene. Det har skapt en for tungrodd struktur, siden han befinner seg for langt unna det punktet der beslutningen treffer, sier Sønsteby.

Han gir uttrykk for at flere forsøk på å komme til faglig enighet om lederstilen ikke har ført frem.

– Det ligger i Dags legning å være involvert i detaljene, men i en så stor organisasjon har det blitt for mye, er ordene Sønsteby bruker.

– Hva slags klinsjer har dere måttet tåle underveis i denne prosessen?

– Jeg vil ikke kalle det klinsjer, men vi har hatt samtaler om temaet. Og vi er uenige, og da må jeg ta ansvaret for situasjonen, sier Sønsteby.

Les også: Viju danket ut Atea

Måtte gjøres

Bildet som tegnes er at regionene i Atea Norge er vant til å gå mye for egen maskin ute i organisasjonen. Fodstad kommer på banen med en mer sentralisert lederstil, og det har bidratt til interne konflikter. Konsekvensen er dårligere tall i regnskapet.

Sønsteby ønsker ikke å gå i detaljer på hvordan saken faktisk har påvirket de ansatte og stemningen i den norske delen av konsernet.

– Det skal jeg la være å kommentere på, annet enn at jeg mener at det var nødvendig å gjennomføre en endring, sier han.

Dag Fodstad kjenner seg ikke igjen den fremstillingen som konsernsjefen gir av lederkonflikten i Atea Norge. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Dag Fodstad kjenner seg ikke igjen den fremstillingen som konsernsjefen gir av lederkonflikten i Atea Norge. Bilde: Per Ervland

Sluttpakke

– Jeg forstår at Dag er lei seg og håper at vi med tiden kan ta opp igjen den gode kontakten vi har hatt i alle disse årene, legger han til. De har jobbet sammen i Atea i 15 år, minus en periode Sønsteby var utenfor selskapet.

Den avgåtte Norgessjefen er ikke enig i den fremstillingen Sønsteby gir.

– Steinar og jeg er nok forskjellige med hensyn til lederstil. Sentralisert lederstil er jeg mer undrende til, kommenterer Fodtad overfor digi.no.

Han får med seg en sluttpakke med ukjent innhold og er på leting etter ny jobb.

Les også: Ubåtbunker ble datasenter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.