UTVIDET VIRKELIGHET

Dette er verdens første «utvidet virkelighet»-laptop

«Spacetop» er noe utenom det vanlige.

Det seneste fremstøtet innen utvidet virkelighet, Spacetop-laptopen, skal gi deg en stor virtuell skjerm å jobbe på.
Det seneste fremstøtet innen utvidet virkelighet, Spacetop-laptopen, skal gi deg en stor virtuell skjerm å jobbe på. Foto: Sightful
23. mai 2023 - 12:43

Såkalt «utvidet virkelighet», som i grove trekk handler om grensesnitt basert på sammensmeltning av virtuelle og virkelige elementer, er en teknologi med litt vekslende appell hos publikum. Nå prøver en bedrift seg på nytt, med et heller spenstig produkt.

«Spacetop» er navnet på det som skal være verdens første «utvidet virkelighet»-laptop. Produktet er utviklet av en israelsk oppstartsbedrift ved navn Sightful, og omtalt av blant andre The Verge.

Spacetop er en kompakt bærbar PC som kommer med en tastaturdel, men i stedet for en fysisk skjerm kommer produktet med et par spesialdesignede briller som gir deg mulighet til å benytte en virtuell skjerm.

100-tommers virtuell skjerm

Den virtuelle skjermen som løsningen byr på måler hele 100 tommer, ifølge produsenten, noe som altså gir brukeren vesentlig mer plass å jobbe på enn det som er mulig med en vanlig skjerm.

Virtuelle skjermer som konsept er ikke akkurat nytt, og har blant annet blitt realisert med produkter som Microsofts Hololens eller Magic Leap, men dette skal altså være første gangen at teknologien kommer i et PC-format.

Lenovo Yoga book i9 tilhører en heller smal kategori av bærbare PC-er – i alle fall inntil andre produsenter eventuelt hiver seg på.
Les også

Denne bærbare PC-en kommer med to skjermer

Produsenten selv omtaler konseptet som et «bærbart hjemmekontor» som enkelt kan brukes overalt, og mens man er på farten. 

– Uten å være begrenset av 13-16-tommers skjermer som fører til endeløse faner, begravde applikasjoner og konstant bytting av vinduer, er Spacetop-brukere i stand til å fokusere med nøkkelapplikasjonene sine synlige og tilgjengelige til enhver tid, lagt over den virkelige verdenen, mens brukere fremdeles er til stede i den virkelige verden, heter det i pressemeldingen.

Utviklet av veteraner

Produsenten hevder at produktet skal kunne brukes sømløst og intuitivt, uten kompliserte bevegelseskommandoer, og uten dårlig integrert maskinvare eller programvare.

Ifølge Sightful er Spacetop utviklet av et team bestående av 60 eksperter innen datateknologi, inkludert veteraner fra Apple, Microsoft og Magic Leap. Selskapet skal ha sikret seg over 60 millioner dollar, over 600 millioner kroner, i investeringsmidler så langt.

Mange tenker på Mark Zuckerbergs metavers når de hører begrepet «utvidet virkelighet», men den nye AR-laptopen er ikke ment å være en del av dette. Snarere er det ment å være et produkt som folk kan benytte her og nå, og som kommer med et eget, proprietært, virtuelt rom.

Spacetop kommer i en kompakt pakke bestående av en tastaturdel og et par briller. <i>Foto: Sightful</i>
Spacetop kommer i en kompakt pakke bestående av en tastaturdel og et par briller. Foto: Sightful

Rent maskinvaremessig er Spacetop imidlertid ikke akkurat til å få bakoversveis av. På innsiden finner man en mobilprosessor av typen Snapdragon 865, 8 GB minne og 256 GB lagringsplass. Den kommer med to USB C-porter, en klikkbar pekeplate på tastaturet, og et videokonferansekamera med en oppløsning på 2560 x 1920 piksler.

Fem timers batteritid

Batteritiden er oppgitt til fem timer, som heller ikke er spesielt mye med tanke på at produktet markedsføres som et mobilt produkt.

En journalist fra nettstedet The Verge testet produktet og konkluderte med at ytelsen var mangelfull. Produsenten sier imidlertid at den første puljen med testenheter kun skal gå til folk som jobber på nettet, og ikke gamere eller videoredigerere.

Om man er interessert å prøve Spacetop kan man legge igjen kontaktinformasjon på produsentens hjemmeside for å motta oppdateringer om tilgjengelighet. Det er uvisst når produktet skal få en bredere lansering, og hva prisen blir.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Yngvar Ugland, forbrukerteknolog i DNB og divisjonsdirektør i New Tech Lab, har mange tanker om metaverset som en plattform for samhandling mellom mennesker. Dette forteller han om i en hel serie med kronikker som over de neste ukene blir tilgjengelige på Digi.
Les også

Metaverset er egentlig ikke noe nytt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.