BEDRIFTSTEKNOLOGI

En telefon – to prosessorer

Apples A9-brikke kommer fra to kilder.

Det finnes to varianter av A9-brikken, forskjellen er i størrelse og produksjonsprosess, skriver Chipworks.
Det finnes to varianter av A9-brikken, forskjellen er i størrelse og produksjonsprosess, skriver Chipworks. Bilde: iFixit
29. sep. 2015 - 12:39

Med Apples nyeste telefoner, iPhone 6S og 6S Plus, nå tilgjengelige i butikkene, rettes det naturlig nok en del oppmerksomhet mot de interne komponentene til disse. Apple-designede systembrikker er gjerne svært teknisk avanserte, og det foreligger ofte mye spekulasjon rundt deres kapasitet.

Nettstedet Chipworks er gjerne tidlig ute med omfattende analyser av prosessorene til Apple, og årets modeller er ingen unntak.

Det er ett oppsiktsvekkende funn Chipworks har gjort, og det er at det er tydeligvis to leverandører av brikkene, Samsung og TSMC. Det i seg selv er ingen stor overraskelse. Samsung har vært den primære produsenten av Apples prosessoren i A-serien i en årrekke, men i fjor kom TSMC inn i bildet der de leverte en andel av brikkene til iPhone 6-plattformen.

Les også: Dette er hjernen i Apples nye enheter

I år er det helt klart at både Samsung og TSMC leverer A9-brikkene til de nyeste modellene.

Forskjellig størrelse

Det som imidlertid er oppsiktsvekkende er at brikkene fra de to produsentene også ser ut til å være forskjellige. Samsung-brikken er nemlig fysisk mindre, skriver Chipworks.

Samsung-varianten er 96 kvadratmillimeter stor, mens TSMC-brikken er 104,5 kvadratmillimeter stor.

Dette innebærer mest sannsynlig at Samsung-brikken er produsert med 14 nanometers-prosess, mens TSMC-brikken produseres med 16 nanometers-prosess.

Det kan igjen, i teorien, føre til at Samsung-brikken for eksempel krever litt mindre strøm.

Det er uavklart om det er en bestemt fordeling mellom brikkene og iPhone-variantene. Det naturlige ville vært å anta at den mindre Samsung-brikken hører hjemme i den mindre iPhone 6S-modellen. Men det forblir en spekulasjon inntil videre – Chipworks frister med ytterligere analyser i tiden fremover.

Les også: Apple blåste alle tidligere rekorder

Utfordringen for Apple er at det er komplisert og dyrt å benytte to separate brikkeprodusenter på denne måten, det er heller ikke kjent for allmennheten hvorfor Apple valgte en slik tilnærming. Det kan være noe så enkelt som å rett og slett kunne levere nok brikker – etterspørselen etter de nye telefonene er tross alt allerede massiv, og rekorden for flest solgte iPhones den første helgen er allerede slått.

Brukerne flest vil trolig uansett ikke merke eller bry seg om forskjellen, så lenge ytelsen ikke blir påvirket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.