MASKINVARE

Elon Musk-selskap sier det får teste hjerneimplantater på mennesker

Elon Musks hjerneimplantatselskap Neuralink skal ha fått godkjennelse fra USAs legemiddeltilsyn FDA til sine første kliniske tester på mennesker. 

Elon Musks Neuralink har fått grønt lys fra amerikanske myndigheter til å gjøre tester av hjerneimplantater på mennesker, ifølge selskapet.
Elon Musks Neuralink har fått grønt lys fra amerikanske myndigheter til å gjøre tester av hjerneimplantater på mennesker, ifølge selskapet. Foto: Benjamin Fanjoy / AP / NTB
26. mai 2023 - 09:56

FDA-godkjennelsen «er et viktig første steg som vil føre til at teknologien vår én dag, vil hjelpe mange mennesker», tvitrer Neuralink.

Selskapet har ikke greide videre ut om målene med studien. Det skriver at det ikke har begynt med rekruttering av deltakere, og at det snart vil komme mer informasjon.

Musk ser for seg at hjerneimplantater på sikt skal kunne kurere en rekke sykdommer og lidelser, blant dem fedme, autisme, depresjon og schizofreni, og i tillegg muliggjøre telepati og surfing på internett.

Vil bruke dem på egne barn

I fjor vakte det oppsikt da han sa at han var så trygg på at implantatene er sikre, at han vil være villig til å putte dem i hjernen på sine egne barn.

Siden 2019 har han minst fire ganger påstått at Neuralink etter hvert ville få gjennomføre studier på mennesker, men selskapet søkte ikke FDA om godkjenning før i starten av 2022.

Neuralink skal trolig snart starte testingen av teknologien på mennesker. Bildet viser roboten som skal brukes til å operere inn trådene i hjernen ved hjelp av avanserte sensor- og kamerasystemer.
Les også

Elon Musk har fått lov til å «fikse» folks hjerner ved å stikke inn syltynne tråder – snart skal det prøves på mennesker

Organet avviste den søknaden, fortalte flere nåværende og tidligere ansatte til Reuters tidligere i år.

Ifølge de ansatte ble det pekt på flere spørsmål. Blant annet skal FDA ha vært bekymret for at ledningene i implantatene skulle flytte seg rundt inne i hjernen og faren for skader på hjernevev ved fjerning av implantatene.

Gransket flere ganger

Selskapet, som ble dannet i 2016, har også vært gjenstand for flere granskninger. Folkevalgte oppfordret i mai tilsynsmyndigheter til å undersøke om sammensetningen av et panel som hadde ansvar med dyretester i Neuralink, bidro til mislykkede og forhastede eksperimenter.

Samferdselsdepartementet undersøker om Neuralink på ulovlig vis har transportert farlige patogener på implantater som er tatt ut fra apehjerner, uten å ta nødvendige tiltak mot lekkasjer.

I tillegg har landbruksmyndigheter hatt Neuralink under lupen etter anklager om dårlig dyrevelferd. Selskapet har ikke svart på spørsmål om granskningene.

Neuralink-teknologien består i tråder som stikkes inn i hjernen, og nå er løsningen omsider klar for å bli testet ut på mennesker. Bildet er hentet fra demonstrasjonen i fjor.
Les også

Elon Musk vil stikke ørsmå tråder inn i hjernen til folk: Nå leter «Neuralink» etter frivillige

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.