MASKINVARE

Dobler båndbredden med PCI Express 5.0

Åpner for enda raskere grafikk- og nettverkskort.

PCI Express-sporene kommer i forskjellige størrelser, avhengig av hvor mange baner de støtter. De lengste har 16 baner, det korteste har bare én.
PCI Express-sporene kommer i forskjellige størrelser, avhengig av hvor mange baner de støtter. De lengste har 16 baner, det korteste har bare én. Foto: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mai 2019 - 12:57

Allerede før PCI Express (PCIe) 4.0 har rukket å bli særlig utbredt, er spesifikasjonen for femte generasjonen av dette 16 år gamle dataoverføringsgrensesnittet for PC-er og servere nå publisert av PCI-SIG

Den eneste virkelig store nyheten denne gangen er at overføringskapasiteten per bane er doblet, sammenlignet med 4.0-versjonen. 

32 GT/s

Kapasiteten til PCI Express avhenger av antallet banen sporet har. Dette varer mellom 1 og 16. Når kapasiteten nå økes fra 16 til 32 gigatransfers per sekund (GT/s), innebærer det at 4 gigabyte med data kan flyttes i hver retning per bane som PCIe-sporet støtter. 

Et spor med 16 baner (x16) vil dermed ha en total (dupleks) kapasitet på 128 gigabyte per sekund med PCIe 5.0. Dette er kapasitet som for eksempel framtidige grafikkort og nettverkskort vil kunne utnytte.

Overføringskapasiteten har blitt mangedoblet siden den aller første generasjonen av PCI-teknologien kom i 1992. <i>Bilde: PCI-SIG</i>
Overføringskapasiteten har blitt mangedoblet siden den aller første generasjonen av PCI-teknologien kom i 1992. Bilde: PCI-SIG

Som vanlig vil også den nye generasjonen av PCI Express være bakoverkompatibel med alle tidligere generasjoner av standarden. 

PCIe 4.0-spesifikasjonen ble utgitt i slutten av oktober 2017. Selv om en rekke maskinvareleverandører allerede er godt i gang med å implementere 5.0-versjonen, kan det fort ta et år eller to før PCIe 5.0 blir mer enn unntaksvis tilgjengelig.

Støtter PCIe 4.0: AMDs nye toppmodeller har 12 kjerner og kan kjøre 24 tråder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.