TWITTER

Elon Musk kan starte «AI-krig» mot Microsoft: – Tid for søksmål!

Musk truer med å saksøke Windows-giganten.

Twitter, her ved eier og toppsjef Elon Musk, fortsetter sin turbulente ferd, og nå er også giganten Microsoft involvert.
Twitter, her ved eier og toppsjef Elon Musk, fortsetter sin turbulente ferd, og nå er også giganten Microsoft involvert. Foto: Wikipedia/Public Domain
21. apr. 2023 - 16:00

Den mye omtalte Twitter-overtakelsen er nå et faktum, men det betyr ikke at dramaet er over av den grunn. Nå har det dukket opp nye komplikasjoner som har fått Elon Musk til å rette skytset mot Microsoft, rapporterer blant andre The Verge.

Saken dreier seg om at Microsoft nylig gjorde det klart at de nå har ekskludert Twitter fra sin egen annonseringsplattform Multi-platform – noe som har ergret Musk såpass mye at han nå truer med søksmål.

Mener Microsoft opptrådte ulovlig

Multi-platform er en Microsoft-tjeneste som bedrifter kan bruke til å administrere sin annonsevirksomhet og tilstedeværelse fra ett sted. Tjenesten støtter allerede flere av de største sosiale medieplattformene, som Facebook, Instagram og LinkedIn, men nå fjernes altså støtten for Twitter.

Fjerningen av støtten trer i kraft 25. april og innebærer at annonsører ikke lenger har tilgang til Twitter-kontoene sine via Microsoft-verktøyet. Det betyr igjen at de ikke kan opprette og administrere nye Twitter-meldinger og ikke lenger kan se tidligere meldinger på plattformen.

Nyheten falt ikke i god jord hos Musk, som nå slår tilbake mot Microsoft ved å hevde at selskapet har brukt Twitter-data til å trene chatboten ChatGPT på illegalt vis.

– De trente ulovlig med Twitter-data. Tid for søksmål, heter det i en melding Elon Musk publiserte på onsdag.

Meldingen er ikke spesielt informativ, og det er derfor ikke klart akkurat hva Musk sikter til og hvordan saken er relatert til Microsofts utestengning av Twitter.

Har begynt å ta betaling for API-tilgang

Microsoft har heller ikke kommentert saken i skrivende stund, så det er ikke offisielt bekreftet hvorfor selskapet velger å droppe Twitter. Flere medier har imidlertid pekt på at avgjørelsen trolig kommer av at Twitter nylig gjennomførte en endring som innebærer at plattformen heretter skal ta betalt for tilgang til API-en sin, altså programmeringsgrensesnittet.

Prisen for tilgang til API-en er ganske høy.  Som nettstedet Wired skrev forrige måned, ligger startprisen for Twitters API-tilgang på 42.000 dollar per måned, og ifølge dokumenter som nettstedet fikk innsyn i, vil denne prisen i praksis stenge ute de fleste aktører fra API-en. Tilgang til API-en har tidligere vært gratis.

Elon Musk var for øvrig en av grunnleggerne av OpenAI, selskapet som skapte ChatGPT-teknologien. Etter å ha sittet i styret forlot han selskapet i 2018, blant annet på grunn av uenigheter rundt AI-sikkerhet og retningen selskapet tok. Siden den gang har Musk distansert seg fra, og kritisert, OpenAIs tilnærming til kunstig intelligens.

Elon Musk varsler utvikling av en kunstig intelligens-tjeneste som skal konkurrere mot Microsoft og Google.
Les også

Elon Musk skal lage «sannhetssøkende» kunstig intelligens

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.