IT-POLITIKK

Det skal opprettes 120 nye IKT-studieplasser fremover 

Studentene på de populære informatikk-linjene til Universitetet i Oslo tilbringer mye av tiden sin her, i Ole Johan Dahls hus i Forskningsparken. Illustrasjonsfoto.
Studentene på de populære informatikk-linjene til Universitetet i Oslo tilbringer mye av tiden sin her, i Ole Johan Dahls hus i Forskningsparken. Illustrasjonsfoto. Foto: Wikimedia Commons
8. juli 2019 - 11:53 | Endret 8. juli 2019 - 14:39

Det blir 30 nye IKT-studieplasser fra høsten av. Til sammen blir det 120 nye plasser ved fire universiteter og høyskoler når tilbudet er ferdig opptrappet. De nye plassene kommer ved Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Bergen og Høgskolen i Molde.

– God IKT-kompetanse til arbeidslivet er viktig for framtidig konkurranseevne og innovasjon. Nå kommer det 30 studieplasser til og de går til institusjoner på Sør- og Vestlandet. 

– Plassene vil bidra til at privat og offentlig arbeidsliv i regionene får raskere og bedre tilgang på IKT-kompetanse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

1.500 nye plasser

Siden 2016 har det blitt opprettet 1 500 nye studieplasser innenfor IKT-fag.

– Vi mener at det helt nødvendig med teknologiløft innen forskning og høyere utdanning, og Regjeringens teknologiløft må gi 5 000 nye IKT-studieplasser, sier leder Ole Marius Svendsen for  NITO studentene til digi.no og fortsetter:

–Det er en god start at Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er opptatt av god IKT-kompetanse til arbeidslivet.

– Så håper vi at Nybø ser behov for en helhetlig satsing og vil ha valuta for pengene. For å oppnå flere ingeniører og teknologer med IKT-bakgrunn, må det også satses penger på oppfølging, veiledning, praksis, utstyr og infrastruktur for undervisningsbyggene. 

– Da unngår vi frafall i studeniene. Det holder dessverre ikke å vedta kvalitet gjennom flere studieplasser. De tre-årige ingeniør- og teknologiutdanningene er underfinansierte,  så en satsing på flere studieplasser må også innebære en satsing på studiekvalitet og utstyr.

 

– Dråpe i havet

Både Abelia og IKT-Norge uttalte da tallene fra Samordna opptak var klare i april at regjeringen burde opprette enda flere studieplasser innenfor IT.

Begge organisasjonene mener det er behov for 1 000 nye studieplasser for å dekke behovet i årene fremover.

Direktør for næringspolitikk i IKT-Norge, Liv Freihow, savnet i april at regjeringen øremerket studieplassene for IT. Hun mente det er politisk ansvar at Norge har den IT-kompetansen som til enhver tid er nødvendig.

– 100 nye studieplasser er en dråpe i havet, sa Freihow til digi.no da

Søkertallene til IT har fortsatt å stige, mens antallet studieplasser har stått på stedet hvil.

Faktisk viser anslaget for studieåret som begynner til høsten at det vil bli litt færre studieplasser for IT-studentene.

Det skjer samtidig som blant annet NHOs kompetansebarometer viser at det er stort behov for IT-kompetanse i norske bedrifter. I 2018 oppga nesten 30 prosent av NHO-bedriftene at de hadde behov for dataingeniører. 

digi.no skrev først at det blir 120 nye IKT-studieplasser allerede til høsten. Det stemmer ikke. 30 nye plasser kommer i høst, mens de resterende 90 kommer når tilbudet er ferdig opptrappet. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.