VIRTUELL VIRKELIGHET

Disse hanskene skal ta deg inn i det nye, virtuelle internettet – slik fungerer de

«Metaversets» første maskinvareprodukt er avduket.

Metas nye VR-hansker skal gi brukere presise og realistiske fysiske tilbakemeldinger i VR-verdenen.
Metas nye VR-hansker skal gi brukere presise og realistiske fysiske tilbakemeldinger i VR-verdenen. Foto: Meta
17. nov. 2021 - 19:00

Samtidig med at Facebook nylig byttet navn på selskapet til Meta, kunngjorde de en ambisiøs satsing på noe de kaller «metaverset», en slags virtuell utgave av internett. Nå følger Meta opp med et nytt maskinvareprodukt til bruk i nettopp metaverset.

Det nye produktet, som ble avduket på Metas egne hjemmesider, er et par spesielle hansker som skal bidra til å gjøre den virtuelle verdenen til noe du kan ta og føle på.

Trykkluft

Hanskene, som er utviklet av Metas Reality Labs-avdeling, er utstyrt med teknologi som skal simulere fysisk berøring på en overbevisende måte – noe vi har sett eksempler på fra andre aktører tidligere – men denne gangen er ambisjonene skrudd betydelig opp.

Hanskene er utstyrt med massevis av aktuatorer som bruker trykkluft til å simulere den fysiske berøringen. Aktuatorene er laget av myke plastmaterialer som ikke produserer varme og styres ved hjelp av en såkalt mikrofluidisk brikke som finkontrollerer luftstrømmen.

Ifølge Meta er dette den første brikken i sitt slag i verden, som legger til rette for langt flere aktuatorer enn det som ville vært mulig å få til med elektroniske kretsløp. I tillegg gjør det produktet vesentlig lettere.

Utover dette opplyser Meta at hanskene er resultatet av flere års forskning innen flere disipliner, deriblant programvareløsninger designet for å kunne identifisere presist hvor hånden befinner seg i det virtuelle rommet. 

Meta har også utviklet programvare som brukes til å identifisere egenskapene til de virtuelle objektene, som vekt, overflate og hardhet, for å konvertere dette til mest mulig realistiske simuleringer.

Virtuelle rom

Ennå dreier det seg riktignok om en prototyp som er under utvikling, og det gjenstår mye arbeid før man har oppnådd ambisjonene. Flere detaljer om arbeidet kan du lese hos Reality Labs Research.

«Metaverset», som Meta først omtalte i september i år, beskrives som en slags virtuell versjon av internett som vil utviklet av mange forskjellige aktører – ikke bare Meta.

– Metaverset er et sett av virtuelle rom hvor du kan skape og utforske med andre mennesker som ikke befinner seg i det samme fysiske rommet som deg. Du vil være i stand til å være sammen med venner, arbeide, spille, lære, shoppe, skape og mer. Det handler ikke nødvendigvis om å tilbringe mer tid på nettet – det handler om å gjøre tiden du tilbringer der mer meningsfull, skriver Meta i sin omtale.

Enn så lenge er de tekniske detaljene omkring hvordan det hele skal fungere altså litt vage. Det understrekes at konseptet vil bestå av mange ulike produkter, hvorav noen trolig ikke vil bli fullt ut realisert før om 10-15 år, ifølge selskapet selv. 50 millioner dollar er allerede investert i forskning og utvikling av partnerskap.

Mer om visjonene for metaverset kan du lese om du på denne siden.

Et skilt utenfor hovedkvarterene til Facebook i California.
Les også

Facebook vil ansette 10.000 i EU-landene for å skape «metaverset»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.