OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Dette er macOS Mojave

Et mørkt fargetema er blant nyhetene i macOS Mojave.
Et mørkt fargetema er blant nyhetene i macOS Mojave. Foto: Apple

På Apples utviklerkonferanse WWDC ble den nye versjonen av macOS kunngjort. Den heter macOS Mojave og byr på en del nevneverdige endringer.

Den nye versjonen kommer blant annet med en ny «Dark Mode», et nytt, mørkere fargetema til operativsystemet som skal bidra til å fremheve det brukergenererte innholdet på skjermen mens det øvrige innholdet forsvinner mer inn i bakgrunnen.

Den mørke modusen er bygget inn i alle de integrerte appene som Mail, Messages, Maps, Calendar og Photos, og i tillegg slipper Apple et programmeringsgrensesnitt som lar tredjepartsutviklere også bygge inn støtte i sine applikasjoner. Modusen kommer for øvrig også med en «Dynamic Desktop»-funksjon, som innebærer at temaet automatisk endrer seg  basert på tidspunktet på døgnet.

Den nye funksjonen Stacks tar seg automatisk av filorganisering for et ryddig skrivebord. Foto: Apple

iOS-apper og ny Mac App Store

En annen nevneverdig nyhet er at flere av de nyttige iOS-appene nå kommer til macOS for første gang. Disse inkluderer News, Stocks, Voice Memos og Home, hvorav sistnevnte lar deg styre smarthjem-enhetene i Apples HomeKit-samling med Mac-en.

Med macOS Mojave kommer også en ny skrivebordsfunksjon kalt «Stacks», som sørger for å automatisk organisere filer inn i grupper basert på filtype via et enkelt høyreklikkvalg i skrivebordet. Funksjonen kan konfigureres slik at man velge å sortere filene basert på andre faktorer som dato og «tags».

Ellers blir «Finder»-funksjonen oppgradert med en ny galleri-modus som lar deg lete gjennom filer på en visuell måte via store forhåndsvisninger i vinduet, og forhåndsvisningene vil dessuten nå gi deg alle metadataene til filene. Som på iOS-plattformen får Apples FaceTime-tjeneste støtte for gruppesamtaler.

Mac App Store oppgraderes med blant annet ny Discover-fane. Foto: Apple

Samtidig med macOS Mojave lanserer Apple for øvrig også en helt ny utgave av Mac App Store. I likhet med den nye iOS-butikken som bla lansert i fjor får nye Mac App Store en ny Discover-fane som gir deg oversikt over hva som er populært og som fremhever nye og oppdaterte apper. I tillegg finner man også forhåndsvisninger av applikasjoner i form av videoer som autoavspilles, slik at man kan se appen i aksjon før man laster den ned.

Nye Mac App Store kommer også med et knippe nye faner som gir deg anbefalinger og informasjon om apper innen fire bestemte kategorier; «Create», «Work», «Play» og «Develop». Dette skal altså gjøre det lettere å finne frem til nyttige apper man trenger.

macOS Mojave skal bli tilgjengelig i en åpen betautgave for Mac-brukere senere denne måneden, og er allerede tilgjengelig i forhåndsutgave for utviklere. Den endelige versjonen skal komme til høsten, og da lanseres også den nye versjonen av Mac App Store. Mer informasjon finner du hos Apple.

Les også: Apple har lansert iOS 12 – dette er nytt »

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.